Egy jó adag tejföl, káposzta és darált hús – utóbbi akár pulyka is lehet –, ennyi a titka az egyik legnagyobb kedvencünknek, amit most a lassú felszívódés érdekében bulgurral készítettünk. Tíz deka bulgurban 69 gramm szénhidrát van, glikémiás indexe 46, szemben a fehér rizzsel, amié 87.
Hozzávalók 4 személyre
- 1 kisebb fej kelkáposzta
- 50 deka darált pulykacomb
- ízlés szerint só, bors, őrölt kömény és majoránna
- 4 deci tejföl
- 4 evőkanál finomra reszelt parmezán sajt
- 2 evőkanál étolaj
- 1 evőkanál vaj
- 4 gerezd felaprított fokhagyma
- 1 fej felaprított vöröshagyma
- 1 bögre bulgur (2,5 decis bögre)
- 2 bögre zöldségalaplé
- 2 darab babérlevél
Elkészítés:
Öntsd le a bulgurt a dupla mennyiségű, forró alaplével, és tedd félre 20 percre, hogy megpuhuljon.
Közben a káposztát szedd leveire, a vastag részeit vágd ki, és a leveleket főzd a babérlevéllel ízesített sós vízben 5 percen át.
Dobd a hagymákat a forró zsiradékok keverékére, majd 5 perc után mehet bele a hús és ízlés szerint só, bors, őrölt kömény és majoránna. Adj neki 15 percet, majd vajazz ki egy hőálló tálat, és kezdd a rétegezést a káposztalevelekkel. A tetejére kerüljön a tejföl, és ha nem szeretnéd nagyon kalóraszegényre, ezen a ponton keverhetsz hozzá egy csésze reszelt emeltálit is. Süsd 35 percig, és tálaláskor adj az adagokhoz egy-egy evőkanál parmezánt.