Ha jobban belemegyünk a retek-témába, ez a zöldség egy csomó meglepetést tartogat. Először is a levele is ehető, és kiváló alapanyag salátákba, krémleveshez és akár pestóhoz is.
A cikk az ajánló után folytatódik
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés
A retek 10 dekájában csak 16 kalória van, vagyis egy átlagos felnőtt ha hat és fél kilót eszik meg, akkor is csak a napi kalóriamennyisége felét tudta le. Ezt ne tegyük, annyit viszont jó lehet tudni, hogy a természetes módszerek hívei ajánlják a retket ízületi gyulladások, köszvény és reuma ellen. Rengeteg A- és B-vitamint, ezenkívül káliumot és foszfort tartalmaz, és akkor is jól jöhet, ha előző este egy kicsit felöntöttünk a garatra, mivel a máj méregtelenítő munkáját segíti.
Na de miért csíp a retek?
Azért, mert van benne egy olyan extra, ami csípőssé teszi. Az egészet a mustárolaj-tartalom (allil- és butil-mustárolaj) okozza. Ha termeszted, jó tudni, hogy szárazság hatására az arra hajlamos fajtáknál még jobban előjöhet a csípősség.
És hogy mi a mustárolaj?
Barát, és nem ellenség. A retek többféle illóolaja serkenti az epe termelődését és kiürülését, ezenkívül máj- és epehólyag-gyulladás esetén is segít abban, hogy gyorsabban gyógyulj. És ez még nem minden: minél több mustárolaj található benne, annál többet tud segíteni egyes betegségek esetén. A mustárolaj-glikozid oldja a nyákot és csillapítja a köhögést is, így az azzal járó betegségek során is bevethető egy-egy nagy adag retek.