Csak egy kis juhtúrót és friss kaprot kell kanalaznod a tejfölbe, majd mehet rá a felfoghatatlan adag reszelt trappista, és egy új arcát ismerheted meg a klasszikusnak. Ha az újhagyma zöldjéből is keversz bele egy keveset, még izgalmasabb lesz. Mutatjuk az alapreceptet!
Hozzávalók
A lángoshoz
- 50 deka liszt
- 2 deci langyos tej
- 3 deka élesztő
- 2 evőkanál olaj
- 1 csapott evőkanál cukor
- 1 csapott mokkáskanál só
- 1 deci langyos víz
A tetejére
- 4 deci tejföl
- 2 evőkanál juhtúró
- 1 csokor összevágott kapor
- só és bors ízlés szerint
- 15 deka reszelt trappista
Elkészítés:
Futtasd fel a cukros tejben az élesztőt. Közben egy nagyobb tálban keverd el a sót és a lisztet, majd annak a közepébe öntsd az élesztős keveréket. Mehet rá két evőkanál olaj és még maximum ugyanennyi langyos víz, majd kezdd el dagasztani kézzel vagy géppel. Közben lassan adagolj hozzá annyi vizet, amennyit felvesz ahhoz, hogy egy közepesen lágy tészta legyen végül.
Ha elkészült a tészta, hintsd meg liszttel, és meleg helyen keleszd úgy 45 percen át, majd ha megkelt, szaggasd kis labdákra, és azoknak is adj még a deszkán úgy negyedórát.
Ha megdagadtak, olajos kézzel formázd meg őket, és süsd forró, legalább 190 fokos bő olajban készre a lángosokat.
A tetejére csak keverd el a tejfölt a juhtúróval és a kaporral, majd szórd meg sajttal is a lángosokat.