Kóstoltad már a lasagnét extra sajtos-ricottás réteggel?

Ha nem, akkor ezzel emeld egy magasabb szintre ezt a klasszikust. Egy kis krémes, fokhagymás-sajtos réteg nagyon jót tesz ennek a finomságnak, amit ha így készítesz, akkor akár a besamelt ki is hagyhatod a tetejéről.

Az újramelegített savóból készülő ricotta egy alapvetően tejízű, csak egy kicsit darabos, inkább krémes állagú tejtermék, míg a túró rögösebb, darabosabb állagú, savanykás, karakteresebb ízű hozzávaló. Ebben a receptben jobb a kissé krémesebb változat, amit egy kis fokhagymával és sajttal dobtunk fel.

Így még érdekesebb.
Így még érdekesebb.LauriPatterson

Hozzávalók 3 személyre

  • 9 darab lasagnelap
  • 30 deka darált sertéshús
  • 1 kisebb darab felkockázott vöröshagyma
  • 1 deci tejszín
  • 400 gramm hámozottparadicsom-konzerv kissé összevágva
  • 4 darab fokhagymagerezd apróra vágva
  • 20 deka ricotta
  • 15 deka natúr krémsajt
  • 0.5 bögre reszelt parmezán
  • 1 bögre reszelt trappista
  • 5 deka liszt (a besamelhez)
  • 5 deka vaj
  • 0.5 deka tej
  • ízlés szerint só, bors, oregánó, bazsalikom
  • 0.5 deci vörösbor
  • 3 evőkanál olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

Az olajban az apróra vágott vöröshagymát a fokhagymával együtt dinszteld meg, majd tedd rá a darált húst, és nagyobb lángon egészen addig párold, amíg kifehéredik a hús. Sóval és borssal ízesítsd, majd mehet hozzá a paradicsom, a bor és a tejszín. Ízesítsd bazsalikommal, és főzd össze 10 perc alatt. 

Közben a vajat melegítsd fel, szórd bele a lisztet, majd néhány keverés után engedd fel a tejjel és sózd meg. Ha a szósz közepesen sűrű, tedd félre.

A ricottás réteghez keverd el a parmezánt, a ricottát, a natúr krémsajtot, majd ízesítsd sóval, oregánóval és bazsalikommal. 

Egy közepes méretű tepsit vagy jénait vékonyan olajozz ki, az alján egy kis ragu legyen, majd jöhetnek hármasával a tásztaemeletek, amik közepére kerülhet a ricottás réteg. Az egész tetejére öntsd a besamelt, majd a reszelt sajtot, és süsd készre 170 fokos sütőben úgy 35 perc alatt. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek