10 retró finomság a nagymama konyhájából

Nincs is nagyobb kincs a nagymama receptkönyvénél, amiben kézzel írva talán még megtalálható a házi fánk, a legfinomabb töltött káposzta és a hókifli receptje. Ezen a héten arra vállalkoztunk, hogy a nagymama konyhájának hangulatát idézzük fel tíz recepttel.

Legyen szó almás lepényről, tócsniról vagy krumplis tésztáról, a nagymamáénál biztosan nem lesz finomabb. Ahány ház, annyi változatban készültek a sütemények, a gazdag levesek és a gyors tészták annak idején, mellettük egy rakás, ma már sokaknak ismeretlen fogás, mint a tejleves, a friss gyümölccsel felvert tojásfehérje, a cukros-tejfölös kenyér vagy a rántott tejbegríz a korai zero waste jegyében. 

Ha van otthon egy nagy adag alma, semmi akadálya annak, hogy elkészüljön ez a jó puha, fahéjas-almás lepény, amit egy-egy gazdagabb leves után főételként is bevethetsz. Desszertként, másnap reggelire és a vendégeknek is remek, és még a munkatársaknak is jut belőle. 

Ha valami igazán a nagymama konyháját idéző vendégváró, az biztosan a hókifli. A jó kis porcukros falatok sokáig elállnak, és nem is kell melléjük csak egy adag mézes melange egy beszélgetős délutánhoz. 

A szilvás gombóc az az étel, aminek nem kell cégér, a legjobb pedig az, hogy szilvát már egész évben kaphatunk, nem kell megvárni a szezonját sem. Ha pedig mással töltenéd, arra is millió lehetőséged van. 

A kömény mellett szinte bármelyik kedvenc sajt felhasználható ehhez a gyors, sós sütihez, de akár paprikát, színesbors-keveréket vagy parmezánt is keverhetsz a tésztához.

Igazi klasszikus a kapormártás, amit bármilyen halhoz, de akár egy adag friss, parmezános házi tésztával is tálalhatsz. Jól megy szárnyashúshoz, és zöldséges rétesek tetején is tökéletes, így azzal biztos nem lesz gond, hogy elfogyjon. 

Ez a klassz linzer egy kis házi lekvárral a legfinomabb, amit persze kedved szerint turbózhatsz egy kis mandulalikőrrel, pálinkával, fahéjjal vagy a többi kedvenc fűszereddel. 

A csöröge a fánkkedvelők rapid segítsége. A nagymamád büszke lesz rád, ha te is összedobod az egyik olyan napon, amikor szívesen álldogálsz egy keveset az olajos serpenyő mellett. 

Ugye milyen régen ettél utoljára krumplis tésztát? Pedig hatalmas retróság, amihez nagy konyhai szakértelem sem kell. Ha kolbászkarikákkal, csiliporral és friss snidlinggel dobod fel, még finomabb és sokkal gazdagabb étel lesz belőle. 

A tócsni azoknak való, akik jól akarnak lakni egy könnyen elkészíthető étellel gyorsan, magyarosan, de hús nélkül. Nem kérnek a lángos kelesztési idejéből, és húst sem pácolnának, elégnek érzik összekeverni a tésztát, és rátenni egy nagy adag, jéghideg fokhagymás tejfölt. 

Nem kellenek szavak: a nagymama reszelt túrósa sok (de nem elég) vendégség főszereplője volt minden családban. Nincs egyébként nagymamasághoz kötve a klassz, retró sütik elkészítése, ráadásul nem is nehéz, úgyhogy kezdőként is nyugodtan belevághatsz. A kakaós reszelt tészta és a vastag túrós réteg elvitathatatlanul nyerő kombó.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek