Hozzávalók 8 személyre
- 1 csésze puha mazsola
- 4 evőkanál rum
- 2.5 deci langyos tej
- 12 deka cukor
- 1 mokkáskanál só
- 50 deka liszt
- 0.5 kávéskanál szerencsendió, fahéj és szegfűszeg (fűszerenként)
- 20 deka vaj
- 15 deka cukrozott narancs- és citromhéj (összesen)
- 5 deka hámozott mandula
- 50 gramm élesztő
- 7 deka margarin
- 10 deka pocukor
- 25 deka marcipánmassza
- 1 bionarancs héja
Elkészítés:
Áztasd a mazsolát a rumba, és tedd féle. Egy deci langyos tejben egy kávéskanál cukorral futtasd fel az élesztőt, majd úgy 10 perc után szitáld a tálba lisztet, és mehet a közepébe a keverék. Add hozzá a sót, a cukrot, a fűszereket, a reszelt citrushéjat és a felolvasztott vajat.
Jól dolgozd össze, és mehet félre 45 percre lagyos helyre, letakarva. Közben vágd durvára a cukrozott héjakat és mandulát. Ha kész a tészta, dolgozd őket bele a mazsolával együtt. Formázd hosszúkásra, a marcipánt pedig hosszú rudacskára, és nyomd óvatosan a közepébe. Az egészből gyurmázz egy szép veknit, majd keleszd még egy negyedórán át.
Ekkor mehet a 180 fokos sütőbe, sütőtől függően 45-55 percre. Ha elkészült, kend meg az olvasztott margarinnal, és szórd meg jó alaposan pocukorral.