Az internet legnépszerűbb keresője 5760 találatot ad arra a kifejezésre, hogy a „kicsírázott krumpli mérgező”. Mások állítják, hogy levágják a csírákat, és lazán falatoznak belőle. Akkor most ki csinálja jól?
Annyi biztos, hogy megfelelő körülmények között a krumpli héján látható apró dudorokból nőnének ki az új gyökérkezdemények egy idő után. A meleg és a fény segíti leginkább a csírák növekedését, ezért is fontos, hogy a burgonyát sötét és hűvös helyen tároljuk.
Ehető a kicsírázott krumpli, vagy sem?
A megnyugtató válasz a Nébihtől érkezett, ahol azt mondták: nem lesz bajunk, ha eszünk belőle.
A kicsírázott krumpli minden további nélkül fogyasztható, de a csírákat el kell távolítani.
Az ilyen, túltárolt burgonya esetében viszont figyelni kell a zöldülésre: ha a héj alatt zöld a gumó, akkor addig kell hámozni, amíg az összes zöld részt el nem távolítottuk – tették hozzá válaszukban a Nébih szakemberei.