Glutémentes üdítős szelet

Kis kockákra vágva szuper vendégváró, egyben meghagyva pedig szép torta lesz belőle ünnepi alkalmakra.

A süti ötlete Vér Zsuzsitól származik, akinek gluténmentes receptoldalát egy külön cikkben mutatjuk be. Most át is adjuk neki a szót, hogy elmondja, mit érdemes tudni erről a gluténmentes finomságról:

„Az anyósomtól kértem el az üdítős szelet alapreceptjét, hogy el tudjam készíteni én is gluténmentesen a férjem egyik kedvenc süteményét. Az eredeti receptben a piskótatészta nagyon más volt, és a túrókrém összetevőin is jelentősen változtattam (kevesebb benne a cukor), de szerencsére a férjemnek így is nagyon ízlik. Magam miatt csináltam a receptet gluténmentesre, de leginkább mások miatt szoktam elkészíteni.”

Zsuzsi receptjei udito szelet 1

Hozzávalók:

a tésztához

  • 2 db tojás
  • 50 g cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 50 g gluténmentes liszt
  • 10 g kakaópor
  • 5 g sütőpor

a krémhez

  • 100 g porcukor
  • 150 g margarin
  • 250 g tehéntúró
  • 1 citrom héja

a tetejére

  • 3 dl színes üdítőital (én Mirindát használtam)
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
Recept idők

Elkészítés:

Egy-két centiméter vastagságú piskótatésztát készítek egy magasabb peremű (8 cm) tortaformában. Olyanban, aminek az oldalát később ki lehet nyitni. A tojásokat szétválasztom. A tojásfehérjét verem fel először. A sárgájához hozzáadom a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd robotgéppel addig keverem, amíg ki nem világosodik. Összeöntöm a sárgáját és a fehérjét, hozzáadom a lisztet, a kakaóport és a sütőport, majd a robotgéppel összedolgozom az egészet. Egy kis margarinnal kikenem a tortaformát, majd beleöntöm a piskótatésztát. Előmelegített sütőben 180 °C-on addig sütöm, amíg meg nem szilárdul, ez nagyjából 25 perc. (Van külön piskótareceptem, nézd meg a videót, ha kell még egy kis segítség). Miután megsült, hagyom kihűlni ugyanabban a tortaformában, amiben sütöttem.

Amíg sül a kakaós piskóta, van idő elkészíteni a túrókrémet. A margarint beleteszem egy hőálló edénybe, 15-30 másodpercig melegítem a mikróban, hogy megolvadjon kicsit. Hozzáadom a porcukrot, a túrót és a citromhéjat, majd robotgéppel jó alaposan összedolgozom. Visszateszem a hűtőbe fél órára, hogy a krém jól kihűljön.

Miután a piskóta és a túrókrém is kellően lehűlt, a túrókrémet egyenletesen elkenem a piskóta tetején. Sajnos jártam már úgy, hogy türelmetlen voltam, nem vártam eleget, a krém még folyós volt, amikor rátettem a legfelső réteget, ezért csúnyán összefolyt az egész. Szóval türelemmel kell rétegezni, akkor lesz szép.

A színes legfelső réteg elkészítése nagyon egyszerű. Az üdítőt beleöntöm egy fazékba. Hozzáadom a pudingport. Egy kézi habverővel folyamatosan keverem, majd lassú tűzön addig főzöm, amíg be nem sűrűsödik. Ezt a színes réteget melegen öntöm a túrókrémre.

Az üdítős szelet nálam egy éjszakát a hűtőben szokott aludni, amikor minden réteget összeraktam. Hűtőnyitogatással nem illik zavarni, mert ilyenkor érnek igazán össze az ízek.

Még több recept

Gőzölt angol puding – itt a hétvége, egy próbát megér ez a különleges desszert

Az angolok imádnak pudingnak nevezni mindenféle édességet, ami szerintünk nem is az, ahogy a desszertek gőzölése sem áll tőlük távol. Nagyon is jól teszik, legalábbis ami ezt a receptet illeti, ami éppen attól lesz olyan különleges, hogy gőzben készül el.

október11., 06:04

Ezek a csokis sütik nálunk egy kevés sütőtöktől lettek még egészségesebbek

Ha szereted a hagyományos chocolate chip cookie-t, ezt az egészséges verziót is imádni fogod. Tökéletes kirándulásokhoz, tízóraira, ahogy arra is, hogy a „másnapos” sült tökszeleteket megmentsd a kukába kerüléstől.

október22., 06:04

Körtelekvárral és sós vajjal a legfinomabb ez a gyömbéres süti

Akár néhány darab körtéből is összedobhatsz egy-egy adag csatnit vagy lekvárt, és ha csak akkora adag, hogy nem marad belőle télre, akkor legalább nem kell aggódnod azon, meddig áll el. Ehhez az egyszerű sütihez épp illik is a jó kis körtés dzsem, amiből nem érdemes kihagynod a fűszereket sem. A csillagánizs, a vanília és akár egy kevés citromhéj is jól illik mellé.

szeptember19., 06:04

Pappardelle pancettával – Nem csak jól hangzik, nagyon finom is!

Ki tud ellenállni a sajt, a pancetta és a vargánya aromájának? Ha biztosara mennél, és garantáltan olyasmit főznél, aminek a végeredményéért mindenki rajong, ezt a gyors, tésztás fogást vesd be!

október23., 06:04

Finomságok a deszkán: korianderes tofukrém (glutén-, tej-, tojásmentes, vegán recept)

Ha ázsiai deszkát akarunk készíteni, akkor Thaiföld, Vietnám és Indonézia inspiráló konyhája kimeríthetetlen lehetőségeket kínál. A nyers zöldségek és a friss, zöld fűszernövények mindenképpen hegyekben fognak állni a deszkán. A zöldségekhez, a húsos nyársakhoz és a tempéhez kínáljunk hihetetlenül krémes szószokat.

július27., 06:04

Ne ijedj meg a különleges alapanyagoktól: fűszeres kuglóf ciderrel

Nincs az a cider, amit ne lehetne elfogyasztani, ha másképp nem, hát egy klassz desszert egyik fontos alapanyagaként.

szeptember20., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.