Ha még izgalmasabbá tennéd, a szószhoz adj egy kis füstölt csilipasztát, vagy kínáld mellé vékonyra szeletelt kolbász- és kókuszcsipszek keverékét. Nem lesz vele sok dolgod sem, a sütőben szinte magától készül el ez a klassz rakott krumpli.
Hozzávalók 4 adaghoz
A burgonyához
- 1 kiló hajszálvékony szeletekre vágott burgonya
- 2 evőkanál vaj
- 4 evőkanál olaj
- 3 darab vékonyan felkarikázott vöröshagyma
- 1 deci fehérbor
- 3 gerezd összetört fokhagyma
- só és bors ízlés szerint
- 4 deci tej
- 2 evőkanál liszt
- 1 deci tejszín
A mártáshoz
- 1 deci fehérbor
- 1 nagy bögre lereszelt füstölt sajt
- 1 nagy evőkanál puha vaj
- 1 mokkáskanál kakukkfű
- 1 mokkáskanál barna cukor
- 1.5 deci tejszín
- 1 nagy evőkanál liszt
Elkészítés:
Dobd a forró olajra a hagymákat, és párold legalább 5 percen át fedő alatt, majd szórd rá a lisztet. Úgy két perc után add hozzá a fehérbort is, majd ha kissé elpárolgott, mehet bele a tejszín és a tej is. Amikor már besűrűsüdött, akkor el is készült a hagymás ragu, amivel rétegezni fogod a burgonyákat.
Egy kivajazott jénaiban kezdd el rétegezni ez a keveréket a burgonyákkal, amikből minden réteg egy kevés sót és borsot is kapjon. A legfelső burgonya legyen, aminek a tetején egy nagy evőkanál vajat is ossz el. Sütőben, alufólia alatt süsd puhára legalább 50 perc alatt, majd pirítsd alufólia nélkül még 10 pecig.
Közben készítsd el a sajtszószt: forrósíts fel egy nagy evőkanál vajat, majd erre mehet a liszt. Egy perc után önts rá egy kevés fehérbort, adj hozzá egy mokkáskanál barna cukrot és kakukkfüvet, majd keverd el a reszelt sajttal, és add hozzá a tejszínt is. Ha szükséges, sózd és borsozd. A szószt cheddaros-csilis változatban is érdemes kipróbálnod.