A magyar pökölt angol megfelelője a stew, de akár a gulyáshoz is hasonlíthatnánk, mert ebbe bizony többféle zöldség is kerül. Német testvére az Eintopf, szlovákul maďarský perkelt románul tocană, de még a franciáknak is van több húsos raguja, például a bárányból készült navarin. Pörköltféléből tehát minden országnak van legalább egy sajátja, de ilyen laza, barna sörös talán nincs egyiknek sem. Hazájában is a vörösboros a legnépszerűbb, ír változatban pedig birkából készítik. Ha ezzel megvagy, lehet a boros változat a következő projekt.
Hozzávalók 2 személyre
- 50 deka marhalábszár felkockázva
- 1 nagy evőkanál sertészsír
- 1-1 darab vöröshagyma, burgonya, szárzeller, sárgarépa, fehérrépa (felkockázva)
- 1 doboz paradicsomkonzerv
- 1 evőkanál barna cukor
- ízlés szerint só, bors és fűszerpaprika
- 2 deci barna sör
- 1 evőkanál liszt
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 deci húsalaplé
- 2 evőkanál liszt
- 2 evőkanál Worcester-szósz
Mi viszonylag kis adagban készítettük el, ha szeretnéd, duplázd a hozzávalókat, akkor az egész családnak jut belőle.
Elkészítés:
Forgasd meg a lisztben a felkockázott húst, majd pirítsd meg a zsiradékon. Ha ezzel megvagy, mehet hozzá a zölsdégeken kívül minden összetevő.
Hagyd egy órán át kis lángon fedő alatt puhulni, utána dobd mellé az összevágott zöldségeket, azokkal is főzd egy fél órán keresztül. Krumplipürével vagy friss kenyérrel tálald.