Fordított epertorta – egy kevés mentás tejszínhabbal próbáld ki

Már kapható friss, itthoni eper, és sajnos csak néhány hetünk van arra, hogy elkészítsük vele a legfinomabb dzsemeket, krémeseket és néhány olyan különlegességet, amit ezen a héten dobtunk össze az egyik legfinomabb gyümölcsből.

A legizgalmasabb úgy lesz ez a desszert, ha rebarbarát is keversz az eprek közé, és végül egy kevés mentasziruppal felvert házi tejszínnel tálalod.

Rebarbarát is keverj az eprek közé.
Rebarbarát is keverj az eprek közé.Azurita

Hozzávalók

A tésztához

  • 10 deka hideg vaj felkockázva
  • 1 kávéskanál
  • 0.5 darab biocitrom héja
  • 6 deka cukor
  • 1 darab tojás
  • 1 darab tojássárgája
  • 25 deka liszt

Az epres réteghez

  • 0.5 kiló eper
  • 10 deka vaj
  • 10 deka porcukor
  • 1 darab vaníliarúd kikapart magja
Recept idők

Elkészítés:

A vajat dolgozd el a citromhéjjal, a liszttel, sóval, a cukorral, az egész tojással és a tojássárgájával, majd pihentesd a tésztát hűtőben fél órán át.

A epres töltelékhez szeleteld fel a gyümölcsöket és olvaszd meg a vajat. Add hozzá a cukrot és keverd, amíg feloldódik, majd mehet bele a vanília. Ezek után öntsd egy közepes, kerek formába, majd rendezd el rajta az eperszeleteket. Ezt borítsd meg a kör alakúra kinyújtott tésztával, majd az egészet előmelegített, forró sütőben 25-30 perc alatt süsd készre.

kapcsolódó Így tarthatod sokáig frissen az epret: megvan a legjobb módszer!
Így tarthatod sokáig frissen az epret: megvan a legjobb módszer!

Ha nálatok sem fogy el egyszerre az eper, ezeket mindenképp próbáld ki!

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Epres-balzsamecetes lekvár kakukkfűvel – ezt kend a reggeli pirítósra!

Öt különleges tavaszi és nyári dzsemet is hoztunk erre a hétre olyan ízkombinációkkal, amik nem feltétlenül megszokottak a kamrákban. Pedig érdemes egy kicsit fűszerezned a dzsemeket és lekvárokat – tökéletesek lesznek egy-egy puha kalácsszelet tetején, amerikai palacsintán sós vajjal, de akár salátaöntetekben is elférnek egy-egy kanállal a citrom és az olívaolaj mellett.

2020. május31., 06:00

Az ajándékok dzsókere: karácsonyi, vörösáfonyás eperdzsem szegfűszeggel és vaníliával

Azért imádjuk, mert tényleg tévedhetetlen ajándék, ami szuper egy piskótatekercsben, vajas kalácson, pohárkémekben és bárhol, ahol egy kis téli hangulatú édességre vágyik a család.

2019. december13., 12:04

Salátákban is működik az eper, nálunk aromás rukkolával és mézes-rózsaborsos öntettel került a tányérra

Az eper nagyon jól működhet akár levesben, akár salátákban – utóbbira hoztunk egy példát. A mézzel és a rózsaborssal édeskés ízeket is kevertünk bele, de attól még nagyon finom minden fehér hús, akár egy egyszerű, grillezett csirkemell mellett is.

2021. április22., 10:24

Ha nem félsz, hogy rákattansz, ezt az epres-mandulás tiramisut érdemes összedobnod

Ha az eperzsákmány nem lett éppen a legtökéletesebb, legédesebb, akkor rétegezés előtt egy kevés eperszörppel vagy eperlekvárral keverd el a megvásárolt adagot, így még finomabb lesz a desszerted. Ha egy kis mandulalikőrt is adsz hozzá, sokkal izgalmasabbá varázsolhatod.

2021. május2., 12:52

Gombás csirkeragu magasabb szinteken: barna sörrel és krémes szósszal

Egy adag krumplipüré tetején is remek, de tésztával, párolt rizzsel és akár egy-egy frissen pirított, fokhagymás bagettszelettel is tálalhatod.

február16., 06:24

Az édes eper és a sós feta remek páros, már mutatjuk is, milyen könnyen lesz belőlük isteni gás!

Minden édeskés gyümölcs nagyon finom egy-egy sós falat társaságában, erre bizonyíték ez a klassz fogás, amiben a fetát és az epret párosítottuk egy remek reggeli összedobásához. Ha épp vendégek jönnek, előételként is felszolgálhatod.

2021. április22., 10:52

Mustra