Az aprósüteményekről hajlamosak vagyunk a lakodalmak bőséges süteménykínálatára asszociálni, a linzerre vagy az islerre. Pedig a keksz és a sütemény közötti édességek a világ más tájain is elterjedtek. Az Insider segítségével megmutatjuk, hogy melyik országban mi a legnépszerűbb finomság. Mi egyiknek sem tudnánk ellenállni.
Alfajores, Argentína
Milyen lenne, ha a reggeli müzlit vagy rántottát süteményekre cserélnéd? Az argentinok pontosan tudják, ugyanis a napot előszeretettel kezdik az alfajores nevezetű édességgel, ami leginkább a mi linzerünkre hasonlít - azzal a különbséggel, hogy nem lekvárral, hanem dulce de lechével töltik meg.
Vanillekipferl, Ausztria
A vaníliás cukorral meghintett édes holdacskák számunkra sem ismeretlenek, nem csak nyugati szomszédaink, mi is szívesen készítjük el karácsonykor.
Nanaimo szelet, Kanada
Ez a finomság Kanada legnyugatibb tartományából, Brit Columbiából származik. Az ikonikus kanadai süteményt csokoládé- és pudingrétegek alkotják.
Paprenjak, Horvátország
A tradicionális horvát keksz pikantériája a fekete bors, amivel ízesítik. A recept a fűszeren kívül mézet, diót és tojást tartalmaz. Jellegzetessége még a formáját adó pecsét használata.
Madeleine, Franciaország
Proust főhősét egy falat madeleine késztette arra, hogy Az eltűnt idő nyomában című regény hét kötetét átelmélkedje. Minket főként arra inspirálna, hogy mi is elkészítsük ezt az apró piskótát.
Kourabiedes, Görögország
Ennek a görög finomságnak a mandula adja a különleges ízét. A falatnyi méretű süteményeket porcukorral szórják meg, mielőtt az asztalra kerülne.
Nankhatai, India
A sütemények jellegzetes ízüket a ghee-től kapják. Különösen népszerűek a hindu fényünnep, a Diwali idején.
Reshteh khoshkar, Irán
Az Irán finomság rizslisztből, kardamomból, gyömbérből, fahéjból és dióból készül, amit olajban sütnek ki. A Ramadán tradicionális süteménye.
Amaretti, Olaszország
A biscottin túl is van élet Olaszországban, mégpedig az amaretti megtestesülésében, ami tulajdonképpen olyan, mint a mandula ízű macaron. Tökéletes elegye a ropogós külsőnek és a lágy belsőnek. Próbáld ki fagyival vagy a kávéd mellé!
Stroopwafels, Hollandia
A Stroopwafels a kulináris élvezetekről híres Goudából származik. A karamellával összeragasztott vékony kekszlapokat általában kávé vagy tea mellé eszik. Tedd a csészéd tetejére, hogy a finomság elérje az ideális állagot!