Mennyi ideig áll el a tojás? Tényleg jó még 66 naposan is?

Nemcsak ennek jártunk utána, hanem annak is, mit takar pontosan, ha egy tojás S, M, L vagy XL-es méretű. Utóbbit érdemes figyelned, egy szigorú receptnél ugyanis már nagyon nem mindegy a kétdekás eltérés.

Tojásbiztonság szempontjából több szempontot érdemes figyelembe venni, például az eladás dátumát és a tojások tárolásának módját – írja a különböző élelmiszerek lejárati idejére szakosodott eatbydate.com.

Az oldal szerint az a legbiztonságosabb, ha vásárlásól számítva 3-4 héten belül elfogyasztjuk a tojást. Ezzel együtt a 66 napos eltarthatóság sem teljesen kamu, de ez több más tényezőtől is függ. Ami biztos viszont, hogy a már feltört tojások fehérje maximum csak 2-4 napig áll el a hűtőben, a fel nem használt sárgája pedig csak 1-2 napot bír ki.

És ha már tojás, a Nébih oldala azt is pontosan leírja, milyen pontos súlyokra utal a tojások méretezése. Ebből kiderül, hogy a legkisebb és legnagyobb méretek között legalább 20 grammnyi különbség van. Talán nem tűnik soknak, ám ha egy receptbe mondjuk 5 tojás kell, és darabonként 2 dekás eltérések vannak, akkor 5 darabnál már 10 deka plusszal vagy mínusszal dolgozunk, ami nem minden recept esetében elhanyagolható. 

A négyfokozatú skála az S kategóriától XL-ig terjed, és a következő értékeket jelöli:

  • XL – nagyon nagy: legalább 73 g
  • L – nagy: 63 és 73 g között
  • M – közepes: 53 és 63 g között
  • S – kicsi: 53 g-nál kevesebb

A  tojások héján fel kell tüntetni a termelői kódot, a nyilvántartási számot, de a megye és az állattartó telep kódja is rajta van, ahogy például az istállók száma is. Hét részből áll, és legfontosabb mind közül talán a kód első száma, ami az állattartási technológiára utal.

Ezt jelentik a kódok első számjegyei:

  • 0: ökológiai tartás
  • 1: szabad tartás
  • 2: alternatív tartás
  • 3: ketreces tartási rendszer

A portál több tanáccsal is szolgál a tojást profin felhasználni kívánóknak. Azt írják: a tojások frissessége közvetlenül felhasználásuk előtt vízbe merítéssel ellenőrizhető. A friss tojás lesüllyed, az állott tojás lebeg a víz felszínén. Ez a trükk nem új, ám az talán igen, hogy a víz tetején úszókkal kapcsolatban is lehet még remény. Ezeket egyenként, külön csészébe feltörve és érzékszervileg ellenőrizve használja fel – ajánlja a Nébih, utalva arra, hogy a vízteszt mellett azért érdemes arra is figyelni, hogy ne legyen a tojásnak kellemetlen szaga, zavaros a fehérje vagy elfolyósodott a sárgája.

A héjas tojást száraz, hűvös helyen (70-80 százalék páratartalom, 2-18 °C) vagy hűtőszekrényben kell tárolni – és egy utolsó figyelmeztetés: tárolás során ne érintkezzen más élelmiszerrel, mert a héján baktériumok lehetnek .

Ha megvan a friss tojás, és sütéshez szét kéne választani, előtte olvasd el, milyen trükköt mutatunk rá:  

Oszd meg másokkal is!
Mustra