Annyi biztos, hogy rosszul egyikkel sem járunk: bár a Healthline a zabpehely előnyeit szedte össze, cikkük mégis jól leírja, miért érdemes nagyobb szerepet adni a zabnak általában a mindennapjainkban: sok növényi eredetű antioxidáns található benne, amikkel több betegséget is megelőzhetünk, de rosttartalma is ismert, ahogy viszonylag lassú felszívódása is.
Akkor tehát mi a különbség a zabliszt és a zabpehelyliszt között?
A zabpehelyliszt egyenlő az őrölt zabpehellyel, amit te magad is könnyedén elkészíthetsz úgy, hogy ledarálod a zabpelyhet. A zabpehely előállításakor a zabszemeket tisztítás és rostálás után gőznyomású üstökben melegítik, majd kiszárítják. Ha ezzel megvannak, eltávolítják a zabszemekről a héjukat, majd az egész darabokat gőzölik és acélgörgők között átnyomják, így alakul ki jellegzetes alakjuk.
Zabpelyhet egyébként egy tésztanyújtó gép segítségével akár otthon is előállíthatunk:
A zablisztet ezzel szemben a nyers zab őrlésével állítják elő – ennek kalória- és zsírtartalma is alacsonyabb egy kicsit. Kekszekhez, mártások sűrítéséhez és akár panírozáshoz és piskóta készítéséhez is használhatjuk mindkettőt. Mivel nem okoz hirtelen vércukorszint-emelkedést, kissé egészségesebb változata a hagyományos búzalisztnek.