Nyári burger gombával és zsályás-fokhagymás majonézzel

Egy kis lila hagyma is került nálunk ebbe a klasszikus hamburgerbe, aminek lelke a házi, fűszeres majonéz.

Az otthon készült majonézt összedobni nem egy nagy meló: két tojássárgáját kezdj el verni kézi habverővel, majd vékonyan, fokozatosan csorgass hozzá 3 deci olívaolajat, és ha összeállt, ízesítsd egy kevés sóval, porcukorral, mustárral és citromlével.

Bármilyen gombát használhatsz hozzá, a lényeg, hogy kapjon egy kis füstös aromát.
Bármilyen gombát használhatsz hozzá, a lényeg, hogy kapjon egy kis füstös aromát.pictafolio

Hozzávalók 2 darabhoz

A szószhoz

  • 4 evőkanál majonéz
  • 1 nagy gerezd fokhagyma összetörve
  • 4 darab zsályalevél apróra vágva

A húspogácsákhoz

  • 25 deka darált marhahús (kb. 25 százalékos zsírtartalommal)
  • só és bors ízlés szerint

A hamburgerhez

  • 2 darab édes hamburgerzsömle
  • 1 darab paradicsom felszeletelve
  • 1 nagyobb darab csemegeuborka felszeletelve
  • 2 nagyobb darab fejessaláta-levél
  • 2 szelet érett cheddar
  • 1 nagyobb darab portobello gomba beolajozva, felszeletelve
  • 2 vékony szelet lila hagyma
Recept idők

Elkészítés:

Formázz a húsból nem túl vékony pogácsákat, alaposan sózd és borsozd meg mindkét oldalukat, majd mehetnek a grillre a gombával együtt. Ahogy elkészült, tedd rá a két szelet sajtot, hogy egy kicsit ráolvadhasson. A majonézt fűszerezd a zsályával és fokhagymával, majd ezzel kend meg a kissé megpirított hamburgerzsömléket. Arra mehet a húspogácsa, a gomba felszeletelve, majd annak a tetejére a zöldségek. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek