Egy kis érdekesség a megszokott ízekben: egyszerű gombapaprikás kapros galuskával és juhtúrós tejföllel

Így lesz a gombapaprikásból egészen újszerű fogás. Készítsd most egy kevés erdei gombával, adj a tejfölhöz egy kis kanál juhtúrót, a nokedlihez pedig egy csokor friss kaprot, így még finomabb végeredményt kapsz.

A gomba fogyasztása szuper ötlet mindenkinek, aki fogyni szeretne, mert alacsony energiatartalmú és nagy telítő hatású élelmiszernek számít. Ha a nokedlit legalább részben lassú felszívódású liszttel készíted, úgy egy teljesen egészséges fogást dobhatsz össze. A gomba a ragu alapja, de ha van kedved, nyugodtan mehetnek bele kedvenc zöldségeid a zellerszártól a fehérrépáig.
 

Mehet bele zeller és fehérrépa is.
Mehet bele zeller és fehérrépa is.Fotó: Elena_Danileiko

Hozzávalók 3 személyre:

A paprikáshoz

  • 2 deci tejföl
  • 50 deka felkockázott csiperkegomba
  • 1 bögre erdeigomba-keverék
  • 1 nagyobb darab felkockázott vöröshagyma
  • ízlés szerint só, bors, őrölt kömény
  • tejföl
  • 3 evőkanál étolaj
  • 2 gerezd apróra vágott fokhagyma
  • 1 darab felkockázott paprika
  • 1 darab felkockázott (hámozott) paradicsom
  • 1 nagy evőkanál finomliszt
  • 1 csapott evőkanál pirospaprika

A galuskához

  • 40 deka zabpehelyliszt vagy sima liszt
  • 1 csokor friss kapor összevágva
  • 2 deci tejföl
  • 1 evőkanál juhtúró
  • 1 darab tojás
  • 1 kávéskanál
  • 3 evőkanál olaj
Recept idők

Elkészítés:

Fonnyaszd meg a hagymát 2 perc alatt a forró olajon, majd mehet hozzá a fokhagyma és a zöldségek is. Adj nekik néhány percet, majd keverd hozzá a sót, a borsot, a köményt és a pirospaprikát is. Hagyd puhulni 5-10 percig fedő alatt, majd keverd hozzá a gombákat. (Ha sima, homogén szaftot szeretnél, szűrd le a gomba hozzáadása előtt.) Adj neki még 10 percet, majd sűrítsd be a liszttel elkevert tejföllel. 

A nokedlihez csak dolgozd el a lisztet, a tojást, a sót, a kaprot és úgy 3 deci hideg vizet egymással, majd egy nokedliszaggatóval vagy egy deszkáról, vizes késsel fokozatosan adagold lobogó sós vízbe. Néhány perc alatt el is készülnek, és ha langyosra hűltek, kanalazd rá a juhtúrós tejfölt és a paprikást. 

Nehogy felengedje a fagyasztott gombát!
Nehogy felengedje a fagyasztott gombát!

De akkor mit tegyen vele, ha egyszer fagyasztott? Ebben a gyors videóban megmutatjuk.

Tovább »

Még több recept

Te cukorral eszed, vagy sósan? Itt egy gyors recept, ha te is imádod a káposztás tésztát

Nem szükséges bejelentkezned egy menzára azért, hogy jóllakj egy adag retró káposztás tésztával. Akár cukrosan, akár sósan szereted, mindenképpen gyorsan elkészítheted, és tökéletes maradékmentő fogás lesz belőle a valamikor megvágott, hűtőben árválkodó káposzta felhasználásához.

április17., 10:24

Húsgolyók mellett is remek a spárga, már mutatjuk is, hogyan érdemes elkészítened!

Nem muszáj csak párolva, köretként fogyasztanod, ebben a húsos fogásban is remek helye van a spárgának. Ezzel a fogással ráadásul túl sok szénhidrátot sem viszel be a szervezetedbe.

április21., 10:24

Spárgás rizottó fehérborral és parmezánnal – elegáns vega vacsora lesz belőle

Ha a spárgán kívül más zöldséggel is megkóstolnád, legközelebb brokkolival, karfiollal vagy fehérrépával is készítsd el ezt a fogást. Sültek mellett, de akár azok nélkül, vegetáriánus változatban is működik.

április20., 12:52

Mexikói babos saláta kuszkusszal, zellerrel – csípős salsával a tetején a legtökéletesebb

Egy kis adag tortillacsipsz remek lesz az egyszerű, mexikói hangulatú babos saláta mellett. Ha van otthon indiai vagy olasz fűszerkeverék, azokkal egészen új hangulatot adhatsz ennek a gyors salátának.

április17., 12:52

Epres kevert süti olívaolajjal – eperlekvárral és lime-héjjal elkevert tejszínhabbal a tetején tálald!

A kevert sütikből nálunk jöhet bármennyi – mindegyik nagyon finom egy-egy tejeskávé mellett reggelire, de akár desszertként vagy szülinapi torta alapjaként is. Ez az epres is minden különösebb erőfeszítés nélkül elkészült, így akár gyerekekkel együtt is jó szórakozás összedobni belőle egy adagot.

április21., 10:44

Citromos-spárgás spagetti borsóval – tökéletes tavaszi fogás alig fél óra alatt

Egy igazi tavaszi fogást hoztunk, ami emmentáli sajttal és krémes mascarponéval lett még finomabb. Ha van otthon néhány gerezd sült fokhagyma, abból is adj hozzá!

április19., 10:24

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.