Zöldségnek nem volt még jobb marketingese Popey-nél, pontosabban a karakter megalkotóinál, akik miatt az USA-ban a ’30-as években közel 33 százalékkal nőtt a spenótfogyasztás. Nem is jött ez rosszul a helyi gyerekeknek és felnőtteknek: a spenótnak A-, B2-, B6-, C- és K-vitamin-, mangán-, folsav-, magnézium-, foszfor-, cink-, ómega-3 zsírsav, szelén- és niacintartalma is ismert.
Hozzávalók 4 személyre
A lasagnéhoz:
- 15 deka lereszelt füstölt sajt
- 40 deka spenót (mirelit)
- 12 darab lasagne tésztalap
- ízlés szerint só, bors, oregánó és bazsalikom
- 15 deka felszeletelt mozzarella sajt
- 2 deci tejszín
- 1 csapott teáskanál cukor
- 25 deka ricotta
- 4 gerezd összetört fokhagyma
- 1 evőkanál olaj
- 1 teáskanál vaj
A besamelhez
- 3 deka vaj
- 1 csapott evőkanál liszt
- 3 deci tej
- só ízlés szerint
Elkészítés:
A forró vaj és olaj keverékén adj néhány percet a fokhagymának, majd add hozzá a spenótot, és fűszerezd sóval, borssal, kevés cukorral és az olasz fűszerekkel. Néhány perc után mehet hozzá a tejszín és a ricotta is, majd el is készült a szósz, amivel rétegezheted a tésztalapokat.
Kezdd el egy jénaiban rétegezni, majd az emeletek közepébe szórd a füstölt sajtot.
A besamelhez pirítsd meg kissé a lisztet a forró vajon, és keverd addig a tejjel, amíg kissé sűrű szószt kapsz. Ezek után sózd, borsozd, és öntsd a lasagne tetejére. Ezt kövessék a mozzarellaszeletek, majd legalább 35 perc a forró sütőben.