Akár otthon készíted el, akár munkába menet kapod be, a reggeli meghatározza a napodat - ezért nem mindegy, hogy ilyenkor mit fogyasztasz. Azt tudjuk, hogy a fehér lisztből készült péksütemények megemelik a vércukorszintet, aminek a későbbi zuhanórepülése azonnal elálmosít, míg egy bögre zöld teának élénkítő hatása van. De mi a helyzet az olyan kétes hírű élelmiszerekkel, mint a tojás vagy a palacsinta? Az Insidertől megtudtuk, hogy mik azok a rosszul megítélt hozzávalók, amiket ezentúl nyugodtan felhasználhatsz a reggelid elkészítésénél.
A palacsinta tele van rosttal
Az egészséges életmódra ösztönző diéták fellendülésével a gabona minden bizonnyal veszített a népszerűségéből, pedig Yaffi Lvova, a Baby Bloom Nutrition tulajdonosa szerint valójában számos tápanyagot, többek között B-vitamint is tartalmaznak a gabonaszemek, ráadásul kiváló rostforrások is. Persze, ha lehet, a palacsinta elkészítésénél használj teljes kiőrlésű lisztet. Mi a szuperegészséges banános verziójára esküszünk.
A tojás fehérjében gazdag
Lvova szerint a tojás nemcsak azért lehet nagyszerű alapanyaga a reggelidnek, mert olcsó, sokoldalú és könnyen hozzáférhető, hanem azért is jó választás, mert tele van fehérjével, valamint B- és D-vitaminnal, de szelént, cinket, vasat és rézt is tartalmaz. Szeleteld salátába, tedd a szendvicsedbe vagy süss belőle rántottát - csak vigyázz, hogy ne használj túl sok olajat.
A só mellőzhetetlen
Persze nem mindegy, hogy milyen mennyiségben. Jenni Bourque and Mirna Sharafeddine, a Naughty Nutrition alapítói szerint egy kis só minden diétának alapvető hozzávalója. Az asztali só jódot tartalmaz, ami esszenciális ásványi anyag, és ami nélkül a pajzsmirigy nem tudja megfelelően ellátni a feladatát.
A sajt felveszi a harcot a fogszuvasodásdal
A zsírszegény diéták népszerűségének növekedésével a sajté egyértelműen csökkent. Lvova szerint egy egészséges étrend működhet tejtermékekkel és tejtermékek nélkül is, az azonban vitathatatlan, hogy a sajtok kiváló kalcium- és D-vitamin-források. Egyes sajtokban pedig olyan mikrobák találhatók, amelyek felveszik a harcot a szájban elszaporodó és fogszuvasodást okozó baktériumokkal.
Van élet az édesburgonyán túl is
Mindegy, hogy sárga vagy édesburgonyáról van szó, a krumpli egészséges és tápláló, hiszen azon túl, hogy rostokban gazdag, tele van olyan fontos összetevőkkel, mint például a kálium, a C-vitamin, a mangán vagy a B6-vitamin. A rost- és tápanyagbevitel szempontjából még jobban járunk, ha héjával együtt fogyasztjuk, persze csak miután megfőztük vagy -sütöttük, amitől a benne lévő mérgező szolanin lebomlik. Mi reggelire egy kiadós spanyol tortillát készítenénk belőle.
A mogyoróvaj egészséges zsírokban gazdag
Szinte minden ételnek van már alternatívája. A mogyoróvaj vetélytársaként a mandulavaj került fel a boltok polcaira, amit szívesen választanak az egészséges életmód hívei, mert tartanak a mogyoróvaj magas cukor-, só- és hidrogénezett olajtartalmától. Mi azt javasoljuk, hogy próbáld meg elkészíteni otthon - csupán mogyoróra és vízre lesz szükséged -, hiszen a földimogyoró gazdag telítetlen zsírsavakban, valamint B- és E-vitaminban. A táplálkozási szakemberek szerint csökkentheted vele a szívbetegségek és a cukorbetegség kockázatát.
Az avokádó kedvez a szívednek és a hormonjaidnak
Kétségtelen, hogy az avokádó ellen szól a termesztése terén szerzett kétes hírneve, illetve magas zsír- és kalóriatartalma, de ugyanakkor tele van K- és C-vitaminnal, rostokkal, a zsírtartalma pedig segít más élelmiszerek tápanyagainak felszívódásában. Telítetlen zsírsavai segítik a szív védelmét, a károsodott sejtek regenerálódását, valamint a hormonok termelését és szabályozását Lvova elmondása szerint.