A savanyú káposztát érdemes minél többször fogyasztanod, a C-vitaminon kívül B1-vitamint, niacint és karotint is tartalmaz. A benne lévő rost és tejsav többféleképpen segíti a bélrendszer működését. Ha szereted, idd meg a levét is, ami erősíti a bélflórát, segíti a máj működését, és rengeteg C-vitamin van abban is.
Hozzávalók 3 személyre
- 1 bögre barna rizs
- 2 teáskanál vaj
- 3 bögre alaplé
- 1 nagy pohár tejföl
- 15 deka reszelt trappista
- 40 deka savanyú káposzta
- 50 deka darált pulykahús
- 4 gerezd felaprított fokhagyma
- 1 fej aprított vöröshagyma
- só és frissen őrölt bors ízlés szerint
- 1 evőkanál étolaj
- 2 evőkanál baconkocka (elhagyható)
Elkészítés:
Forgasd át a rizst egy teáskanál forró vajon, majd öntsd fel az alaplével, és adj neki kis lángon legalább 45 percet.
A káposztát mosd át alaposan, forrázd le, és hagyd a vízben negyedórát át.
Közben egy evőkanál olaj és egy teáskanál vaj keverékén puhítsd meg a hagymákat, add hozzá a bacont, majd a húst is. Sózd és borsozd, (ha szeretnél, adj hozzá fűszerpaprikát), majd keverd, amíg a hús kifehéredik.
Ha minden elkészült, kezdd el rétegezni egy kivajazott jénaiba a rizst, a káposztát, a húst, majd a tejfölt és a sajtot. Süsd ezek után 170 fokon addig, amíg a sajt szépen megpirul. Langyosan tálald.
A húst lecsós alappal is készítheted, ha pedig magyarosan készítenéd, kolbászkarikák is kerülhetnek a rétegek közé.