Glutémentes üdítős szelet

Kis kockákra vágva szuper vendégváró, egyben meghagyva pedig szép torta lesz belőle ünnepi alkalmakra.

A süti ötlete Vér Zsuzsitól származik, akinek gluténmentes receptoldalát egy külön cikkben mutatjuk be. Most át is adjuk neki a szót, hogy elmondja, mit érdemes tudni erről a gluténmentes finomságról:

„Az anyósomtól kértem el az üdítős szelet alapreceptjét, hogy el tudjam készíteni én is gluténmentesen a férjem egyik kedvenc süteményét. Az eredeti receptben a piskótatészta nagyon más volt, és a túrókrém összetevőin is jelentősen változtattam (kevesebb benne a cukor), de szerencsére a férjemnek így is nagyon ízlik. Magam miatt csináltam a receptet gluténmentesre, de leginkább mások miatt szoktam elkészíteni.”

Zsuzsi receptjei udito szelet 1

Hozzávalók

a tésztához

  • 2 db tojás
  • 50 g cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 50 g gluténmentes liszt
  • 10 g kakaópor
  • 5 g sütőpor

a krémhez

  • 100 g porcukor
  • 150 g margarin
  • 250 g tehéntúró
  • 1 citrom héja

a tetejére

  • 3 dl színes üdítőital (én Mirindát használtam)
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
Recept idők

Elkészítés:

Egy-két centiméter vastagságú piskótatésztát készítek egy magasabb peremű (8 cm) tortaformában. Olyanban, aminek az oldalát később ki lehet nyitni. A tojásokat szétválasztom. A tojásfehérjét verem fel először. A sárgájához hozzáadom a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd robotgéppel addig keverem, amíg ki nem világosodik. Összeöntöm a sárgáját és a fehérjét, hozzáadom a lisztet, a kakaóport és a sütőport, majd a robotgéppel összedolgozom az egészet. Egy kis margarinnal kikenem a tortaformát, majd beleöntöm a piskótatésztát. Előmelegített sütőben 180 °C-on addig sütöm, amíg meg nem szilárdul, ez nagyjából 25 perc. (Van külön piskótareceptem, nézd meg a videót, ha kell még egy kis segítség). Miután megsült, hagyom kihűlni ugyanabban a tortaformában, amiben sütöttem.

Amíg sül a kakaós piskóta, van idő elkészíteni a túrókrémet. A margarint beleteszem egy hőálló edénybe, 15-30 másodpercig melegítem a mikróban, hogy megolvadjon kicsit. Hozzáadom a porcukrot, a túrót és a citromhéjat, majd robotgéppel jó alaposan összedolgozom. Visszateszem a hűtőbe fél órára, hogy a krém jól kihűljön.

Miután a piskóta és a túrókrém is kellően lehűlt, a túrókrémet egyenletesen elkenem a piskóta tetején. Sajnos jártam már úgy, hogy türelmetlen voltam, nem vártam eleget, a krém még folyós volt, amikor rátettem a legfelső réteget, ezért csúnyán összefolyt az egész. Szóval türelemmel kell rétegezni, akkor lesz szép.

A színes legfelső réteg elkészítése nagyon egyszerű. Az üdítőt beleöntöm egy fazékba. Hozzáadom a pudingport. Egy kézi habverővel folyamatosan keverem, majd lassú tűzön addig főzöm, amíg be nem sűrűsödik. Ezt a színes réteget melegen öntöm a túrókrémre.

Az üdítős szelet nálam egy éjszakát a hűtőben szokott aludni, amikor minden réteget összeraktam. Hűtőnyitogatással nem illik zavarni, mert ilyenkor érnek igazán össze az ízek.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek