Kipróbáltuk a Balatoni kerékpárút legjobb éttermeit

Felejtsd el a rossz, olajos lángosokat, a száraz hamburgereket és a vízízű fagyikat. Elmondom, hol ettem jót, amikor bringával kerültem meg a Balatont.

Úgy gondoltam, hogy ha megkerülöm a Balatont biciklivel, út közben vígan elélek majd a bevásárolt csokikon és gyümölcssűrítményeken, mert túlélésre játszom, nem pedig arra, hogy jókat egyek. A valóságban a nap fénypontja a két szakasz közé beékelt, meleg étel elfogyasztása volt a hosszú kilométerek után, az sem érdekelt, hogy bélelt nadrágban, sportmelltartóban és kócos hajjal kell beülnöm az étterembe, csak adjanak nekem valami finomat.

Sajnos belefutottam egy rettenetes halászlébe és egy érthetetlenül elrontott palacsintába is, de ezeknek az ételeknek a lelőhelyét fedje homály. Azokat a helyeket szeretném inkább megosztani veled, amikkel én elégedett voltam amikor megkerültem a Balatont. Könnyen rájuk találsz majd, hiszen a bicikliút mellett vannak.

1. Halsütő - Balatonfűzfő

Ha a Balatonon jársz, kérlek, felejtsd el a hekket. Rengeteg hazai halunk van, amik sokkal finomabbak, mint a tengerből érkezettek. A balatonfűzfői halsütő specialitása a ropogós keszeg, aminek a titka, hogy nagy mennyiségű, forró olajban sütik. A nagymamám számtalanszor megpróbálta elkészíteni otthon is, de mivel neki csak egy kisebb serpenyője van, soha nem sikerült úgy, mint a Halsütőben. A büfében, mielőtt a konyhába kerülne, te magad bökhetsz rá a halra, amit szeretnél. Válassz kisebb példányokat, azok sokkal jobban átsülnek, mint a nagyok, és ne felejts el mellé kovászos ubit kérni. Természetesen kiszolgálnak hamburgerrel, hekkel is, sőt, más halakkal is, mint a pisztráng, a ponty és a süllő, de a törzsvendégek tudják, hogy keszeget kell kérni. 

A kifőzdét a Föveny strand bejáratától jobbra keresd, ez lesz az utolsó büfé. Két adag halnál kenyérrel és savanyúsággal együtt nagyjából 2000 forinttal számolj. Az étel gyorsan elkészül, de a kültéri sörpadokon árnyékba vonulhatsz, amíg vársz, vagy lesétálhatsz a tóhoz, és megmárthatod benne a lábad a szörfös bejárónál, de a büfét a strand felől is elérheted.

A Halsütő áprilistól októberig reggel 10 órától este 7-ig tart nyitva, ezért akkor is útba tudod ejteni, ha nem a legmelegebb hónapokban kerülöd meg a tavat.

2. Karolina - Balatonfüred

Mindenféle alakot láttam már megfordulni a Karolinában, vitorláscipőben érkező, krajcolásról sosem hallott fővárosiakat, a teljes alkoholos kínálatot végigkóstoló legénybúcsús csapatot és hétköznapi helyieket is, ezért azt tanácsolom, hogy nyugodtan ülj be biciklis felszerelésben a századforduló hangulatát idéző kávéházba. El kell mondanom, hogy a Karolinát nem a gyors kiszolgálás vagy az alacsony árai miatt szeretjük. A Karolinát azért szeretjük, mert olyan süteményt kapsz, amit a nagymamád tenned eléd: rusztikusat és hatalmasat. Az utóbbi időben többször is beletörött már a bicskám, hogy megyek egy teljes szeletet. Rám nem jellemző módon szinte minden alkalommal mást kóstoltam meg, a mákos és diós gubát mindenképpen tudom ajánlani, de hidd el, nem tudsz rosszul dönteni. Megkóstolhatod a ház borait, ehetsz szendvicseket, és ha korán érkezel, reggelire is van lehetőséged.

#maicsoda #péteralkotott #ismét #újdonság #pisztáciatorta #grillázs #fehércsoki 💕🥂☀️

Karolina Kávéház & Koktélbár (@karolina_kavehaz) által megosztott bejegyzés,

A kávéházat a füredi mólótól jobbra haladva, a sétány első udvarán keresd. Ha forgalmasabb időszakban érkezel, lehet, hogy várnod kell az asztalra, és a sütemények átlagosan 1000 forintba kerülnek, de te ne add fel. Az egész napos tekerés után megérdemelsz egy kis édességet. Közvetlenül a kávéház mellett a Karolina megnyitotta Spejz nevű kis boltját is, ahol sós és édes finomságokat vásárolhatsz az útra.

3. Amaretto - Balatonalmádi

Egyszer olvastam, hogy ha a Távol-Keleten jársz, és az utcán szeretnél enni, azt a kifőzdét válaszd, ahol a legnagyobb sor áll. Azt hiszem, ez a szabály a Balatonon is működik. A Balatonalmádi kis főterén található Amarettóhoz mindig kígyózik a sor, de ne add fel azonnal, mert gyorsan halad, és állítom, hogy az északi part legfinomabb fagyiját itt kapod. Több mint húszféle íz közül választhatsz, beleértve a cukormentes verziókat. Nagy kedvencem a belga étcsokis, de finomak a gyümölcsösek is, és a fagylaltos kanálról sosem húzzák le a "felesleget". A almádi Wesselényi strand bejáratától jobbra, az aluljárón keresztül közelítsd meg, a sorról pedig egyből tudni fogod, hogy jó helyen jársz.

#nyamm #mik #ehenkorasz #mutimiteszel #icecream #ice #fagyi #yummie #szeresdpocakot #balatonalmadi #fruit #fagylalt

H. Gabriella (@gabcsika) által megosztott bejegyzés,

4. IL Monte Pizzéria - Badacsonytomaj

Tudom, hogy azon a napon, amikor közel 60 kilométert tekertünk 40 fokban a tűző napon, képes voltam arra, hogy túlzásba essek, de akkor és ott biztos voltam benne, hogy a badacsonyi IL Monte pizzája az életemet mentette meg. A mólót körülvevő büfék között bolyongtunk, és latolgattuk, hogy lángost vagy gyrost együnk-e, amikor feltűnt a tábla: "kemencében sült pizza". Az étterem árnyas kertjében ültünk le, és egy limonádé társaságában vártuk meg, amíg pillanatok alatt megsült a vékony tésztájú, olvadó sajttal és friss bazsalikommal fűszerezett paradicsomszószos pizzánk.

🍕🍺🍴#badacsony #balaton #ilmonte #foodporn #mutimiteszel

Robert de Jonge (@de.jonge) által megosztott bejegyzés,

Az IL Montét Badacsonyban a mólóval szemben, a vasúti síneken átkelve, jobb kéz felől találod a büfék és lacikonyhák gyűrűjében. Nem mellékes, hogy az étteremnek tiszta mosdója is van, amit a lángososokról és gyrososokról nem lehet elmondani, aki pedig biciklizett már négy napon keresztül, tudja, hogy ez nem egy elhanyagolható tényező. Pizzát 1190 és 2390 forint között kaphatsz, de választhatod a napi ebédajánlatot levessel és főétellel, tésztát, salátát, húsos főételt vagy helyben készült desszertet is.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek