A mikrohullámú sütők története a második világháború után kezdődött, amikor egy amerikai hadmérnök végzett kutatást a mikrohullámokkal kapcsolatban. Percy Spencer 1946-ban valójában egy radaralkatrész kifejlesztésén dolgozott, amikor véletlenül észrevette, hogy a mikrohullámú sugárzás az ételek felmelegítésére is alkalmas. A történet szerint a kísérlet során a sugárzott területen volt a szendvicse, és a munka befejeztével azt vette észre, hogy ebédje felforrósodott. Ez lett végül a további, kapcsolódó kutatások kiindulópontja.
A mikrohullámú sütőben a hagyományos főzés módszeréhez képest egészen másképp történik a hőátadás: a mikró nem kívülről, hanem belülről melegíti az ételeket. A mikrohullámok áthatolnak az ételek külsején, és amikor a benne lévő molekulákat elérik, azok a hullámok hatására mozgásba kezdenek, így melegszenek fel. Ebből súrlódási hő keletkezik, ami belülről melegíti fel az ételt.
Eltereli a hullámok útját
A legtöbb mikrohullámú sütőbe nem szabad fémtárgyat tenni. Pontosabban beletenni még csak-csak, de ezek után elindítani a készüléket már végképp nem ajánlott. Ennek az az oka, hogy a fém visszaveri a mikrohullámot és eltereli az útját, így az visszajuthat a készüléket működtető magnetronba, ami ettől károsodhat. Ráadásul a mikrohullámok hatására elektromos feszültség is gerjed a fémben, és ez szikrázáshoz, olvadáshoz vezet.
A cikk az ajánló után folytatódik
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés
A mikróban jól működő anyagok – például a víz, a kerámiák és az egyes műanyagok – a mikrohullámú energiát hővé alakítják. Amikor viszont a mikrohullámok fémet találnak el, a felületen lévő szabad elektronok nagyon gyorsan mozogni kezdenek egyik oldalról a másikra, és ez megakadályozza az elektromos hullám bejutását az anyagba, így történik a hullámok elterelése.
És hogy mi ezzel az egésszel a valódi gond? Általában véve a fém behelyezése a mikrohullámú sütőbe nem biztonságos. Egyrészt személyi sérülés veszélye áll fenn (szélsőséges esetekben tüzet is okozhat), másrészt károsíthatja magát a mikrohullámú sütőt.
A fémekhez hasonlóan a legtöbb papírt sem ajánlott a mikróba helyezni. A pattogatott kukorica zacskója kivétel, mert speciális anyaggal van kezelve, és ennek köszönhetően nem kell félned attól, hogy baj lehet a mikrózásból és kigyullad.