A rooibos tea gyökerei valahol Dél-Afrikában vannak, ahol a helyi bennszülöttek már hosszú ideje szüretelték a vörös fokföldirekettye tűszerű leveleit, mire azok a II. világháború alatt világszerte elterjedtek. Akkoriban az ázsiai teaimport elég döcögősen haladt (sehogy), így a rooibos egy kiváló helyettesítő termék lett, ami egyre népszerűbbé vált, és lassan eljutott a világ minden pontjára.
És hogy mire jó? Mire nem!? A rooibos ásványi anyagokban gazdag, antioxidánsai lassítják az öregedést, kiváló görcsoldó, de gyulladásgátló és antiallergén hatást is tulajdonítanak neki, valamint fejfájás ellen is használják. És ha még ez sem lenne elég, enyhíti az asztma, a szénanátha tüneteit, jó hatással van az álmatlanságra és hasnyálmirigy-bántalmakra, de az emésztést is javítja.
Hozzávalók 4 személyre
- 0.5 kiló meggy
- 1 liter Rooibos tea
- 10 deka cukor
- 1 csipet só
- 2 deci tejszín
- 1 fahéjrúd
- 1 deci vörösbor
- néhány szem szegfűszeg
- 1 evőkanál liszt
Elkészítés:
Készítsd el a teát, amihez filteres vagy szálas teakeveréket is használhatsz. Keverd bele a kristálycukrot, a bort és a fahéjrudat, majd melegítsd addig, amíg a cukor feloldódik. Add hozzá a meggyet, így főzd még nagyjából 10 percen keresztül. Ezek után vedd ki a fahéjrudat és egy merőkanálnyit a forró keverékből, az utóbbit keverd össze a liszttel és a tejszínnel, töltsd vissza a levesbe, keverd addig, amíg besűrűsödik. Melegen és hidegen is nagyon finom.