Egész nap rohansz, a munka mellett csak egy péksüteményt tudsz bekapni, hazaérve pedig legszívesebben felfalnád az egész hűtőt. Magadra ismersz? Csigó Zita Csomagolj ebédet! című receptkönyve a 21. század emberének kínál megoldást gyorsan elkészíthető ebédötleteivel, amiket könnyen magaddal vihetsz a munkába, becsomagolhatod a gyerekeknek a suliba vagy elviheted magaddal, ha hosszabb útra készülsz. Három receptet osztunk meg veled Zita könyvéből, amik egészségesek, gyorsak és finomak.
1. Kukoricaleves popcornnal
Zita kukoricalevese a nagy hőségben is jól esik, eheted lehűtve, pattogatott kukoricával megszórva pedig egy kiadós ebéd része lehet.
Hozzávalók (2 adaghoz)
- 1 evőkanál olívaolaj
- fél fej salotthagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 nagy csipet koriandermag
- 1 nagy csipet őrölt csilipaprika
- 285 g (1 konzerv) csemegekukorica
- só, őrölt fekete bors
- 500 ml zöldségalaplé
- 150 g joghurt
- 1 marék vajas popcorn
- friss koriander
Recept
Egy lábasban hevítsd fel az olajat, és párold meg rajta a megtisztított, felaprított hagymát. Add hozzá a mozsárban összetört koriandermagot és csilit, forgasd át, majd szórd rá a lecsepegtetett kukoricát. Ízesítsd sóval és borssal.
Öntsd fel az alaplével, forrald fel, majd mérsékelt lángon addig főzd a levest, amíg a hagyma teljesen meg nem puhul. A kész levest botmixerrel krémesítsd. Egy evőkanálnyi lével keverd simára a joghurtot, csorgasd hozzá, majd rögtön húzd le a tűzről.
Behűtve, aprított korianderrel és popcornnal megszórva tálald.
Hogyan csomagold?
Öntsd termoszba a levest, a popcornt pedig akár a saját zacskójában is magaddal viheted, ha van mikró a munkahelyeden, frissen kipattogtathatod.
2. Lecsós empanada
Az empanadát akár kézzel is megeheted, nem maszatol, mégis teljes értékű fogásként működik.
Hozzávalók (8 darabhoz)
A tésztához
- 200 g fehér tönköly búzaliszt
- 100 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
- 2 nagy csipet só
- 50 g vaj
- 150 ml víz
- 50 ml olívaolaj
- 1 tojás
A töltelékhez
- 1 teáskanál olívaolaj
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 teáskanál pirospaprika
- 200 g lecsópaprika
- 1 nagy, húsos paradicsom (kb. 80 g)
- 80 g sűrített paradicsom (12-14%-os)
- só, őrölt fekete bors
- 80 g paprikás szalámi (vagy szárazkolbász)
Recept
Keverd össze a kétféle lisztet sóval a tésztához. Öntsd hozzá az olvasztott vajat, vizet és olajat. Gyúrd össze gyors mozdulatokkal, majd tedd fóliába csomagolva a hűtőbe fél órára.
A töltelékhez egy serpenyőben hevíts fel olívaolajat, majd párold rajta üvegesre a finomra aprított hagymát. Húzd le a tűzről, szórd rá a pirospaprikát, és keverd el alaposan.
Tedd vissza a serpenyőt a tűzre, tedd bele a megmosott, felkarikázott paprikát és a meghámozott, felkockázott paradicsomot. Öntsd fel sűrített paradicsommal, sózd, borsozd, és forrald össze, végül add hozzá a kockára vágott szalámit vagy kolbászt.
Nyújtsd a tésztát 2 milliméter vékonyra lisztezett felületen. Szaggass ki belőle 8 korongot (a legegyszerűbb egy müzlis tál szájával). Mindegyik korongra halmozz a töltelékből úgy, hogy körben a szélét és a korong egyik felét szabadon hagyod. A széleket kend be kevés vízzel, és hajtsd félhold alakúra a tésztadarabokat. Az összetapasztott széleket villával mintázd meg, majd helyezd sütőpapírral borított sütőlemezre az empanadákat. Kend le a tetejüket az elhabart tojással, és egy 170 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt süsd készre.
Hogyan csomagold?
Az empanada szépsége, hogy szinte bármibe csomagolhatod, szalvétába, papírzacskóba vagy dobozba is, mivel a maszatolós rész a tésztán belül van.
3. Császármorzsa sósan
Ki mondta, hogy a császármorzsát csak édesen lehet enni? Ha szereted, ne fogd vissza magad, készítsd el a sós verzióját is.
Hozzávalók (2 adaghoz)
A tésztához
- 3 tojás
- 150 ml tej
- só, őrölt fekete bors
- 40 g parmezán sajt
- 1 gerezd fokhagyma
- 40 g fehér tönköly búzaliszt
- 35 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
- 30 g vaj a sütéshez
A feltéthez
- 1 teáskanál olívaolaj
- 100 g kockázott bacon
- 2 szál újhagyma
- 150 g cukkini
- 100 g lecsópaprika
- só, őrölt fekete bors
- néhány bazsalikomlevél
Recept
A tésztához válaszd szét a tojásokat, verj lágy habot a fehérjéből. A sárgáját verd fel tejjel, sózd, borsozd, add hozzá a parmezánt és a fokhagymát. Keverd össze a kétféle lisztet, add a masszához, majd egy spatulával forgasd bele részleteiben a tojásfehérjehabot is.
Hevítsd fel egy serpenyőben a vajat, és amikor teljesen elolvadt, öntsd rá a tésztát. Addig süsd, amíg az alja kérget nem kap, ekkor kezd falapáttal összetörni. Folyamatosan törve és forgatva süsd át a morzsát, kissé piríthatod is. A feltéthez egy másik serpenyőben tedd fel az olajat. Tedd rá a bacont, pirítsd le, majd add hozzá a megpucolt, felkarikázott újhagyma fehér részét, a feldarabolt cukkinit és paprikát. Erős lángon, rázogatva süsd össze, közben sózd, borsozd.
Hogyan csomagold?
A feltétet és a kész császármorzsát összekeverheted vagy külön is csomagolhatod. Ehhez választhatsz egyterű vagy rekeszes tárolót is. Tálaláskor díszítheted felkarikázott újhagyma zölddel és bazsalikomlevelekkel.