Itt tart már a tudomány: császármorzsa bulgurból

A legelső kérdést megelőzve, azért jó ötlet ez az egész, mert a bulgur az egyik leghosszabban felszívódó szénhidrát, ami rengeteg rostot is tartalmaz, így nem hintáztatja a vércukorszinted, és az emésztésedek is jót tesz. Ha diétás dzsemmel eszed, nem bűnözöl vele sokat, de a nagyáruházakban már kapható cukor és édesítő nélkül készített szilvalekvár is, ami egy kis fahéjjal szintén príma kísérője lehet.

A császármorzsa, másik nevén daramorzsa vagy smarni egy osztrák eredetű, eredetileg zsírban készített desszertféle. A bécsi konyha egyik legismertebb édessége volt – az eredeti osztrák változat liszttel készül, és egy palacsintaszerű tészta az alapja, amikor pedig búzadarával készítik, annak a neve a daramorzsa. Ezek egyikéhez sincs köze a mi bulguros változatunknak, ám ízében tökéletesen megfelel a célnak. Ha épp hétvége van, adj egy kis konyakot a hozzá kínált baracklekvárhoz.

Zabliszttel is kipróbálhatod a palacsintás változatot.
Zabliszttel is kipróbálhatod a palacsintás változatot.mdworschak

Hozzávalók 2 személyre:

  • 1 nagy bögre bulgur
  • 2 bögre tej
  • 2 kisebb darab tojás
  • 1 darab biocitrom héja
  • 1 kis kanál vaníliakivonat
  • 1 teáskanál vaj
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 mokkáskanál
  • ízlés szerint cukor vagy édesítő (kb. 4 evőkanál)
Recept idők

Elkészítés:

Forrald fel a tejet, add hozzá a cukrot és a sót, majd a bulgurt. Keverj rajta néhányat, majd tedd félre 20 percre, hogy fedő alatt megpuhulhasson. Ha már puha a búzatöret, add hozzá a tojások sárgáját, a felvert fehérjét, majd a citromhéjat és a vaníliát. 

Ezek után forró vajon süsd ki, kis lángon. Porcukorral, gyümölcsraguval, füge- vagy baracklekvárral, esetleg azok diabetikus változatával tálald. 

kapcsolódó Kaiserschmarrn kontra császármorzsa
Kaiserschmarrn kontra császármorzsa

Az oszták lisztes a magyar grízes recept ellen. Szilvakompót vagy baracklekvár? Melyiket falná fel?

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Óvatos duhajkodás: mangós csirke bulgurral és mézes mandulával

A bulgur azért tökéletes köret, mert íze a rizséhez hasonlóan nem túl markáns, ám annál sokkal hamarabb elkészül, és lassabban szívódik fel.

2020. január21., 10:40

A fokhagymás bulgurgolyók pitában és paradicsomszósszal is finomak

Univerzálisan felhasználhatók ezek a klassz bulgurfasírtok, amiket összedobni akkor is remek döntés, ha maradt egy nagy tányér köret ebédről, és nem szeretnéd kidobni a megmaradt adagot.

január14., 06:04

Görög kapros babragu – zöldségekkel, salátaként és egy nagy adag rizs tetején is megállja a helyét

Egy remekül variálható étel, ami egy kis mediterrán hangulatot a hoz a rettenetes, esős őszi estékre. Készítsd zöldségekkel, akkor talán egy nagy szelet baklava is belefér mellé.

szeptember18., 12:52

Csirkével és bulgurral töltött paprika – egy kevés pestóval érdemes feldobnod

Zöld és vörös pestóval is finom ez a töltött paprika, ami még tartalmasabb lesz, ha a sütés utolsó néhány percében egy-egy szelet mozzarellát is olvasztasz a tetejére.

január15., 06:04

Ez a gyorsan összedobható pad thai izgalmas és egészséges ebéd lesz

Nálunk most ramentésztából sikerült remekül az eredetileg pirított rizstésztából készülő finomság. Ha épp ez van otthon, emiatt ne mondj le az egzotikus fogásról, mert ha a kötelező tofu, tamarind és tojás benne van, már csak kedvenc zöldségeidet kell felaprítanod.

szeptember19., 10:24

Ha egy izgalmas, egészséges köretet próbálnál ki, készíts fahéjas-paradicsomos bulgurt friss petrezselyemmel!

Önmagában szuper köret egyszerű húsok és halak mellett, de egy adag fűszeres darált hússal már laktató egytálétel készülhet belőle.

2020. január15., 12:04

Mustra