Kardamomos-vaníliás, dióval sült birsszeletek – egészséges vegán édesség, amit kezdőként is bevállalhatsz

Ha rövidebb időt töltenél a konyhában, akár almával is elkészítheted ezt a keleti hangulatú fogást, ami egy új szintre emeli a nagyon is egészséges és klasszikus nagymamadesszertet. Ha felnőtteknek készül, a töltelékben egy adag konyak vagy brandy is elfér.

Nem lesz rövid az elkészítési ideje ennek a desszertnek, de nagyon is megéri. Ha már sütsz egy adagot, tervezd úgy a hetet, hogy több birs süljön egyszerre, így lehet belőle köret egy-egy adag hús mellett, vagy akár szegfűszeges csicseriborsóval tálalt krémleves is.

Mehetnek bele a kedvenc aszalványaid is.
Mehetnek bele a kedvenc aszalványaid is.peredniankina

Hozzávalók 2 személyre

  • 2 darab félbevágott birs
  • 1 közepes csésze durvára tört dió, mandula
  • 4 darab apróra vágott aszalt barack
  • 4 evőkanál méz vagy agávészirup
  • 1 mokkáskanál
  • 2 cl konyak
  • ízlés szerint fahéj, vaníliakivonat, kardamom
Recept idők

Elkészítés:

Süsd mérettől függően 1-1,5 órán át alufóliában vagy jénaiban a kicsumázott gyümölcsöket, majd kanalazd rá a tölteléket, és azzal is adj neki legalább 20 percet. A sütési idő a gyümölcsök fajtájától és méretétől is függ, akkor kezdd tölteni, amikor már puhának érzed a gyümölcshúst. Amíg a birs sül, keverd el egymással az összes többi hozzávalót, és egy óra után halmozd a gyümölcsök tetejére, majd süsd készre. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek