Duplán egészséges: rakott savanyú káposzta barna rizzsel

Indokolatlan mennyiségű sajttal és tejföllel a legfinomabb a rakott káposzta mindegyik változata, amihez cserébe lassan felszívódó barna rizs, egészséges savanyú káposzta és egy adag sovány pulykahús került. Jól borsozd meg a káposztát, rétegezd az egészet egy jénaiba, és más dolgod nem is nagyon lesz ezzel az egyszerű fogással.

A savanyú káposztát érdemes minél többször fogyasztanod, a C-vitaminon kívül B1-vitamint, niacint és karotint is tartalmaz. A benne lévő rost és tejsav többféleképpen segíti a bélrendszer működését. Ha szereted, idd meg a levét is, ami erősíti a bélflórát, segíti a máj működését, és rengeteg C-vitamin van abban is. 

A kép gyönyörűen szemlélteti, hogyan nem érdemes a tejfölt adagolni.
A kép gyönyörűen szemlélteti, hogyan nem érdemes a tejfölt adagolni.Fotó: NoirChocolate

Hozzávalók 3 személyre:

  • 1 bögre barna rizs
  • 2 teáskanál vaj
  • 3 bögre alaplé
  • 1 nagy pohár tejföl
  • 15 deka reszelt trappista
  • 40 deka savanyú káposzta
  • 50 deka darált pulykahús
  • 4 gerezd felaprított fokhagyma
  • 1 fej aprított vöröshagyma
  • só és frissen őrölt bors ízlés szerint
  • 1 evőkanál étolaj
  • 2 evőkanál baconkocka (elhagyható)
Recept idők

Elkészítés:

Forgasd át a rizst egy teáskanál forró vajon, majd öntsd fel az alaplével, és adj neki kis lángon legalább 45 percet. 

A káposztát mosd át alaposan, forrázd le, és hagyd a vízben negyedórát át.

Közben egy evőkanál olaj és egy teáskanál vaj keverékén puhítsd meg a hagymákat, add hozzá a bacont, majd a húst is. Sózd és borsozd, (ha szeretnél, adj hozzá fűszerpaprikát), majd keverd, amíg a hús kifehéredik. 

Ha minden elkészült, kezdd el rétegezni egy kivajazott jénaiba a rizst, a káposztát, a húst, majd a tejfölt és a sajtot. Süsd ezek után 170 fokon addig, amíg a sajt szépen megpirul. Langyosan tálald.

A húst lecsós alappal is készítheted, ha pedig magyarosan készítenéd, kolbászkarikák is kerülhetnek a rétegek közé. 

Ideje, hogy elkészítsd a saját savanyú káposztád, itt a recept!
Ideje, hogy elkészítsd a saját savanyú káposztád, itt a recept!

Miért is vennéd meg a boltban, ha minimális erőfeszítéssel megcsinálhatod magadnak? Mutatjuk, mi kell hozzá.

Tovább »

Még több recept

Próbáltad már a pulykasültet naranccsal és csilivel?

Ha még pikánsabbá tennéd, készíts narancsszörpből, olvasztott vajjal, narancslével és narancshéjjal egy enyhén sós mázat hozzá, majd kenegesd meg vele, ha elkészült, és szórd meg kissé összetört csilipelyhekkel.

november20., 06:24

Ez a kacsa nálunk narancsos édesburgonyapürével lett igazán ünnepi

Ha még izgalmasabb fogást varázsolnál belőle, tálald egy kevés forró, vajas mézben átforgatott főtt gesztenyével és rumos mazsolával.

november22., 06:04

Készíts karácsonyra gesztenyés kekszet mandarinnal!

Az ünnepi lakomák után másnap reggel nem is kell más, csak egy nagy adag tejeskávé vagy matcha latte és néhány falat ezekből a kekszekből. Ha egészségesebb változatban készítenéd, zabliszttel és kedvenc édesítőddel dobd össze.

november20., 06:24

Ezt az elegáns lazacos burgonyalevest egy kevés reszelt narancshéjjal tettük izgalmassá

Ha nem tudsz főzni, akkor is nyugodtan belekezdhetsz ebbe a levesbe, ami különleges neve ellenére egy pofonegyszerűen összedobható finomság. A narancstól izgalmas, a lazaccal nem hétköznapi leves lesz a végeredmény.

november20., 06:24

Ünnepek a világ körül: készítsd el az izlandiak báránycombját

Ünnepek körül megszaporodnak az üzletekben a máskor ritkán látott húsok, és ha látsz köztük bárányt, most már azt is tudod, mit érdemes elkészítened belőle. Izlandon imádják ünnepekkor a bárányt, miért ne dobhatnánk össze egyik kedvencüket?

november22., 06:04

Rózsaborsos bélszín karfiol-gránátalma salátával

Miért ne készíthetnél idén pofonegyszerű ünnepi fogásokat? Akár vendégek jönnek, akár a szűk család eszik majd belőle, ez a kombináció remek, nem megszokott, és viszonylag gyorsan összeállítható, érdemes egy esélyt adnod neki.

november18., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.