Itt tart már a tudomány: császármorzsa bulgurból

A legelső kérdést megelőzve, azért jó ötlet ez az egész, mert a bulgur az egyik leghosszabban felszívódó szénhidrát, ami rengeteg rostot is tartalmaz, így nem hintáztatja a vércukorszinted, és az emésztésedek is jót tesz. Ha diétás dzsemmel eszed, nem bűnözöl vele sokat, de a nagyáruházakban már kapható cukor és édesítő nélkül készített szilvalekvár is, ami egy kis fahéjjal szintén príma kísérője lehet.

A császármorzsa, másik nevén daramorzsa vagy smarni egy osztrák eredetű, eredetileg zsírban készített desszertféle. A bécsi konyha egyik legismertebb édessége volt – az eredeti osztrák változat liszttel készül, és egy palacsintaszerű tészta az alapja, amikor pedig búzadarával készítik, annak a neve a daramorzsa. Ezek egyikéhez sincs köze a mi bulguros változatunknak, ám ízében tökéletesen megfelel a célnak. Ha épp hétvége van, adj egy kis konyakot a hozzá kínált baracklekvárhoz.

Zabliszttel is kipróbálhatod a palacsintás változatot.
Zabliszttel is kipróbálhatod a palacsintás változatot.mdworschak

Hozzávalók 2 személyre

  • 1 nagy bögre bulgur
  • 2 bögre tej
  • 2 kisebb darab tojás
  • 1 darab biocitrom héja
  • 1 kis kanál vaníliakivonat
  • 1 teáskanál vaj
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 mokkáskanál
  • ízlés szerint cukor vagy édesítő (kb. 4 evőkanál)
Recept idők

Elkészítés:

Forrald fel a tejet, add hozzá a cukrot és a sót, majd a bulgurt. Keverj rajta néhányat, majd tedd félre 20 percre, hogy fedő alatt megpuhulhasson. Ha már puha a búzatöret, add hozzá a tojások sárgáját, a felvert fehérjét, majd a citromhéjat és a vaníliát. 

Ezek után forró vajon süsd ki, kis lángon. Porcukorral, gyümölcsraguval, füge- vagy baracklekvárral, esetleg azok diabetikus változatával tálald. 

kapcsolódó Kaiserschmarrn kontra császármorzsa
Kaiserschmarrn kontra császármorzsa

Az oszták lisztes a magyar grízes recept ellen. Szilvakompót vagy baracklekvár? Melyiket falná fel?

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Heti retró kedvencünk: krumplileves füstölt kolbásszal

Imádjuk, mert nemcsak finom, de olyan fogás is, ami mellett nem kell ott állnunk, csak hagyni, hogy kis lángon megfőzze magát ez a finomság. Jó köményes, házi rozskenyérrel szeretjük a legjobban.

február22., 10:08

Naná, hogy ezen a héten is hoztunk lecsót – bulgurral és virslivel még tartalmasabb

Ebben a bulguros változatban egy adag lassan felszívódó szénhidrát is kerül bele, ami mellett a virslikarikák teszik ismerőssé a fogást a család reformételekben nem gondolkodó tagjai számára is.

2020. január23., 11:36

Vacsoratipp Valentin-napra: parmezános tészta prosciuttóval és articsókával, krémes sajtszószban

Valentin-nap idén éppen hétköznapra esik, de ha te sem mennél el mellette, és meglepnéd a szerelmed valami finomsággal, ezt a remek tésztát akár kezdőként is összedobod alig 20 perc alatt!

február14., 07:32

Bulgur padlizsánnal, erdei gombákkal és kecskesajttal

Ha szereted a bulgurt, érdemes feldobnod egy nagy adag grillezett padlizsánnal és aromás erdei gombákkal, így menő köretet vagy remek vega főételt tudsz összedobni.

2020. július26., 06:04

Rakott kel bulgurral és parmezánnal – olyan, mint a hagyományos, csak jóval többet tesz az egészségedért

Tíz deka bulgurban 69 gramm szénhidrát van, glikémiás indexe 46, szemben a fehér rizzsel, amié 87.

2020. január6., 11:20

Valentin-napi desszertet keresel? Készíts epres-mandulalikőrös tiramisut pohárban!

Amilyen egyszerű, olyan finom, ráadásul kora reggel, munka előtt 10 perc alatt is összedobhatod, így este már csak a hűtőből kell kivenned.

február14., 06:24

Mustra