A császármorzsa, másik nevén daramorzsa vagy smarni egy osztrák eredetű, eredetileg zsírban készített desszertféle. A bécsi konyha egyik legismertebb édessége volt – az eredeti osztrák változat liszttel készül, és egy palacsintaszerű tészta az alapja, amikor pedig búzadarával készítik, annak a neve a daramorzsa. Ezek egyikéhez sincs köze a mi bulguros változatunknak, ám ízében tökéletesen megfelel a célnak. Ha épp hétvége van, adj egy kis konyakot a hozzá kínált baracklekvárhoz.
Hozzávalók 2 személyre
- 1 nagy bögre bulgur
- 2 bögre tej
- 2 kisebb darab tojás
- 1 darab biocitrom héja
- 1 kis kanál vaníliakivonat
- 1 teáskanál vaj
- 1 evőkanál olaj
- 1 mokkáskanál só
- ízlés szerint cukor vagy édesítő (kb. 4 evőkanál)
Elkészítés:
Forrald fel a tejet, add hozzá a cukrot és a sót, majd a bulgurt. Keverj rajta néhányat, majd tedd félre 20 percre, hogy fedő alatt megpuhulhasson. Ha már puha a búzatöret, add hozzá a tojások sárgáját, a felvert fehérjét, majd a citromhéjat és a vaníliát.
Ezek után forró vajon süsd ki, kis lángon. Porcukorral, gyümölcsraguval, füge- vagy baracklekvárral, esetleg azok diabetikus változatával tálald.