Van itt minden, amit szeretünk: mandula, aszalt szilva és egy kis vaníliás krém, ami jól kiegészíti a karakteres aromákat. Ha felnőtteknek készíted, egy kevés szilvapálinka is kerülhet az aszalványok közé. Egy szuper egyszerű ünnepi pite lesz belőle.
Hozzávalók 6 személyre
A tésztához
- 20 deka liszt
- 1 mokkáskanál só
- 12.5 deka hideg vaj, felkockázva
- 6 deka kristálycukor
- 1 darab tojássárgája
- 2 evőkanál hideg víz
- 6 deka darált mandula
A sütemény töltelékéhez
- 2 bögre összevágott aszalt szilva
- 1 evőkanál szilvapálinka
- 3 evőkanál meggylekvár
- 1 teáskanál mandulaaroma
- 1 evőkanál vaj
- 1 mokkáskanál só
- 1 fél citrom leve
- 1 evőkanál méz
- 1 fél zacskó zselatin
A tejszínes réteghez
- 5 deci tejszínhab
- 1 evőkanál vanlíiakivonat
- 4 evőkanál cukor
Elkészítés:
Állítsd össze a tésztát a hozzávalók alapos elkeverésével, majd tedd a hűtőbe negyedórára. Ezek után nyomkodd egy hullámos, kivajazott tortaformába, majd süsd meg úgy fél óra alatt 170 fokon. (A tésztát sütőpapírral takard le sütés előtt, a papírra egyenletesen szórj szárazbabot, majd ha megsült, távolítsd el róla.)
A szilvás réteghez csak melegítsd össze a hozzávalókat, és forrald fedő nélkül 5 percen át, majd mehet bele a beáztatott zselatin. Hagyd félig kihűlni, és kanalazd a mandulás tészta tetejére. Ezek után verd fel a tejszínhabot a vaníliával és a cukorral, majd mehet az egész süti tetejére. Ha adagonként készítenéd, mini piteformákat is használhatsz, tejszín helyett pedig narancsos, cukros tojásfehérjét is süthetsz a tetejére néhány perc grillezéssel.