A németek tudják, mi a jó: marcipános stollen

A stollen, anyakönyvi nevén der Christstollen egy ismert német karácsonyi péksütemény, a hagyományos stollen nevű pékáru karácsonyi fajtája. Nevét onnan kapta, hogy formája és kinézete névadóját állítólag a bepólyázott kis Jézusra emlékeztette. Akárhogy is volt, a stollen egészen szuper desszert, ami kifejezetten sokáig eláll.

Marcipánnal és anélkül is szuper.
Marcipánnal és anélkül is szuper.GMVozd

Hozzávalók 8 személyre

  • 1 csésze puha mazsola
  • 4 evőkanál rum
  • 2.5 deci langyos tej
  • 12 deka cukor
  • 1 mokkáskanál
  • 50 deka liszt
  • 0.5 kávéskanál szerencsendió, fahéj és szegfűszeg (fűszerenként)
  • 20 deka vaj
  • 15 deka cukrozott narancs- és citromhéj (összesen)
  • 5 deka hámozott mandula
  • 50 gramm élesztő
  • 7 deka margarin
  • 10 deka pocukor
  • 25 deka marcipánmassza
  • 1 bionarancs héja
Recept idők

Elkészítés:

Áztasd a mazsolát a rumba, és tedd féle. Egy deci langyos tejben egy kávéskanál cukorral futtasd fel az élesztőt, majd úgy 10 perc után szitáld a tálba lisztet, és mehet a közepébe a keverék. Add hozzá a sót, a cukrot, a fűszereket, a reszelt citrushéjat és a felolvasztott vajat. 

Jól dolgozd össze, és mehet félre 45 percre lagyos helyre, letakarva. Közben vágd durvára a cukrozott héjakat és mandulát. Ha kész a tészta, dolgozd őket bele a mazsolával együtt. Formázd hosszúkásra, a marcipánt pedig hosszú rudacskára, és nyomd óvatosan a közepébe. Az egészből gyurmázz egy szép veknit, majd keleszd még egy negyedórán át. 

Ekkor mehet a 180 fokos sütőbe, sütőtől függően 45-55 percre. Ha elkészült, kend meg az olvasztott margarinnal, és szórd meg jó alaposan pocukorral. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek