Most akkor le lehet fagyasztani az élesztőt, vagy nem?

Soha nem volt még ennyire aktuális az élesztő tartósításának kérdése, mint ezekben a hetekben, amikor még talán azok is a kelt tészta bajnokai lettek, aki azelőtt sohasem sütöttek. Utánajártunk, vajon lefagyaszthatjuk-e az élesztőt, vagy nem érdemes néhány nappal a lejárat előtt adni neki még egy esélyt, úgysem lesz belőle semmi, ha felenged.

Az internetes fórumok felhasználói között nincs egyetértés a kérdésben. Pontosabban abban  mindenki egyetért, hogy a fagyasztás viszonylag egyszerűen kivitelezhető, ám abban már nem, hogy felengedés után érdemes-e, lehet-e sütni a kiolvadt adagokkal. A kommentek szerint míg egyesek vígan sütnek-főznek a felengedett élesztővel, mások arra panaszkodnak, hogy szétfolyik, vagy ha egyben is marad, a vele készült tészta akkor sem kel meg.

Hát hogyan is lehetne már lefagyasztani az élesztőgombákból álló, élő szervezetet, a Saccharomyces cerevisiae-t? És hát miért ne lehetne lefagyasztani, miért ne hibernálódhatna és kelhetne új életre a melegben?

Akkor most fagyaszthatjuk az élesztőt, vagy sem?

A válaszért a szakértőkhöz mentünk, és a Nébih illetékeseit kerestük fel, hogy döntsék el a vitát. 

Igen, az élesztőt le lehet fagyasztani

– nyugtatnak meg válaszukban mindannyiunkat, akik a felhalmozás hívei.

„Fagyasztás előtt célszerű az élesztőt légmentesen becsomagolni, hogy minél kevesebb vizet veszítsen, és törekedni kell arra, hogy a fagyasztás a lehető leggyorsabb legyen. Tudni kell azonban, hogy a friss élesztő jobb minőségű, mint a lefagyasztott, így a kiolvasztott élesztőből lehetséges, hogy többet kell használni, mint ami a receptben szerepel” – áll a  Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal válaszában. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek