Az általunk is jól ismert torma gyógy- és fűszernövény, amit közönséges torma, csípős torma néven is emlegetünk. Kalciumot, nátriumot, magnéziumot és C-vitamint is tartalmaz. A wasabi a káposztafélék családjába tartozik, japán vízitorma vagy japán zöld torma néven is emlegetik. Ősidők óta használják gyógyító, különösen antibakteriális hatásai miatt. De vajon van-e a mi hagyományos tormánknak ugyanilyen hatása? Vagy a speciális előnyök miatt lenne ilyen drága a wasabi?
A tudomány szerint a hagyományos tormának is van baktériumölő hatása, úgyhogy a jelentős árkülönbség inkább annak számlájára írható, hogy wasabit termeszteni kifejezetten nehéz, így ritkább, vagyis hozzájutni is komplikáltabb.
A torma évelő fűszernövény, ami azt jelenti, hogy csak egyszer kell elültetnünk, és aztán minden pár évben ritkítani kell, hogy ne bokrosodjon el. Ellenálló és kevés gondozást igényel, vagyis a kertben nem sok dolgunk lesz vele. Ellentétben a wasabival, aminek a nevelgetésére viszont nem sok esélyünk van. A japán vízitorma egyike a világ legdrágább és legnehezebben termeszthető zöldség- és fűszernövényeinek. A növény termesztésének két fő hagyományos módja a hatake és a sawa. Előbbi talajon történő termesztést jelent, melynél fontos, hogy a levegő hőmérséklete 6-20 °C körül megfelelő, 8-18 °C között optimális, a talaj kémhatása pedig 6-7 pH között ideális.
A sawával sem lenne egyszerűbb dolgunk. Ez árasztásos technológiát jelent, amit elsősorban a wasabiszár nevelésére használnak Az ideális hőmérséklet ebben a termesztési rendszerben 8-18 °C között van, legjobb a 12-15 °C. Mindezeken túl figyelni kell a víz ásványianyag-egyensúlyára is, mert ennek a növénynek csak kevés tápanyagra van szüksége.
A torma és a wasabi tehát ízben és a szervezetünkre gyakorolt jótékony hatásában hasonló, de ha termeszteni szeretnénk, a fehér változattal mindenképp jobban járunk.