A népgyógyászat a köményt főleg étvágygerjesztőként és görcsoldóként ismeri, gyakori összetevője méregtelenítő, puffadásgátló és görcsoldó teakeverékeknek is.
Nem csak a köménymaglevesben és a sós rudak tetején érdemes fogyasztanod, jól illik bárányból készült húsgolyókba, hamburgerpogácsákba, tört krumplihoz, céklalevesbe és céklás hummuszba is. Vegán bableves, citromos lencseleves kiváló ízesítője lehet, ahogy az oldalas, a csicseriborsó-curry és akár egy házi barna kenyér is finomabb vele.
A kömény legfontosabb egészségügyi előnyei
Ezúttal is arra voltunk kíváncsiak, melyek azok a gyógyhatásai, amiket már tudományos kísérletekkel is bizonyítottak. Találtunk is belőlük mindjárt jó néhányat.
A kömény egyrészt elősegíti az emésztést, és csökkentheti az irritábilisbél-szindróma tüneteit. A köménymag emellett természetesen gazdag vasban: kevés alapanyagban van arányaiban ennyire sok belőle, mint a köményben – ez az egyik legjobb vasforrássá teszi még akkor is, ha kis mennyiségben, fűszerként használjuk.
A kömény sok növényi vegyületet tartalmaz, melyek közül több antioxidánsként működik. Ezek mindegyike csökkenti a testben a szabad gyökök által okozott károkat. A kömény olyan összetevőket is tartalmaz, amelyek ellensúlyozzák a cukorbetegség hosszú távú hatásait.
Klinikai vizsgálatok során a kömény a vér koleszterinszintjét is javította. Az oxidált rossz (LDL) koleszterinszint csaknem 10 százalékkal csökkent azokban a betegekben, akik másfél hónapon keresztül köménykivonatot szedtek.
A koncentrált köménykiegészítők néhány klinikai vizsgálatban elősegítették a fogyást. Egy 88 túlsúlyos nővel végzett tanulmány megállapította, hogy a 3 gramm köményt tartalmazó joghurt segítette a fogyásukat. A napi 3 gramm köményport fogyasztók körében 3 hónap után a súly, a BMI, a derék kerülete és a testzsír százalékos aránya is jelentősen csökkent.
A cikk az ajánló után folytatódik
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés
Számos fűszer, köztük a kömény, antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek csökkenthetik az élelmiszer által terjesztett fertőzések kockázatát. Emellett segíthet a függőknek is: egerekkel végzett vizsgálatok kimutatták, hogy egyes komponensei csökkentik az addiktív viselkedést, és az elvonási tüneteket is mérséklik.
És hogy ki is próbálhasd magadon a kömény pozitív hatásait, mindjárt ajánlunk is egy köményes receptet: