Köretként és főételként is tálalhatod: francia rakott burgonya fehérboros füstöltsajt-szósszal

Mindig jó egy-egy olyan étel, ami mellé csak egy szelet egyszerű húst kell sütni, hogy a húsrajongók is jóllakjanak, és csak egy marék zöldfűszer és füstölt sajtos mártás elég ahhoz, hogy a vegák is boldogan falják. Ez a fogás pont ilyen.

Ha még izgalmasabbá tennéd, a szószhoz adj egy kis füstölt csilipasztát, vagy kínáld mellé vékonyra szeletelt kolbász- és kókuszcsipszek keverékét. Nem lesz vele sok dolgod sem, a sütőben szinte magától készül el ez a klassz rakott krumpli. 

Főételként is remek.
Főételként is remek.DejanKolar

Hozzávalók 4 adaghoz

A burgonyához

  • 1 kiló hajszálvékony szeletekre vágott burgonya
  • 2 evőkanál vaj
  • 4 evőkanál olaj
  • 3 darab vékonyan felkarikázott vöröshagyma
  • 1 deci fehérbor
  • 3 gerezd összetört fokhagyma
  • só és bors ízlés szerint
  • 4 deci tej
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 deci tejszín

A mártáshoz

  • 1 deci fehérbor
  • 1 nagy bögre lereszelt füstölt sajt
  • 1 nagy evőkanál puha vaj
  • 1 mokkáskanál kakukkfű
  • 1 mokkáskanál barna cukor
  • 1.5 deci tejszín
  • 1 nagy evőkanál liszt
Recept idők

Elkészítés:

Dobd a forró olajra a hagymákat, és párold legalább 5 percen át fedő alatt, majd szórd rá a lisztet. Úgy két perc után add hozzá a fehérbort is, majd ha kissé elpárolgott, mehet bele a tejszín és a tej is. Amikor már besűrűsüdött, akkor el is készült a hagymás ragu, amivel rétegezni fogod a burgonyákat.

Egy kivajazott jénaiban kezdd el rétegezni ez a keveréket a burgonyákkal, amikből minden réteg egy kevés sót és borsot is kapjon. A legfelső burgonya legyen, aminek a tetején egy nagy evőkanál vajat is ossz el. Sütőben, alufólia alatt süsd puhára legalább 50 perc alatt, majd pirítsd alufólia nélkül még 10 pecig. 

Közben készítsd el a sajtszószt: forrósíts fel egy nagy evőkanál vajat, majd erre mehet a liszt. Egy perc után önts rá egy kevés fehérbort, adj hozzá egy mokkáskanál barna cukrot és kakukkfüvet, majd keverd el a reszelt sajttal, és add hozzá a tejszínt is. Ha szükséges, sózd és borsozd. A szószt cheddaros-csilis változatban is érdemes kipróbálnod. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek