Ez a különbség a zabliszt és a zabpehelyliszt között

Egy darabig olyan, mintha ez a két alapanyag ugyanazt takarná, aztán egyszer csak leesik a tantusz, amikor észreveszi az ember a boltban, hogy ez két tejesen különböző termék. Na de mi a különbség? Mire jó az egyik, és mire a másik? A zabliszt és zabpehelyliszt közötti különbségek nyomában jártunk.

Annyi biztos, hogy rosszul egyikkel sem járunk: bár a Healthline a zabpehely előnyeit szedte össze, cikkük mégis jól leírja, miért érdemes nagyobb szerepet adni a zabnak általában a mindennapjainkban: sok növényi eredetű antioxidáns található benne, amikkel több betegséget is megelőzhetünk, de rosttartalma is ismert, ahogy viszonylag lassú felszívódása is. 

Akkor tehát mi a különbség a zabliszt és a zabpehelyliszt között?

A zabpehelyliszt egyenlő az őrölt zabpehellyel, amit te magad is könnyedén elkészíthetsz úgy, hogy ledarálod a zabpelyhet. A zabpehely előállításakor a zabszemeket tisztítás és rostálás után gőznyomású üstökben melegítik, majd kiszárítják. Ha ezzel megvannak, eltávolítják a zabszemekről a héjukat, majd az egész darabokat gőzölik és acélgörgők között átnyomják, így alakul ki jellegzetes alakjuk. 

Zabpelyhet egyébként egy tésztanyújtó gép segítségével akár otthon is előállíthatunk:

A zablisztet ezzel szemben  a nyers zab őrlésével állítják elő – ennek kalória- és zsírtartalma is alacsonyabb egy kicsit. Kekszekhez, mártások sűrítéséhez és akár panírozáshoz és piskóta készítéséhez is használhatjuk mindkettőt. Mivel nem okoz hirtelen vércukorszint-emelkedést, kissé egészségesebb változata a hagyományos búzalisztnek

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek