Szerecsendiós karfiolkrémleves pirított mogyoróval és füstölt hallal – lehet a zöldségleves is laktató

Ha szereted a karfiolt, egy nagy adag tejszínes levesben akár laktató fogást is készíthetsz belőle. A krémleves tetején a magvak és a füstölt hal pont jók arra, hogy egy könnyű vacsora legyen akár egy egyszerű zöldséglevesből is.

A karfiolnak rákmegelőző hatást tulajdonítanak, de állítólag szulforafántartalma a vérnyomást és a vesefunkciókat is javítja. Vitaminokban gazdag, javítja az emésztést, és tele van antioxidánsokkal – nem kell több ok arra, hogy legalább hetente egyszer készíts belőle valami finomat. 

Kedvenc fűszereid jól elférnek a tetején.
Kedvenc fűszereid jól elférnek a tetején.Fotó: luchezar

Hozzávalók 2 személyre:

  • 0.5 fej karfiol
  • ízlés szerint só, bors és szerecsendió
  • 2 deci tejszín
  • 0.5 liter alaplé
  • 15 deka felcsíkozott füstölt hal
  • 1 kisebb csésze pirított mogyoró
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 1 evőkanál vaj
  • 0.5 darab felkockázott vöröshagyma
  • 2 elfelezett fokhagymagerezd
Recept idők

Elkészítés:

Egy kanál vajon hagyd puhulni a hagymákat öt percen át, majd forgasd meg benne a kis rózsáira szedett karfiolt, és öntsd fel az alaplével. Főzd fedő alatt, kis lángon legalább negyedórán át, majd add hozzá a tejszínt, a barna cukrot, majd pürésítsd botmixerrel vagy aprítógépben. Amikor már nem forró, ízesítsd sóval, borssal és szerecsendióval. Tálaláskor mehet rá a füstölt hal és a pirított mogyoró, ami még finomabb, ha előtte egy kis sóval és őrölt köménnyel is megszórod. 

Vega változatban szárított paradicsommal és friss snidlinggel dobhatod fel. 

20 kedvenc téli leves a hideg napokra
20 kedvenc téli leves a hideg napokra

Tartalmas bablevestől kezdve a gyors krémleveseken át egyészen a nagymama klasszikus húsleveséig, minden egyben.

Tovább »

Még több recept

Péksütemény, ami lassan szívódik fel: olívaolajos-köményes zabzsemlék

Lassan felszívódó, tartalmas péksüteményeket kapsz, amiket ráadásul kedved szerint fűszerezhetsz őrölt köménnyel, mézzel, de akár sülthagyma-kockákat vagy olívabogyót is keverhetsz bele.

január27., 11:24

Ezzel az isteni desszerttel mindenkit meglepsz: fehérbabblondie citromos-tárkonyos sajtkrémmel

Amellett, hogy nagyon finom, nem kell más hozzá, csak egy ötperces keverés, és már mehet is a sütőbe.

január28., 11:24

Naná, hogy ezen a héten is hoztunk lecsót – bulgurral és virslivel még tartalmasabb

Ebben a bulguros változatban egy adag lassan felszívódó szénhidrát is kerül bele, ami mellett a virslikarikák teszik ismerőssé a fogást a család reformételekben nem gondolkodó tagjai számára is.

január23., 11:36

Vacsorára bőven elég ez a gazdag olasz leves barna rizzsel, tofuval és friss spenóttal

Ha épp nincs 45 perced a rizs megpuhítására, tálald helyette főtt csicseriborsó-konzervvel, azzal is tökéletes lesz.

január27., 09:23

Lassan felszívódó változatban is finom: egyszerű rizskoch barna rizsből, vaníliás eperraguval

Nálunk vaníliás eper készült mellé, de készíthetsz akár csilis ananászt, fahéjas almát, barackot narancslikőrrel vagy karamellás körtét is a rizses desszert tetejére.

január24., 12:04

Gourmet-riadó: erdeigomba-krémleves aszalt vörös áfonyával

A finom, fanyar és édeskés áfonya nem kötelező elem, tálalhatod vajban megforgatott csicseriborsóval vagy fűszeres kenyérkockákkal is.

2019. november11., 10:44

Mustra