A süti ötlete Vér Zsuzsitól származik, akinek gluténmentes receptoldalát egy külön cikkben mutatjuk be. Most át is adjuk neki a szót, hogy elmondja, mit érdemes tudni erről a gluténmentes finomságról:
„Az anyósomtól kértem el az üdítős szelet alapreceptjét, hogy el tudjam készíteni én is gluténmentesen a férjem egyik kedvenc süteményét. Az eredeti receptben a piskótatészta nagyon más volt, és a túrókrém összetevőin is jelentősen változtattam (kevesebb benne a cukor), de szerencsére a férjemnek így is nagyon ízlik. Magam miatt csináltam a receptet gluténmentesre, de leginkább mások miatt szoktam elkészíteni.”
Hozzávalók
a tésztához
- 2 db tojás
- 50 g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 50 g gluténmentes liszt
- 10 g kakaópor
- 5 g sütőpor
a krémhez
- 100 g porcukor
- 150 g margarin
- 250 g tehéntúró
- 1 citrom héja
a tetejére
- 3 dl színes üdítőital (én Mirindát használtam)
- 1 csomag vaníliás pudingpor
Elkészítés:
Egy-két centiméter vastagságú piskótatésztát készítek egy magasabb peremű (8 cm) tortaformában. Olyanban, aminek az oldalát később ki lehet nyitni. A tojásokat szétválasztom. A tojásfehérjét verem fel először. A sárgájához hozzáadom a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd robotgéppel addig keverem, amíg ki nem világosodik. Összeöntöm a sárgáját és a fehérjét, hozzáadom a lisztet, a kakaóport és a sütőport, majd a robotgéppel összedolgozom az egészet. Egy kis margarinnal kikenem a tortaformát, majd beleöntöm a piskótatésztát. Előmelegített sütőben 180 °C-on addig sütöm, amíg meg nem szilárdul, ez nagyjából 25 perc. (Van külön piskótareceptem, nézd meg a videót, ha kell még egy kis segítség). Miután megsült, hagyom kihűlni ugyanabban a tortaformában, amiben sütöttem.
Amíg sül a kakaós piskóta, van idő elkészíteni a túrókrémet. A margarint beleteszem egy hőálló edénybe, 15-30 másodpercig melegítem a mikróban, hogy megolvadjon kicsit. Hozzáadom a porcukrot, a túrót és a citromhéjat, majd robotgéppel jó alaposan összedolgozom. Visszateszem a hűtőbe fél órára, hogy a krém jól kihűljön.
Miután a piskóta és a túrókrém is kellően lehűlt, a túrókrémet egyenletesen elkenem a piskóta tetején. Sajnos jártam már úgy, hogy türelmetlen voltam, nem vártam eleget, a krém még folyós volt, amikor rátettem a legfelső réteget, ezért csúnyán összefolyt az egész. Szóval türelemmel kell rétegezni, akkor lesz szép.
A színes legfelső réteg elkészítése nagyon egyszerű. Az üdítőt beleöntöm egy fazékba. Hozzáadom a pudingport. Egy kézi habverővel folyamatosan keverem, majd lassú tűzön addig főzöm, amíg be nem sűrűsödik. Ezt a színes réteget melegen öntöm a túrókrémre.
Az üdítős szelet nálam egy éjszakát a hűtőben szokott aludni, amikor minden réteget összeraktam. Hűtőnyitogatással nem illik zavarni, mert ilyenkor érnek igazán össze az ízek.