Köretként és főételként is tálalhatod: francia rakott burgonya fehérboros füstöltsajt-szósszal

Mindig jó egy-egy olyan étel, ami mellé csak egy szelet egyszerű húst kell sütni, hogy a húsrajongók is jóllakjanak, és csak egy marék zöldfűszer és füstölt sajtos mártás elég ahhoz, hogy a vegák is boldogan falják. Ez a fogás pont ilyen.

Ha még izgalmasabbá tennéd, a szószhoz adj egy kis füstölt csilipasztát, vagy kínáld mellé vékonyra szeletelt kolbász- és kókuszcsipszek keverékét. Nem lesz vele sok dolgod sem, a sütőben szinte magától készül el ez a klassz rakott krumpli. 

Főételként is remek.
Főételként is remek.DejanKolar

Hozzávalók 4 adaghoz:

A burgonyához

  • 1 kiló hajszálvékony szeletekre vágott burgonya
  • 2 evőkanál vaj
  • 4 evőkanál olaj
  • 3 darab vékonyan felkarikázott vöröshagyma
  • 1 deci fehérbor
  • 3 gerezd összetört fokhagyma
  • só és bors ízlés szerint
  • 4 deci tej
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 deci tejszín

A mártáshoz

  • 1 deci fehérbor
  • 1 nagy bögre lereszelt füstölt sajt
  • 1 nagy evőkanál puha vaj
  • 1 mokkáskanál kakukkfű
  • 1 mokkáskanál barna cukor
  • 1.5 deci tejszín
  • 1 nagy evőkanál liszt
Recept idők

Elkészítés:

Dobd a forró olajra a hagymákat, és párold legalább 5 percen át fedő alatt, majd szórd rá a lisztet. Úgy két perc után add hozzá a fehérbort is, majd ha kissé elpárolgott, mehet bele a tejszín és a tej is. Amikor már besűrűsüdött, akkor el is készült a hagymás ragu, amivel rétegezni fogod a burgonyákat.

Egy kivajazott jénaiban kezdd el rétegezni ez a keveréket a burgonyákkal, amikből minden réteg egy kevés sót és borsot is kapjon. A legfelső burgonya legyen, aminek a tetején egy nagy evőkanál vajat is ossz el. Sütőben, alufólia alatt süsd puhára legalább 50 perc alatt, majd pirítsd alufólia nélkül még 10 pecig. 

Közben készítsd el a sajtszószt: forrósíts fel egy nagy evőkanál vajat, majd erre mehet a liszt. Egy perc után önts rá egy kevés fehérbort, adj hozzá egy mokkáskanál barna cukrot és kakukkfüvet, majd keverd el a reszelt sajttal, és add hozzá a tejszínt is. Ha szükséges, sózd és borsozd. A szószt cheddaros-csilis változatban is érdemes kipróbálnod. 

Rakott krumpli: kétszer sütve a legjobb

Krumpli, kolbász, tojás, tejföl - a rakott krumpli egyszerű, mint a faék, de ha kétszer sütik, finomabb lesz, mint valaha!

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Jöhet egy klassz mexikói recept? Édesburgonya nachos csípősen

Ha te is annyira szereted az édesburgonyát, amennyire mi, itt az ideje, hogy megismert ezt a remek, tunkolós fogást. Pakolj a tetejére mindent, amit szeretsz, hívd át a barátokat és ezzel kínáld meg őket a sajtos stangli helyett!

október17., 11:24

Édesburgonyás quesadilla napon szárított sonkával és jó sok olvadt sajttal

Ha maradt az ebédről egy kevés édesburgonya-püré, használd fel vacsorára, és készítsd el vele ezt a remek quesadillát. Rengeteg reszelt vörös cheddar kerül bele, és azért, hogy a friss, ropogós zöldségek se maradjanak ki belőle, paradicsomot és rukkolát is töltöttünk a tekercsekbe.

október19., 09:24

Ropogósra sült karfiolszték őszi hangulatban, füstölt paprikával

Köretként is kiváló, egy jó hallevesben levesbetétként, de akár egy nagy adag tésztával és sajtszósszal remek, könnyű őszi vacsora lehet a karfiolszték, aminek az elkészítésében mindössze az a nehézség, hogy meg kell várnod, amíg elkészül. Mi párolóban készítjük, és aztán vajban pirítjuk meg, de ha kisebb darabokban is megfelel, szedd rózsáira, főzd meg, majd ezek után pirítsd meg a sütőben vagy egy serpenyőben.

október18., 11:24

Kímélő hétvégi fogás: sült karaj őszi, kecskesajtos-diós salátában

Ha valami könnyűt ennél annak érdekében, hogy elkerüld az őszi pluszkilókat, keverd kedvenc húsaid egy-egy remek, gazdag salátába. Így az ismerős ízekről sem kell lemondanod, miközben jóval kevesebb kalóriát viszel a szervezetedbe.

október17., 10:24

Gyors édességrecept: sütőtökös muffin kandírozott gyömbérrel

Ha nem szeretnél sok energiát fektetni a desszertbe, de örülnél annak, ha a végeredmény egy igazi különlegsség, próbáld ki ezt a gyors muffint! A végeredmény egy sűrű, édeskés desszert, ami nagyon izgalmas a tésztába kevert, kandírozott gyömbérdaraboktól.

október15., 11:24

Különleges vacsorarecept: csirkés szendvics lilahagyma-lekvárral

Két nagy szelet rozskenyér között, házi majonézzel és friss rukkolával szeretjük a legjobban ezt a szendvicset, ám ha így megunod, készítsd pirított kalácsszeletekkel és mézes mustárral, úgy is nagyon finom. Ha épp lilahagyma-lekvár készítésére nincs időd, boltban kapható, ropogós hagymakockákkal tálald.

október14., 11:24

Mustra