Hajduk Zoltán, a Gyulahús üzemvezetője kérdésünkre elárulta: a válasz nem is olyan egyszerű, hiszen a kolbászhéj megtartásának kérdését sok tényező meghatározhatja, akár még egyéni gusztusunk is.
Akkor most leszedjük a kolbász külső borítását, vagy mehet a levesbe?
„A csomagolás címkéjén mindig szerepel, hogy az adott szárazáru milyen bélbe kerül: emészthetőbe vagy nem emészthetőbe” – kezdte a szakember.
„Ha a címkén nem emészthető felirat áll, akkor általában könnyű leszedni, és nem szabad elfogyasztanunk. Vastag kolbászok és szalámik esetében jellemzőbb az ilyen műbél használata.
A kolbászoknál sertésvékonybelet vagy emészthető műbelet használunk, mindkettőt meg lehet enni – tette hozzá a szakember.
Kiemelte: minél szárazabb a termék, annál jobban hozzászikkad a borítás a kolbászokhoz, és annál nehezebben távolítható el. Hajduk Zoltán azt is tudja, hogyan szabadulhatunk meg tőle mégis: „Ha mégis nagyon idegenkedünk az ehető borítások elfogyasztásától, hideg víz alá tartva felpuhul a természetes bél, ami ha nedvességgel telítődik, akkor könnyebben lehúzható” – javasolja a szakember.