Francia karácsony: konyakos libamájpástétom aszalt gyümölcsökkel

A krémes és sós libamáj az édeskés konyakos gyümölcsökkel tökéletes kombináció. Ha menő előételt szeretnél, vagy elegáns, de laktató vacsorát, ezt a fogást vedd elő!

Szuper egyszerű fogás ez, amivel könnyen sikert arathatsz. Nem is kell nagyon más a tálaláshoz, csak egy zacskó natúr sós keksz, vagy friss, pirított kalácsszeletek. Karácsonyi változatban sütikiszúrókkal formára vághatod a hozzá kínált kenyereket, így még ünnepibb hangulatú lesz az asztal. 

Mehet a tetejére vörösáfonya-püré is.
Mehet a tetejére vörösáfonya-püré is.Fotó: Redaco

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 bögre aszalt gyümölcsök vegyesen, összevágva
  • 1.5 deci konyak
  • 70 deka libamáj
  • só, bors
Recept idők

Elkészítés:

A gyümölcsöket áztasd be a konyakba, legalább egy fél órára. 

A libamájat tisztítsd meg az erektől és 90 fokos sütőben süsd úgy másfél órán át. Ha megsült, öntsd le a zsírját, utána mixeld össze a májat. Ekkor a zsírjából is adhatsz hozzá néhány kanállal, hogy krémesebb legyen. Sózd és borsozd meg, keverd bele a gyömölcsöket, majd kerüljön egy kisebb jénaiba. Akár aszalt vörösáfonya-pürével is készítheted, ekkor egy bögre áfonyát áztass a konyakba, pürésítsd egy óra után, kicsit sózd és borsozd, majd kend a tálba tett pástétom tetejére. 

Ha valamit készítenél mellé, az vajban sült birs legyen, amit kockákra vágva hagyj puhulni a sütőben egy órán át egy kis sóval, barna cukorral és szegfűszeggel. 

 

 

Karácsonyi receptek: libamáj-terrine házilag

A libamáj az egyik legkülönlegesebb és legdekadensebb luxusfinomság.

Tovább »

Még több recept

Menő karácsonyi street food: ünnepi halburger kapribogyós remuládmártással

Testre szabható és nagyon finom, tökéletes a két ünnep közé, amikor már senkinek nincs kedve főzni.

december5., 10:52

Egy tuti gasztroajándéktipp: borsos-mézes limoncello

Egyrészt nem túl erős kontyalávaló, másrészt nem csak inni jó: teheted pohárkrémekbe, citromos tiramisuba, gyümölcsköretek mellé, de egy hétvégi reggeli, friss gyümölcssmoothie-t is feldobhatsz vele.

december9., 12:41

Sütiajándék, amiről később is eszébe jutsz: mandulás-fehér csokis muffin üvegben

A megajándékozottat megkíméled a piszkos munkától, és épp a süti legjobb részével ajándékozod meg: azzal, hogy ő készítheti el, ráadásul be is falhatja éppen akkor, amikor jólesik.

december9., 11:24

Adj ajándékba egy kis jókedvet! Forrócsoki-kockák, személyre szabva

Egy jó kis forró csoki szuper egész télen, főleg, ha ilyen cuki, kockákba csomagolt verzióban kapja az ember, és nincs más dolga, csak forró tejet melegíteni hozzá.

december11., 10:44

Különleges ajándék, akár magadnak is: vaníliás sós karamell

Nyammogni rajta is csodálatos, remekül feldobja a latyakos-stresszes napokat, de morzsolható pohárkrémekbe, olvasztható tejbe, és ezerféleképpen felhasználható.

december10., 10:40

Bevállalósaknak keresel gasztromeglepetést? Ez a karamellizálthagyma- és bacondzsem csilivel tökéletes lesz!

Valódi macsóknak, csípőset kedvelő nőknek, bevállalósaknak és tulajdonképpen bárkinek príma ajándék, aki imádja a finomságokat és szerinted lesz kedve ezt az izgalmas triót kipróbálni.

december11., 11:24

Mustra