Ebbe rejtsd el a spenótot! Spenótos-füstölt sajtos lasagne

Ezt az ételt még azok is szeretni fogják, akiknek nem mindenük a spenót. Készítheted teljesen zöldségesen, szejtánnal, hússal, vagy akár túróval, a spenót és a füstölt sajt jó barátok, úgyhogy könnyű lesz szeretni ezt a kicsit kifordított változatot.

Zöldségnek nem volt még jobb marketingese Popey-nél, pontosabban a karakter megalkotóinál, akik miatt az USA-ban a ’30-as években közel 33 százalékkal nőtt a spenótfogyasztás. Nem is jött ez rosszul a helyi gyerekeknek és felnőtteknek: a spenótnak A-, B2-, B6-, C- és K-vitamin-, mangán-, folsav-, magnézium-, foszfor-, cink-, ómega-3 zsírsav, szelén- és niacintartalma is ismert.


 

Spenóttal és akár brokkolival is működik a recept.
Spenóttal és akár brokkolival is működik a recept.samritk

Hozzávalók 4 személyre

A lasagnéhoz:

  • 15 deka lereszelt füstölt sajt
  • 40 deka spenót (mirelit)
  • 12 darab lasagne tésztalap
  • ízlés szerint só, bors, oregánó és bazsalikom
  • 15 deka felszeletelt mozzarella sajt
  • 2 deci tejszín
  • 1 csapott teáskanál cukor
  • 25 deka ricotta
  • 4 gerezd összetört fokhagyma
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál vaj

A besamelhez

  • 3 deka vaj
  • 1 csapott evőkanál liszt
  • 3 deci tej
  • só ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A forró vaj és olaj keverékén adj néhány percet a fokhagymának, majd add hozzá a spenótot, és fűszerezd sóval, borssal, kevés cukorral és az olasz fűszerekkel. Néhány perc után mehet hozzá a tejszín és a ricotta is, majd el is készült a szósz, amivel rétegezheted a tésztalapokat. 

Kezdd el egy jénaiban rétegezni, majd az emeletek közepébe szórd a füstölt sajtot.

A besamelhez pirítsd meg kissé a lisztet a forró vajon, és keverd addig a tejjel, amíg kissé sűrű szószt kapsz. Ezek után sózd, borsozd, és öntsd a lasagne tetejére. Ezt kövessék a mozzarellaszeletek, majd legalább 35 perc a forró sütőben. 

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek