Duplán egészséges: rakott savanyú káposzta barna rizzsel

Indokolatlan mennyiségű sajttal és tejföllel a legfinomabb a rakott káposzta mindegyik változata, amihez cserébe lassan felszívódó barna rizs, egészséges savanyú káposzta és egy adag sovány pulykahús került. Jól borsozd meg a káposztát, rétegezd az egészet egy jénaiba, és más dolgod nem is nagyon lesz ezzel az egyszerű fogással.

A savanyú káposztát érdemes minél többször fogyasztanod, a C-vitaminon kívül B1-vitamint, niacint és karotint is tartalmaz. A benne lévő rost és tejsav többféleképpen segíti a bélrendszer működését. Ha szereted, idd meg a levét is, ami erősíti a bélflórát, segíti a máj működését, és rengeteg C-vitamin van abban is. 

A kép gyönyörűen szemlélteti, hogyan nem érdemes a tejfölt adagolni.
A kép gyönyörűen szemlélteti, hogyan nem érdemes a tejfölt adagolni.NoirChocolate

Hozzávalók 3 személyre

  • 1 bögre barna rizs
  • 2 teáskanál vaj
  • 3 bögre alaplé
  • 1 nagy pohár tejföl
  • 15 deka reszelt trappista
  • 40 deka savanyú káposzta
  • 50 deka darált pulykahús
  • 4 gerezd felaprított fokhagyma
  • 1 fej aprított vöröshagyma
  • só és frissen őrölt bors ízlés szerint
  • 1 evőkanál étolaj
  • 2 evőkanál baconkocka (elhagyható)
Recept idők

Elkészítés:

Forgasd át a rizst egy teáskanál forró vajon, majd öntsd fel az alaplével, és adj neki kis lángon legalább 45 percet. 

A káposztát mosd át alaposan, forrázd le, és hagyd a vízben negyedórát át.

Közben egy evőkanál olaj és egy teáskanál vaj keverékén puhítsd meg a hagymákat, add hozzá a bacont, majd a húst is. Sózd és borsozd, (ha szeretnél, adj hozzá fűszerpaprikát), majd keverd, amíg a hús kifehéredik. 

Ha minden elkészült, kezdd el rétegezni egy kivajazott jénaiba a rizst, a káposztát, a húst, majd a tejfölt és a sajtot. Süsd ezek után 170 fokon addig, amíg a sajt szépen megpirul. Langyosan tálald.

A húst lecsós alappal is készítheted, ha pedig magyarosan készítenéd, kolbászkarikák is kerülhetnek a rétegek közé. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek