Egy kis érdekesség a megszokott ízekben: egyszerű gombapaprikás kapros galuskával és juhtúrós tejföllel

Így lesz a gombapaprikásból egészen újszerű fogás. Készítsd most egy kevés erdei gombával, adj a tejfölhöz egy kis kanál juhtúrót, a nokedlihez pedig egy csokor friss kaprot, így még finomabb végeredményt kapsz.

A gomba fogyasztása szuper ötlet mindenkinek, aki fogyni szeretne, mert alacsony energiatartalmú és nagy telítő hatású élelmiszernek számít. Ha a nokedlit legalább részben lassú felszívódású liszttel készíted, úgy egy teljesen egészséges fogást dobhatsz össze. A gomba a ragu alapja, de ha van kedved, nyugodtan mehetnek bele kedvenc zöldségeid a zellerszártól a fehérrépáig.
 

Mehet bele zeller és fehérrépa is.
Mehet bele zeller és fehérrépa is.Elena_Danileiko

Hozzávalók 3 személyre

A paprikáshoz

  • 2 deci tejföl
  • 50 deka felkockázott csiperkegomba
  • 1 bögre erdeigomba-keverék
  • 1 nagyobb darab felkockázott vöröshagyma
  • ízlés szerint só, bors, őrölt kömény
  • tejföl
  • 3 evőkanál étolaj
  • 2 gerezd apróra vágott fokhagyma
  • 1 darab felkockázott paprika
  • 1 darab felkockázott (hámozott) paradicsom
  • 1 nagy evőkanál finomliszt
  • 1 csapott evőkanál pirospaprika

A galuskához

  • 40 deka zabpehelyliszt vagy sima liszt
  • 1 csokor friss kapor összevágva
  • 2 deci tejföl
  • 1 evőkanál juhtúró
  • 1 darab tojás
  • 1 kávéskanál
  • 3 evőkanál olaj
Recept idők

Elkészítés:

Fonnyaszd meg a hagymát 2 perc alatt a forró olajon, majd mehet hozzá a fokhagyma és a zöldségek is. Adj nekik néhány percet, majd keverd hozzá a sót, a borsot, a köményt és a pirospaprikát is. Hagyd puhulni 5-10 percig fedő alatt, majd keverd hozzá a gombákat. (Ha sima, homogén szaftot szeretnél, szűrd le a gomba hozzáadása előtt.) Adj neki még 10 percet, majd sűrítsd be a liszttel elkevert tejföllel. 

A nokedlihez csak dolgozd el a lisztet, a tojást, a sót, a kaprot és úgy 3 deci hideg vizet egymással, majd egy nokedliszaggatóval vagy egy deszkáról, vizes késsel fokozatosan adagold lobogó sós vízbe. Néhány perc alatt el is készülnek, és ha langyosra hűltek, kanalazd rá a juhtúrós tejfölt és a paprikást. 

Nehogy felengedje a fagyasztott gombát! Nehogy felengedje a fagyasztott gombát!

De akkor mit tegyen vele, ha egyszer fagyasztott? Ebben a gyors videóban megmutatjuk.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Mai kedvencünk: magyaros kenyérpizza jó sok, olvadós sajttal

Ha zero waste-ben gondolkodsz, akkor maradékmentő fogásként is bevetheted, mert az összes sajtfélével, sonkával és szalámival is finom.

2022. február23., 10:08

Napi nosztalgia: a nagymamád tejes pitéjét te is könnyen összedobhatod

Gyümölcsraguval, fahájas porcukorral és fűszeres narancslekvárral is nagyon finom, de akkor sem tévedsz nagyot, ha sűrű csokiszósszal és tejszínnel tálalod.

2022. február8., 07:24

Olcsó, kiadós és isteni: tejszínes-tárkonyos burgonyaleves baconnel

Ha a magyaros változatot már próbáltad, itt az ideje annak, hogy ezt a francia hangulatút is összedobd!

2022. február9., 06:24

Te hogy készíted a palóclevest? Mi ilyenkor is bográcsban, nagymamánk receptje szerint

Ha egy jó adag magyaros fogást ennél, ez a remek leves szinte magától elkészül a bográcsban. Nem is kell mellé semmi más, csak néhány túrós palacsinta, és esetleg még egypár lekváros.

2022. február19., 12:56

Mutatjuk a legújabb kedvenced: csirkés wrap mogyorószósszal

Annyira finom és olyan egyszerű ez a fogás, hogy legszívesebben egész nap ezt falnánk!

2022. február12., 06:24

Teljes kiőrlésű pizzatészta – a kedvenced egészségesebb változatban

Pakold meg szalámival és mozzarellával, süsd a legmagasabb fokozaton maximum 10 percig, és ha elkészült, szórd meg alaposan bazsalikomlevelekkel.

2022. február18., 10:08

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek