10 aprósütemény, amire képtelenség nemet mondani

Te is édesszájú vagy? Mi a sütemények minden formájáért élünk-halunk. Most olyan aprósüteményeket hoztunk el, amelyek a világ különböző tájain a maguk nemében a legnépszerűbbek.

Az aprósüteményekről hajlamosak vagyunk a lakodalmak bőséges süteménykínálatára asszociálni, a linzerre vagy az islerre. Pedig a keksz és a sütemény közötti édességek a világ más tájain is elterjedtek. Az Insider segítségével megmutatjuk, hogy melyik országban mi a legnépszerűbb finomság. Mi egyiknek sem tudnánk ellenállni.

Alfajores, Argentína

Az alfajores a mi linzerünkre hasonlít.
Az alfajores a mi linzerünkre hasonlít.

Milyen lenne, ha a reggeli müzlit vagy rántottát süteményekre cserélnéd? Az argentinok pontosan tudják, ugyanis a napot előszeretettel kezdik az alfajores nevezetű édességgel, ami leginkább a mi linzerünkre hasonlít - azzal a különbséggel, hogy nem lekvárral, hanem dulce de lechével töltik meg.

Vanillekipferl, Ausztria

A vanillekipferlt mi vaníliás kifliként ismerjük.
A vanillekipferlt mi vaníliás kifliként ismerjük.

A vaníliás cukorral meghintett édes holdacskák számunkra sem ismeretlenek, nem csak nyugati szomszédaink, mi is szívesen készítjük el karácsonykor.

Nanaimo szelet, Kanada

A nanaimo szelet rétegzett sütemény.
A nanaimo szelet rétegzett sütemény.

Ez a finomság Kanada legnyugatibb tartományából, Brit Columbiából származik. Az ikonikus kanadai süteményt csokoládé- és pudingrétegek alkotják.

Paprenjak, Horvátország

A paprenjak legfontosabb hozzávalója a bors.
A paprenjak legfontosabb hozzávalója a bors.

A tradicionális horvát keksz pikantériája a fekete bors, amivel ízesítik. A recept a fűszeren kívül mézet, diót és tojást tartalmaz. Jellegzetessége még a formáját adó pecsét használata.

Madeleine, Franciaország

A madeleine-t jellegzetes kagyló formájáról ismerheted fel.
A madeleine-t jellegzetes kagyló formájáról ismerheted fel.

Proust főhősét egy falat madeleine késztette arra, hogy Az eltűnt idő nyomában című regény hét kötetét átelmélkedje. Minket főként arra inspirálna, hogy mi is elkészítsük ezt az apró piskótát.

Kourabiedes, Görögország

A kourabiedesről nem sajnálják a porcukrot.
A kourabiedesről nem sajnálják a porcukrot.

Ennek a görög finomságnak a mandula adja a különleges ízét. A falatnyi méretű süteményeket porcukorral szórják meg, mielőtt az asztalra kerülne.

Nankhatai, India

A nankhataiból nem hiányozhat a ghee.
A nankhataiból nem hiányozhat a ghee.

A sütemények jellegzetes ízüket a ghee-től kapják. Különösen népszerűek a hindu fényünnep, a Diwali idején.

Reshteh khoshkar, Irán

Az Irán finomság rizslisztből, kardamomból, gyömbérből, fahéjból és dióból készül, amit olajban sütnek ki. A Ramadán tradicionális süteménye.

Amaretti, Olaszország

Az amaretti a macaron olasz verziója.
Az amaretti a macaron olasz verziója.

A biscottin túl is van élet Olaszországban, mégpedig az amaretti megtestesülésében, ami tulajdonképpen olyan, mint a mandula ízű macaron. Tökéletes elegye a ropogós külsőnek és a lágy belsőnek. Próbáld ki fagyival vagy a kávéd mellé!

Stroopwafels, Hollandia

A stroopwafelst tedd a meleg itallal teli csészéd tetejére.
A stroopwafelst tedd a meleg itallal teli csészéd tetejére.Fotó: Shutterstock

A Stroopwafels a kulináris élvezetekről híres Goudából származik. A karamellával összeragasztott vékony kekszlapokat általában kávé vagy tea mellé eszik. Tedd a csészéd tetejére, hogy a finomság elérje az ideális állagot!

Mustra