Az aranygaluskának nem kell cégér, egy jó kis sűrű, házi vaníliasodóval abbahagyhatatlan édesség lesz belőle. A sodót egy kevés húsvétra mentett tojáslikőrrel is feldobhatod, a tésztának pedig jól áll a darált mák, ha a hagyományos változatot esetleg megunjátok.
Hozzávalók
- 50 deka liszt
- 2.5 deka friss élesztő
- 1 mokkáskanál só
- 2 evőkanál cukor
- 2 deci langyos tej
- 10 deka olvasztott vaj
- 25 deka darált dió
- 2 evőkanál porcukor
- 1 darab tojás
- 2 evőkanál olaj
Csokiöntettel, kakaó mellett is finom, a legjobb sodóhoz pedig 2 tojássárgájából, fél liter tejjel, egy evőkanál liszttel, egy kanál vajjal, cukorral és valódi vaníliából főzz sűrű krémet, vízgőz fölött.
Elkészítés:
Keverd el a tejet a cukorral és az élesztővel, és hagyd felfutni úgy 10 perc alatt. Ha ezzel megvagy, add a keveréket a liszthez, és a sóval, tojással és olajjal dagassz belőle rugalmas tésztát.
Keleszd a duplájára úgy háromnegyed óra alatt, majd formázz a tésztából kis golyókat és forgasd a megolvasztott vajba, majd az előzőleg elkevert pocukros dióba – így tedd őket a kivajazott tepisbe vagy szilokonformába. A tetejét szórd meg a maradék diós keverékkel, majd lefedve tedd előmelegített, 190 fokos sütőbe, és süsd készre legalább 35-40 perc alatt.