Duplán egészséges: rakott savanyú káposzta barna rizzsel

Indokolatlan mennyiségű sajttal és tejföllel a legfinomabb a rakott káposzta mindegyik változata, amihez cserébe lassan felszívódó barna rizs, egészséges savanyú káposzta és egy adag sovány pulykahús került. Jól borsozd meg a káposztát, rétegezd az egészet egy jénaiba, és más dolgod nem is nagyon lesz ezzel az egyszerű fogással.

A savanyú káposztát érdemes minél többször fogyasztanod, a C-vitaminon kívül B1-vitamint, niacint és karotint is tartalmaz. A benne lévő rost és tejsav többféleképpen segíti a bélrendszer működését. Ha szereted, idd meg a levét is, ami erősíti a bélflórát, segíti a máj működését, és rengeteg C-vitamin van abban is. 

A kép gyönyörűen szemlélteti, hogyan nem érdemes a tejfölt adagolni.
A kép gyönyörűen szemlélteti, hogyan nem érdemes a tejfölt adagolni.Fotó: NoirChocolate

Hozzávalók 3 személyre:

  • 1 bögre barna rizs
  • 2 teáskanál vaj
  • 3 bögre alaplé
  • 1 nagy pohár tejföl
  • 15 deka reszelt trappista
  • 40 deka savanyú káposzta
  • 50 deka darált pulykahús
  • 4 gerezd felaprított fokhagyma
  • 1 fej aprított vöröshagyma
  • só és frissen őrölt bors ízlés szerint
  • 1 evőkanál étolaj
  • 2 evőkanál baconkocka (elhagyható)
Recept idők

Elkészítés:

Forgasd át a rizst egy teáskanál forró vajon, majd öntsd fel az alaplével, és adj neki kis lángon legalább 45 percet. 

A káposztát mosd át alaposan, forrázd le, és hagyd a vízben negyedórát át.

Közben egy evőkanál olaj és egy teáskanál vaj keverékén puhítsd meg a hagymákat, add hozzá a bacont, majd a húst is. Sózd és borsozd, (ha szeretnél, adj hozzá fűszerpaprikát), majd keverd, amíg a hús kifehéredik. 

Ha minden elkészült, kezdd el rétegezni egy kivajazott jénaiba a rizst, a káposztát, a húst, majd a tejfölt és a sajtot. Süsd ezek után 170 fokon addig, amíg a sajt szépen megpirul. Langyosan tálald.

A húst lecsós alappal is készítheted, ha pedig magyarosan készítenéd, kolbászkarikák is kerülhetnek a rétegek közé. 

Ideje, hogy elkészítsd a saját savanyú káposztád, itt a recept!
Ideje, hogy elkészítsd a saját savanyú káposztád, itt a recept!

Miért is vennéd meg a boltban, ha minimális erőfeszítéssel megcsinálhatod magadnak? Mutatjuk, mi kell hozzá.

Tovább »

Még több recept

Izgalmas glutén- és tejmentes reggeli: tojás baconbögrében

Az amerikai reggeli tipikus eleme a bacon és a tojás. Ha szeretjük, nem muszáj ragaszkodnunk a megszokott, unalmas elkészítési módokhoz. Mindössze pár perc, és a végeredmény glutén- és tejmentes lesz.

február18., 09:22

Vaníliás áfonyaleves – főzés nélkül készíthető, mandulás túrógombócokkal dobd fel!

A dolgod mindössze annyi lesz, hogy jól elkeverd a hozzávalókat ebben a klassz, desszertnek is beillő levesben.

február14., 11:20

Ez a csokidarabos süti könnyű verzióban is a kedvenced lesz

A klasszikus chocholate chip cookie olyasmi, amiből el lehet nassolni egy vödörrel egy jó film vagy beszélgetés közben, és ha egy kis alma és valamilyen természetes édesítő is kerül a tésztájába, akkor már mindjárt nem olyan rossz érzésekkel pusztít el az ember belőle egyébként épp ugyanannyit, mint a hagyományosból.

február15., 12:00

Próbáld ki ezt az egyszerű, meggyes sajttortát kekszek helyett mandulalisztes tésztával!

Nálunk mandulaliszt dúsítja az édes kekszeket ebben a sajttortában, amit aztán egy könnyű sajtkrémmel és meggyes gyümölcsraguval dobtunk fel.

február15., 11:20

Alfredo light – így lesz a fokhagymás, parmezános tésztából legálisan falható finomság a diéta alatt is

Nincs is jobb az olasz tésztaételeknél, főleg, ha egy adag vajat és jó sok parmezánt is adunk a frissen gyúrt, házi tésztához – mondjuk mi. Iáj – mondaná erre a vérképünk.

február14., 09:20

Így hagyd ki a burgonyát belőle! Pásztorpite gombával és szerecsendiós karfiollal a tetején

A pásztorpite a hús-krumpli kombó egyik egyszerű, de látványos változata, ami karfiollal készítve és a hús mellett egy kis gombával feldobva még finomabb lesz, mint az eredeti.

február16., 11:24

Mustra