A kakaós csigát mindenki szereti – ebben az egyszerű változatban még az is, aki elkészíti

Ha betáraztál néhány csomag élesztőből és pár kiló liszt is van otthon, nincs más hátra, csak összedobni a legegyszerűbb kenyereket és kelt tésztákat – ehhez adunk segítséget ezen a héten. A kakaós csigával nem tévedhetsz.

A gyereknek az iskola talán nem hiányzik, de egy-egy darab jó kis puha kakaós csigára talán benevezne, ahogy mi is, bármikor. Ha te sem vagy különb nálunk, kapcsolj hedonista módba ezzel a klasszikussal, amit természetesen fahéjjal és citromos cukormázzal is készíthetsz. Ha sósan ennétek, cheddar sajtos-jalapenós töltelékkel tekerd fel.

Jó ez egy kis mézes tejjel még másnap reggelire is.
Jó ez egy kis mézes tejjel még másnap reggelire is.Mizina

Hozzávalók

  • 50 deka liszt
  • 20 deka cukor
  • 1 csapott teáskanál
  • 20 deka puha vaj
  • 2.5 deci langyos tej
  • 2.5 deka élesztő (vagy egy kis csomag szárított)

A töltelékhez

  • 15 deka olvasztott vaj
  • 25 deka porcukor
  • ízlés szerint kakaópor
Recept idők

Elkészítés:

Futtasd fel az élesztőt a tejben egy evőkanál cukorral úgy 10 perc alatt. Ha ezzel megvagy, add a liszthez az élesztős keveréket és a többi hozzávalót, majd gyúrd sűrű, de nem túl kemény tésztává. Pihentesd a tésztát meleg helyen úgy 45 percen át. 

Ha ezzel megvagy, kilisztezett deszkán nyújtsd téglalap alakúra a megkelt tésztádat. Kend meg az olvasztott vajjal, szórd meg a cukorral és annyi kakaóporral, amennyire kakaósan szeretnéd. Ha úgy jobban tetszik, a töltelék 3 összetevőjét az egész előtt el is keverheted egymással. 

Tekerd fel, mintha egy piskótatekercs lenne, vágd néhány centis csigákra, majd tedd őket a sütőlapra, és pihentesd még negyedórán át. Végül előmelegített, 180-190 fokos sütőben süsd készre a csigákat méretüktől függően úgy fél óra alatt. Porcukorral, csokiöntettel vagy olvasztott fehércsoki-csíkokkal tálalhatod. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek