Maradt egy kis pulyka az ünnepekről? Az orosz hússaláta pulykasültből is finom!

Salátának nevezni ugyan talán nem egészen pontos, de mégsem hívhatjuk húsos, majonézes, zöldséges keveréknek. És a neve talán mindegy is: a legjobb, hogy van egy isteni étel, amiben a tegnapi hideg húsok is elférnek úgy, hogy az egészből egy izgalmas, zöldséges vacsora lehet, amit egy-agy adag jó kis fűszeres majonéz fog össze.

Elődje az Olivier-saláta volt, ami nevét a francia–belga Lucien Olivierről kapta, aki az moszkvai Ermitage séfje volt, és valamikor az 1800-as évek végén alkotta meg az akkor még fekete kaviárral, kapribogyóval és fácánhússal készült fogást. Az egész egy rétegezve felszolgált finomság volt, amit az étterem látogatói kevertek össze tévedésből – ez volt az első lépés a ma ismert majonézes saláta felé. A mienk fokhagymás szószt és egy kevés kapribogyót is kapott!

Elég tartalmas ahhoz, hogy egy finom vacsora legyen belőle.
Elég tartalmas ahhoz, hogy egy finom vacsora legyen belőle.LauriPatterson

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 2 bögre hideg pulykasült felkockázva
  • 2 darab nagy burgonya megfőzve
  • 2 darab alma
  • 4 darab csemegeuborka

A mártáshoz

  • 0.5 bögre majonéz (hagyományos, 2,5 decis)
  • 1 evőkanál fehérborecet
  • 1 nagy evőkanál tejföl
  • só és fehér bors
  • 2 evőkanál kapribogyó (elhagyható)
  • 1 evőkanál méz
  • 1 teáskanál mustár
  • 2 darab főtt tojás
  • 1 mokkáskanál fokhagymapor
Recept idők

Kockázd fel viszonylag apróra a hozzávalókat, majd egy tálban keverd össze őket. Dolgozd össze a szósz hozzávalóit, és forgasd meg benne az összetevőket. Ha teheted, hagyd a hűtőben néhány órán át. A legjobb, ha friss jégsalátalevelekkel tálalod, de néhány gerezd koktélparadicsom is jól áll neki.

Ha zöldségesebbre szeretnéd, kaliforniai paprikával és az újhagyma zöldjével dobd fel. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek