Az internetes fórumok felhasználói között nincs egyetértés a kérdésben. Pontosabban abban mindenki egyetért, hogy a fagyasztás viszonylag egyszerűen kivitelezhető, ám abban már nem, hogy felengedés után érdemes-e, lehet-e sütni a kiolvadt adagokkal. A kommentek szerint míg egyesek vígan sütnek-főznek a felengedett élesztővel, mások arra panaszkodnak, hogy szétfolyik, vagy ha egyben is marad, a vele készült tészta akkor sem kel meg.
Hát hogyan is lehetne már lefagyasztani az élesztőgombákból álló, élő szervezetet, a Saccharomyces cerevisiae-t? És hát miért ne lehetne lefagyasztani, miért ne hibernálódhatna és kelhetne új életre a melegben?
Akkor most fagyaszthatjuk az élesztőt, vagy sem?
A válaszért a szakértőkhöz mentünk, és a Nébih illetékeseit kerestük fel, hogy döntsék el a vitát.
Igen, az élesztőt le lehet fagyasztani
– nyugtatnak meg válaszukban mindannyiunkat, akik a felhalmozás hívei.
„Fagyasztás előtt célszerű az élesztőt légmentesen becsomagolni, hogy minél kevesebb vizet veszítsen, és törekedni kell arra, hogy a fagyasztás a lehető leggyorsabb legyen. Tudni kell azonban, hogy a friss élesztő jobb minőségű, mint a lefagyasztott, így a kiolvasztott élesztőből lehetséges, hogy többet kell használni, mint ami a receptben szerepel” – áll a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal válaszában.