Egy tartalmas leves után főételként is bevetheted az aranygaluskát

Ha betáraztál néhány csomag élesztőből és valahogy pár kiló liszt is van otthon, nincs más hátra, csak összedobni a legegyszerűbb kenyereket és kelt tésztákat – ehhez adunk segítséget ezen a héten.

Az aranygaluskának nem kell cégér, egy jó kis sűrű, házi vaníliasodóval abbahagyhatatlan édesség lesz belőle. A sodót egy kevés húsvétra mentett tojáslikőrrel is feldobhatod, a tésztának pedig jól áll a darált mák, ha a hagyományos változatot esetleg megunjátok.

Ennél nagyobb adag is jöhet.
Ennél nagyobb adag is jöhet.Wikipedia

Hozzávalók

  • 50 deka liszt
  • 2.5 deka friss élesztő
  • 1 mokkáskanál
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 deci langyos tej
  • 10 deka olvasztott vaj
  • 25 deka darált dió
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 darab tojás
  • 2 evőkanál olaj
Recept idők

Csokiöntettel, kakaó mellett is finom, a legjobb sodóhoz pedig 2 tojássárgájából, fél liter tejjel, egy evőkanál liszttel, egy kanál vajjal, cukorral és valódi vaníliából főzz sűrű krémet, vízgőz fölött. 

Elkészítés:

Keverd el a tejet a cukorral és az élesztővel, és hagyd felfutni úgy 10 perc alatt. Ha ezzel megvagy, add a keveréket a liszthez, és a sóval, tojással és olajjal dagassz belőle rugalmas tésztát. 

Keleszd a duplájára úgy háromnegyed óra alatt, majd formázz a tésztából kis golyókat és forgasd a megolvasztott vajba, majd az előzőleg elkevert pocukros dióba – így tedd őket a  kivajazott tepisbe vagy szilokonformába. A tetejét szórd meg a maradék diós keverékkel, majd lefedve tedd előmelegített, 190 fokos sütőbe, és süsd készre legalább 35-40 perc alatt. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek