Szendvics új szinteken – gyors marokkói pita falafellel és fűszeres hummusszal

Szuper ez a pita, mert jó kis laktató gyorskajahangulata van, miközben egy egészséges, vega fogás, amit tetszés szerint sokféle zöldséggel és zöldfűszerrel gazdagíthatsz. Nálunk paradicsom, petrezselyem és egy kis fűszeres joghurt is került bele.

Ha ehhez a fogáshoz a hummuszt is magad készítenéd, 15 deka csicseriborsót áztass be egy éjszakára, majd másnap 1-2 óra alatt főzd puhára. Tedd egy aprítógépbe, adj hozzá ízlés szerint citromlevet, sót, tahinit, római köményt, és turmixold össze. Ha nem elég krémes, egy kevés vízzel hígíthatod, utána akár füstölt paprikával, szárított paradicsommal és aromás gombákkal is ízesítheted. 

A hagyományos falafel formánál talán szerencsésebb, ha pitába töltöd.
A hagyományos falafel formánál talán szerencsésebb, ha pitába töltöd.Fotó: tbralnina

Hozzávalók 2 személyre:

A pitához

  • 4 evőkanál hummusz
  • 4 evőkanál joghurt
  • 2 nagyobb darab pita
  • 1 darab csíkokra vágott kaliforniai paprika
  • 1 nagyobb darab összevágott paradicsom
  • 1 marék salátalevél
  • 1 darab apróra vágott zöldhagyma

A falafelhez

  • 25 deka csicseriborsó
  • 3 darab fokhagyma
  • 1 késhegynyi koriander, fűszerpaprika, szegfűszeg, csili, fekete bors, majoránna,
  • ízlés szerint só és bors
  • 0.5 teáskanál szódabikarbóna
  • 0.5 fej vöröshagyma
  • 0.5 csokor petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

A csicseriborsót négyszeres mennyiségű vízben áztasd be minimum 12-24 órára egy nagy tálban, majd főzd puhára. Daráld finomra aprítógépben, majd ha ezzel megvagy, dolgozd el a többi hozzávalóval. Formázd tetszőleges alakúra, és süsd ki őket bő, forró olajban úgy 2-3 perc alatt. 

Ezzel már túl is vagy a nehezén, innen már csak annyit a dogod, hogy kis zsebeket vágj a pitának, és megtöltsd a hozzávalókkal. 

Falafel, tahini, pita, házilag
Falafel, tahini, pita, házilag

Olcsóbb, mint a boltban, és jó móka elkészíteni mindent a falafeles pitához. Eredeti izraeli recept, és lépésről lépésre galéria a cikkben.

Tovább »

Még több recept

Így készíthetsz egyszerűen egy jó kis retró lekváros buktát

Ha betáraztál néhány csomag élesztőből és valahogy pár kiló liszt is van otthon, nincs más hátra, csak összedobni a legegyszerűbb kenyereket és kelt tésztákat – ehhez adunk segítséget ezen a héten.

április2., 06:00

Szezonja van: medvehagyma-krémleves füstöltsajt-csipsszel

Egyelőre nem tilos a szabadban kirándulni, és azoknak, akik megteszik, feltűnhet, hogy a sok nehézség mellett egy kis örömmel is számolhatunk: a medvehagyma ugyanúgy terem, mintha mi sem történt volna. Ennek örömére néhány medvehagymás receptet hoztunk, ez a gazdag fokhagymás aroma sokkal több ételbe illik, mint gondolnád.

április4., 07:52

Egy tartalmas leves után főételként is bevetheted az aranygaluskát

Az aranygaluskának nem kell cégér, egy jó kis sűrű, házi vaníliasodóval abbahagyhatatlan édesség lesz belőle. A sodót egy kevés húsvétra mentett tojáslikőrrel is feldobhatod, a tésztának pedig jól áll a darált mák, ha a hagyományos változatot esetleg megunjátok.

április2., 06:00

Olasz vega tészta articsókával, parmezánnal és friss paradicsommal

Ha valami húsmenteset ennétek, ezt a jó kis articsókás receptet próbáljátok ki vacsorára. Ha articsókát nehezen szereztek be, nyugodtan helyettesítsétek gombával vagy fűszeres, grillezett padlizsánnal.

április4., 07:52

Készítsd a pogácsát túróval és sült hagymával, úgy még finomabb lesz!

A pogácsa örök dzsóker – nem kell ahhoz alkalom, hogy összedobjunk egy adagot, elég, ha van időnk rá. Egy kis májpástétommal, puha vajjal és zöldségekkel vacsorára is tökéletes, már ha marad belőle.

április3., 06:04

Ez a medvehagymás burgonyasaláta igazi tavaszi ízekkel dobja fel az ebédet

A majonézes burgonyasalátánál nincs is jobb alap a konyhai kreativitás kibontakoztatásához: ahogy egy nagy adag gránátalma, úgy egy csokor friss, apróra vágott medvehagyma is jól áll neki.

április6., 06:00

Mustra