A piláf egy keleti egytálétel, ami rizsből és a leggyakrabban kockára vágott, párolt húsokkal, sokszor birkából készül. A rizst általában zsiradékon megfuttatják, majd fűszeres alaplében puhítják meg. Különféle húsok, gyümölcsök és zöldségek színesítik a piláfot, nálunk egy kis barack és gomba is került bele.
Hozzávalók 2 személyre
- 0.5 bögre aszalt sárgabarack
- 0.5 bögre pirított mandulaszelet
- 1 bögre felszeletelt erdeigomba-keverék (barna csiperkével is helyettesítheted)
- 1 bögre barna rizs
- 2 evőkanál vaj
- 1 kisebb fej apróra vágott hagyma
- 2.5 bögre alaplé
- 1 csokor összevágott friss petrezselyem
- 1 teáskanál fehérborecet
- ízlés szerint só, bors, fahéj, kardamom, csilipor és kurkuma
Elkészítés:
Futtasd át a rizst egy evőkanál forró vajon, és főzd az alaplében 45 percen át, kis lángon. Közben a másik evőkanál vajra dobd a hagymát, a gombát és a felkockázott barackokat. Sózd, borsozd, fűszerezd, és adj a keveréknek 5 percet. Ha a rizs elkészült, kanalazd át a gombák mellé, és kevergesd kis lángon még 8-10 percen át. (Ha szükséges, önts alá egy kevés vizet is.)
Friss petrezselyemmel és pirított mandulaszeletekkel tálald. Ha hússal készítenéd, 30 dekányi csirkecombfilét keverj a hagyma és gomba keverékéhez, majd kifehéredésig süsd, és ezek után add hozzá a rizst.