A pattanásokat hivatalosan a faggyúmirigyek „készítik” a bőrben, és az olajfelhalmozódás, az elhalt hámsejtek és a baktériumok hozzák elő, amik a pórusok begyulladásához vezetnek. Hát rendben van – mondják a pattanásosak, de definíció helyett inkább azt kellene megfejteni, hogy ezeket a zsírmirigyeket vajon mi késztetni a szokatlan, nem várt aktivitásra, a pazarlóan bőkezű nagyvonalúságra, amivel nyilván egy-egy fontos esemény előtt ajándékoznak meg minket.
Persze az egész nem nagy ügy, ne legyünk már ennyire hiúk, ám amikor az interneten az ember kiszúrja, hogy a felnőttkori akné akár több betegség első jele és kísérője is lehet, akkor egy kicsit érdekesebb lesz a kiváltó okok utáni nyomozás.
A kínaiak kicsit másképp gondolják
A tradicionális kínai gyógyászat szerint a pattanások nem véletlenszerűen jelennek meg az arcunkon: területenként egy-egy belső szervet szimbolizálnak, és felbukkanásukkal azoknak a problémáira utalnak. Szerintük a homlok felső részén megjelenő akné az emésztés és a húgyhólyag egészségével áll összefüggésben, a homlok alsó része a szívünk problémáira utal, az állunkon kialakulók pedig a hormonális egyensúly felborulását jelzik.
A pattanások leggyakrabban kamaszkorban, 12 és 25 éves kor között jelentkeznek, és hátterükben a serdülőkori hormonális változások állnak. A tudomány szerint a pattanások kialakulását elősegítő tényezők között ott van a genetikai hajlam, hormonális és immunológiai rendellenességek, pszichés és környezeti tényezők – akár az étrend is.
Na de mi lehet káros, és mi segíthet?
A tej és a tejtermékek olyan hormonokat tartalmazhatnak, amelyek stimulálhatják a faggyúmirigyeket. Kutatták már a kérdést többször is, az egyik kísérletben 50 nőt vizsgáltak, akik között főképp a sovány tejtermékeket fogyasztók voltak pattanásosak, aminek a szakemberek szerint az ilyen termékek előállítási módja volt az oka.
Gyakran hallunk arról is, hogy az egyszerű szénhidrátok, a cukorban gazdag ételek, a csokoládé olyan hormonális hatásokat indíthatnak el a szervezetünkben, amik szintén pattanásokhoz vezetnek. Ez szintén megalapozottnak látszik tudományosan is: 13-18 éves görög hallgatók bevonásával készült tanulmányában a válaszadók 66 százalékánál jelentkeztek aknék csokoládéfogyasztás után. Az alkohol és az előre feldolgozott, adalékanyagokkal teli élelmiszerek megnövelhetik a szervezetünkben található méreganyagok koncentrációját, és mivel a bőrünk is segít szervezetünk méregtelenítésben, ha túl sokat fogyasztunk ezekből, akkor várható a pattanások számának növekedése is. Szóval nem jó ötlet egy jó adag oldalas krumplival, mellé sajttorta egy kis fehérborral – legalábbis ne túl gyakran.
Ezekkel teheted szebbé a bőröd
A jó ételek sorában nem lesznek nagy meglepetések. Tanulmányok szerint a magas rosttartalmú reggeli biztosan jó ötlet. A kísérletben napi 30 gramm magas rosttartalmú reggeli már javított a bőrhibákon. Az erről szóló cikkből az is kiderül: az étrendből származó ómega-6 és ómega-3 zsírsavak aránya az egyik olyan tényező, amely csökkenti a gyulladásos mechanizmusokat, vagyis a tengeri halak, a dió és a mandula is jót tehetnek a bőrnek.
Mindezeken túl a cink és az A-vitamin jótékony hatása nyert bizonyítást a pattanásos bőr kezelésében. Cink a magokban, diófélékben és hüvelyesekben, osztrigában és a marhahúsban van, A-vitaminhoz pedig májból, sárgarépából, spenótból és szinte minden zöldségből és gyümölcsből hozzájuthatsz.
Gyakran halljuk, hogy a friss, nyers, rostban és C-vitaminban gazdag gyümölcsök külsőleg is jót tesznek a bőrnek. És igaz is, hogy a bőrünk imád mindent, ami C-vitamin és antioxidáns. Bogyós gyümölcsök, brokkoli, kivi vagy leveles zöldségek – ezek mind szebbé tehetnek minket.
A zöld leveles zöldségekben, például a kelkáposztában és a spenótban rengeteg mangán és A-vitamin található, ami fontos a kollagén termelődéséhez is. A zöld színű zöldségek, mint például a brokkoli, kiváló cinkforrások, így számos szempontból hasznos lehet, ha többet eszel belőle
Az avokádó is szuper, mert bár viszonylag magas a zsírtartalma, a benne lévő hasznos zsiradékok többféle módon hozzájárulnak a bőr tisztaságának megőrzéséhez, ráadásul gyulladáscsökkentő hatásúak. Az olajos halak bővelkednek ómega-3 zsírsavakban, amelyek segítenek harcolni a szervezet gyulladásai ellen, beleértve a bőrünket is.
Az Insider erről szóló cikkében azt írja: a zöld tea is kiváló a bőrnek. A Journal of Nutrition oldalán megjelent tanulmány úgy találta, hogy azoknak, akik naponta ittak zöld teát, 12 hét után szebb lett a bőre, és kevésbé égtek le, mint azok, akik nem fogyasztották az antioxidánsokban gazdag teát. Ebben a több bevitt folyadéknak is szerepe lehetett, ami segít abban, hogy szervezetük hidratált maradjon.
Na jó, de hogy lesz ebből életmód?
A tanácsok sorát elnézve érdemes minimum séfnek vagy egy menza élelmezésvezetőjének lenni ahhoz, hogy ezt a sok egészséges alapanyagot az ember valahogy beillessze a hétköznapjaiba. Ha mégsem ez a helyzet, talán a legegyszerűbb lépés reggel egy smoothie-val indítani. A fahéjas-fűszeres bogyós gyümölcsök mellett fel sem tűnik egy kis spenót, és a banán mellett is elfér a semleges dió vagy avokádó íze. A reggeli péksütemények és tejeskávé helyett a turmixokban elkevert zabpehely lesz a megoldás, ami jól eltelít, és lassú felszívódása miatt sokáig nem leszünk éhesek utána.
Ha az egészséges italokat egy csésze reggeli zöld tea előzi meg, és közben kevés zsíros és cukros ételt fogyasztunk, akkor a bőrünk sokkal jobb állapotba kerül. Ha pedig az akné tartósan megmarad a vitaminokkal teli életmód ellenére is, akkor érdemes orvossal beszélni arról, hogy lehetnek-e a megjelenő pattanásoknak más egészségügyi okai.