Köretként és főételként is tálalhatod: francia rakott burgonya fehérboros füstöltsajt-szósszal

Mindig jó egy-egy olyan étel, ami mellé csak egy szelet egyszerű húst kell sütni, hogy a húsrajongók is jóllakjanak, és csak egy marék zöldfűszer és füstölt sajtos mártás elég ahhoz, hogy a vegák is boldogan falják. Ez a fogás pont ilyen.

Ha még izgalmasabbá tennéd, a szószhoz adj egy kis füstölt csilipasztát, vagy kínáld mellé vékonyra szeletelt kolbász- és kókuszcsipszek keverékét. Nem lesz vele sok dolgod sem, a sütőben szinte magától készül el ez a klassz rakott krumpli. 

Főételként is remek.
Főételként is remek.DejanKolar

Hozzávalók 4 adaghoz

A burgonyához

  • 1 kiló hajszálvékony szeletekre vágott burgonya
  • 2 evőkanál vaj
  • 4 evőkanál olaj
  • 3 darab vékonyan felkarikázott vöröshagyma
  • 1 deci fehérbor
  • 3 gerezd összetört fokhagyma
  • só és bors ízlés szerint
  • 4 deci tej
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 deci tejszín

A mártáshoz

  • 1 deci fehérbor
  • 1 nagy bögre lereszelt füstölt sajt
  • 1 nagy evőkanál puha vaj
  • 1 mokkáskanál kakukkfű
  • 1 mokkáskanál barna cukor
  • 1.5 deci tejszín
  • 1 nagy evőkanál liszt
Recept idők

Elkészítés:

Dobd a forró olajra a hagymákat, és párold legalább 5 percen át fedő alatt, majd szórd rá a lisztet. Úgy két perc után add hozzá a fehérbort is, majd ha kissé elpárolgott, mehet bele a tejszín és a tej is. Amikor már besűrűsüdött, akkor el is készült a hagymás ragu, amivel rétegezni fogod a burgonyákat.

Egy kivajazott jénaiban kezdd el rétegezni ez a keveréket a burgonyákkal, amikből minden réteg egy kevés sót és borsot is kapjon. A legfelső burgonya legyen, aminek a tetején egy nagy evőkanál vajat is ossz el. Sütőben, alufólia alatt süsd puhára legalább 50 perc alatt, majd pirítsd alufólia nélkül még 10 pecig. 

Közben készítsd el a sajtszószt: forrósíts fel egy nagy evőkanál vajat, majd erre mehet a liszt. Egy perc után önts rá egy kevés fehérbort, adj hozzá egy mokkáskanál barna cukrot és kakukkfüvet, majd keverd el a reszelt sajttal, és add hozzá a tejszínt is. Ha szükséges, sózd és borsozd. A szószt cheddaros-csilis változatban is érdemes kipróbálnod. 

Rakott krumpli: kétszer sütve a legjobb Rakott krumpli: kétszer sütve a legjobb

Krumpli, kolbász, tojás, tejföl - a rakott krumpli egyszerű, mint a faék, de ha kétszer sütik, finomabb lesz, mint valaha!

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Mai kedvencünk: hidegen készülő barackleves téli fűszerekkel

Néhány kekszet tálalj mellé, és már el is készült ez a remek finomság. Csirkehús mellett, baconbe tekert májfalatkák oldalán is remek, de egy csípős indiai elé is jól illik.

2022. február24., 11:12

Mai kedvencünk: magyaros kenyérpizza jó sok, olvadós sajttal

Ha zero waste-ben gondolkodsz, akkor maradékmentő fogásként is bevetheted, mert az összes sajtfélével, sonkával és szalámival is finom.

2022. február23., 10:08

Napi nosztalgia: süss néhány finom, meleg perecet az eredeti, retró recept alapján!

Tejeskávéval vagy gyümölcsteával reggelire a legfinomabb ez a perec, amiből ha túl sok készült, akár le is fagyaszthatsz néhány darabot.

2022. február20., 12:56

Napi nosztalgia: a nagymamád tejes pitéjét te is könnyen összedobhatod

Gyümölcsraguval, fahájas porcukorral és fűszeres narancslekvárral is nagyon finom, de akkor sem tévedsz nagyot, ha sűrű csokiszósszal és tejszínnel tálalod.

2022. február8., 07:24

Mai kedvencünk: tejszínes-baconös csirkemellfilé

Egy remek fogás, amelyhez egy nagy adag paradicsomsalátát és frissen sült kenyeret eszünk a legszívesebben.

2022. február17., 10:36

Mutatjuk a legújabb kedvenced: csirkés wrap mogyorószósszal

Annyira finom és olyan egyszerű ez a fogás, hogy legszívesebben egész nap ezt falnánk!

2022. február12., 06:24

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek