A gyereknek az iskola talán nem hiányzik, de egy-egy darab jó kis puha kakaós csigára talán benevezne, ahogy mi is, bármikor. Ha te sem vagy különb nálunk, kapcsolj hedonista módba ezzel a klasszikussal, amit természetesen fahéjjal és citromos cukormázzal is készíthetsz. Ha sósan ennétek, cheddar sajtos-jalapenós töltelékkel tekerd fel.
Hozzávalók
- 50 deka liszt
- 20 deka cukor
- 1 csapott teáskanál só
- 20 deka puha vaj
- 2.5 deci langyos tej
- 2.5 deka élesztő (vagy egy kis csomag szárított)
A töltelékhez
- 15 deka olvasztott vaj
- 25 deka porcukor
- ízlés szerint kakaópor
Elkészítés:
Futtasd fel az élesztőt a tejben egy evőkanál cukorral úgy 10 perc alatt. Ha ezzel megvagy, add a liszthez az élesztős keveréket és a többi hozzávalót, majd gyúrd sűrű, de nem túl kemény tésztává. Pihentesd a tésztát meleg helyen úgy 45 percen át.
Ha ezzel megvagy, kilisztezett deszkán nyújtsd téglalap alakúra a megkelt tésztádat. Kend meg az olvasztott vajjal, szórd meg a cukorral és annyi kakaóporral, amennyire kakaósan szeretnéd. Ha úgy jobban tetszik, a töltelék 3 összetevőjét az egész előtt el is keverheted egymással.
Tekerd fel, mintha egy piskótatekercs lenne, vágd néhány centis csigákra, majd tedd őket a sütőlapra, és pihentesd még negyedórán át. Végül előmelegített, 180-190 fokos sütőben süsd készre a csigákat méretüktől függően úgy fél óra alatt. Porcukorral, csokiöntettel vagy olvasztott fehércsoki-csíkokkal tálalhatod.