Nem lesz rövid az elkészítési ideje ennek a desszertnek, de nagyon is megéri. Ha már sütsz egy adagot, tervezd úgy a hetet, hogy több birs süljön egyszerre, így lehet belőle köret egy-egy adag hús mellett, vagy akár szegfűszeges csicseriborsóval tálalt krémleves is.
Hozzávalók 2 személyre
- 2 darab félbevágott birs
- 1 közepes csésze durvára tört dió, mandula
- 4 darab apróra vágott aszalt barack
- 4 evőkanál méz vagy agávészirup
- 1 mokkáskanál só
- 2 cl konyak
- ízlés szerint fahéj, vaníliakivonat, kardamom
Elkészítés:
Süsd mérettől függően 1-1,5 órán át alufóliában vagy jénaiban a kicsumázott gyümölcsöket, majd kanalazd rá a tölteléket, és azzal is adj neki legalább 20 percet. A sütési idő a gyümölcsök fajtájától és méretétől is függ, akkor kezdd tölteni, amikor már puhának érzed a gyümölcshúst. Amíg a birs sül, keverd el egymással az összes többi hozzávalót, és egy óra után halmozd a gyümölcsök tetejére, majd süsd készre.