Szerecsendiós karfiolkrémleves pirított mogyoróval és füstölt hallal – lehet a zöldségleves is laktató

Ha szereted a karfiolt, egy nagy adag tejszínes levesben akár laktató fogást is készíthetsz belőle. A krémleves tetején a magvak és a füstölt hal pont jók arra, hogy egy könnyű vacsora legyen akár egy egyszerű zöldséglevesből is.

A karfiolnak rákmegelőző hatást tulajdonítanak, de állítólag szulforafántartalma a vérnyomást és a vesefunkciókat is javítja. Vitaminokban gazdag, javítja az emésztést, és tele van antioxidánsokkal – nem kell több ok arra, hogy legalább hetente egyszer készíts belőle valami finomat. 

Kedvenc fűszereid jól elférnek a tetején.
Kedvenc fűszereid jól elférnek a tetején.Fotó: luchezar

Hozzávalók 2 személyre:

  • 0.5 fej karfiol
  • ízlés szerint só, bors és szerecsendió
  • 2 deci tejszín
  • 0.5 liter alaplé
  • 15 deka felcsíkozott füstölt hal
  • 1 kisebb csésze pirított mogyoró
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 1 evőkanál vaj
  • 0.5 darab felkockázott vöröshagyma
  • 2 elfelezett fokhagymagerezd
Recept idők

Elkészítés:

Egy kanál vajon hagyd puhulni a hagymákat öt percen át, majd forgasd meg benne a kis rózsáira szedett karfiolt, és öntsd fel az alaplével. Főzd fedő alatt, kis lángon legalább negyedórán át, majd add hozzá a tejszínt, a barna cukrot, majd pürésítsd botmixerrel vagy aprítógépben. Amikor már nem forró, ízesítsd sóval, borssal és szerecsendióval. Tálaláskor mehet rá a füstölt hal és a pirított mogyoró, ami még finomabb, ha előtte egy kis sóval és őrölt köménnyel is megszórod. 

Vega változatban szárított paradicsommal és friss snidlinggel dobhatod fel. 

20 kedvenc téli leves a hideg napokra
20 kedvenc téli leves a hideg napokra

Tartalmas bablevestől kezdve a gyors krémleveseken át egyészen a nagymama klasszikus húsleveséig, minden egyben.

Tovább »

Még több recept

Egy kedvencünk új formában: póréhagymás-kurkumás édesburgonya-krémleves

Egy kis póréhagymát is adtunk ehhez a leveshez, ami nemcsak klassz ízekkel tuningolta fel, hanem hasznos hozzávalókkal is.

április19., 06:04

Fűszeresen, aszalt gyümölcsökkel készült nálunk ez az ünnepi sajtkrém

Ha egy klassz előételt vagy izgalmas vendégvárót készítenél a ünnepekre, próbáld ki ezt a sajtos mártogatóst, ami akkor a legfinomabb, ha pirított fenyőmaggal tálalod.

november25., 06:24

Ez a görög karácsonyi sütemény klasszul feldobja az ünnepi menüsort

Amikor a vendégek bejglire számítanak, lepd meg őket egy adag kourabiedesszel, vagy csak készítsd el egy téli hétvégén a családnak a görög hógolyókat.

november26., 06:16

Legyen a trifle most narancsos-karamellás a megszokott ízek helyett!

A megszokott, bogyós gyümölcsökkel készült trifle is tökéletes, főleg, ha egy kis rum vagy konyak is kerül a gyümölcsraguba. Ezúttal mégis narancsosan készítettük el, nem is bántuk meg. Ha nem vagy a konyhaművészet doktora, ez a desszert számodra a tökéletes megfejtés.

november26., 06:16

Pont elég vacsorára: sárgaborsó-krémleves kolbászmorzsával

A sárgaborsó lassan szívódik fel, és nem hirtelen emeli meg a vércukorszintet, ezzel teltségérzetet biztosít, és szerepet játszik a cukorbetegség megelőzésében is. Ebben a magyaros levesben ráadásul menzahangulata sincs.

március25., 06:04

Gourmet-riadó: erdeigomba-krémleves aszalt vörös áfonyával

A finom, fanyar és édeskés áfonya nem kötelező elem, tálalhatod vajban megforgatott csicseriborsóval vagy fűszeres kenyérkockákkal is.

2019. november11., 10:44

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.