Mindent a szlovén tengerpartról

Tengerparti nyaralás Szlovéniában? Miért ne! Az Adriáról a magyar turisták többségének Horvátország az első, ami eszébe jut, a szomszédos országok közül azonban Szlovénia is tengeri klímával, gyönyörű tájakkal és érdekes látnivalókkal várja a turistákat. Mutatom a legjobb helyeket.

Miután pár napot Szlovéniában töltöttem, és lelkesen posztolgattam onnan az Instára, hazaérkezésem után többen egyből arról kezdtek faggatni, merre menjenek a nyáron, ha ők is látni akarják a helyeket, ahol a képeim készültek. Meglepett, hogy a reakcióik alapján a kis, csirke alakú ország (tényleg, nézd meg a térképet) annak ellenére még mindig különleges tippnek számít, hogy itt van a szomszédban, és még csak nem is egy eszetlenül drága nyaralócélpont.

A nagy érdeklődés miatt arra gondoltam, hogy Szlovénia legszebb helyei megérnek egy cikksorozatot a nyaralószezon előtt. Az első részben a teljesen Szlovénia-szüzeknek javaslok klasszikus tengerparti nyaralást, aztán jöhet a többi környékbeli látnivaló és izgalmas környék.

Magyarország - Szlovénia

Szlovéniának bár nem jutott túl hosszú tengerpart – valamivel több, mint negyven kilométerrel büszkélkedhet –, ami van, az nagyon szép, és egyáltalán nincs messze: Budapesttől 560 kilométerre fekszik. Autóval a legegyszerűbb eljutni ide, de nem kivitelezhetetlen tömegközlekedéssel sem az út, igaz ez nem lesz túl gyors. Mutatom az opciókat:

Utazás autóval: Kocsival végig autópályán közelítheted meg, kb. 5 és fél óra után pillanthatod meg a tengert. Az egyhetes autópályamatrica ára személyautókra 15 euró, a további árakról itt találsz további infókat

Fontos!

Parkolás a tengerparton: Mielőtt lefoglalod a szállásodat feltétlen nézz utána, hogy van-e saját ingyenes parkolója, vagy hol tudsz a közelében leparkolni. A legtöbb helyen ugyanis fizetős a parkolás (a napi tarifák 12-14 euró körül alakulnak), Piran központjába pedig például egyáltalán nem szabad behajtani. Itt, a város szélén található parkolóházban egy hétre 60 euróért hagyhatod a kocsidat.  A parkolási övezetekről és díjakrólitt tájékozódhatsz.

Alkohol és vezetés: Szlovéniában nincs zéró tolerancia, 0,5 ezreléknyi alkohol lehet a véredben. De jobb nem inni, a Slovenia.info szerint nagyon gyakori az utakon a szondáztatás. Meg amúgy se igyál amikor vezetsz, na.

Vonattal: A nyári szezonban ugyan egészen a tengerparti Koperig közlekedik vonat, de nagyon lassú (kb. tíz óra a menetidő!) és elég lepukkantak a szerelvények – tavaly legalábbis még ez volt a helyzet. Tényleg csak azoknak ajánlanám, akik valamilyen perverz okból élvezik a végeláthatatlannak tűnő zötykölődést. A vonatjegy ára oda-vissza útra fejenként 49 euró.

Busszal gyorsabb és kényelmesebb, viszont a Flixbus Budapesttől csak Ljubljanáig jár, onnan belföldi járatokkal – vagy pl. ezzel az olcsó kisbuszos céggel – lehet tovább utazni. Buszjegyet a Szlovén fővárosba már 4690 forintért meg lehet csípni Budapestről, a menetidő kb. 6 óra, a buszok viszonylag pontosak, van rajtuk wifi, konnektor. Többször utaztam már ezzel a céggel, és csak jó élményeim voltak eddig.

Szlovén tengerparti városok

Nyaralásod helyszínéül közvetlenül a tengerparton elvileg négy település közül választhatsz, ezek: Koper, Izola, Piran és Portoroz. Gyakorlatilag bár Kopernek ugyan van egy szép óvárosa, a nagyobb része mégiscsak egy nagy ipari kikötő, így én itt biztosan nem nyaralnék. A másik három település viszont remek tengerparti nyaralócélpont, de mindegyik kicsit más. Lássuk, hozzád melyik passzol!

Izola: Ide akkor gyere, ha egy szép kis halászfaluba vágysz, ahol az utcán a helyiek kávézgatnak, a parkban az ott lakók beszélgetnek a padokon ücsörögve, és a piacon sem csak és kizárólag turisták válogatnak. A városka központja tele van kávézókkal, kézművesek boltjaival, a tengerparton nagy jachtkikötőt, és hosszú promenádot találsz, ahol kocoghatsz reggelente, ha sportosan nyaraló típus vagy.

Piran: Romantikus, zegzugos kis utcák, nyüzsgő kikötő, éttermekkel szegélyezett parti sétány, főtéren közösségi életet élő helyiek és turisták, mini Olaszország hangulat. Az egykor velencei uralom alá tartozó Piran minden nyálas, utazási irodás túlzás nélkül a szlovén tengerpart ékköve. Messze ez a legfestőibb, legcukibb a tengerparti települések közül, a város fölött trónoló templom harangtornyából csodás panorámával a környékre. Így aztán nem meglepő módon ez a legfelkapottabb hely is, nyugalomra főszezonban ne nagyon számíts.

Portoroz: Ha te a felkapott, nagy hotelekkel szegélyezett, nyüzsgő, hangos üdülővárosokat szereted, itt a helyed. Bárok, kaszinó, kávézók, éttermek, szuvenírboltok sorakoznak a part mentén. Nyugi nincs, buli és minden igényt kielégítő szálláshelyek vannak.

Strandok

Az a helyzet, hogy a szlovén tengerpart sokkal inkább a szép városkáitól, a jó éttermeitől és az egész környéket átjáró életigenlő hangulattól olyan szeretni való, nem a világszép strandoktól. Persze azért lehet csobbanni, minden településnek akadnak strandjai (még Kopernek is a kikötő mellett). A part nagy része vagy sziklás, vagy kavicsos, de leginkább betonozott.

Homokos strandért Portorozba kell menni, de azért itt se érintetlen, pálmafás hófehér homokos képeslapstrandot képzelj el. De a célnak azért megfelel. Piranban vagy a part menti betonozott sétányról lehet lépcsőkön bemászni mártózni, vagy van egy kellemes kavicsos öböl füves napozórésszel a várostól picit odébb, a Plaza Fiesa.

Éttermek, evés-ivás a szlovén tengerparton

Hogy mit érdemes itt enni? Természetesen halat és tenger gyümölcseit! Két csodás éttermet is tudok hozzá javasolni: az egyik a Restaurant Kamin Izola fölött, ide már önmagáért a panorámáért érdemes eljönni, de persze az ételek is finomak. A másik Piran mindig nyüzsgő főterén, a Tartini téren a La bottega dei sapori

Olaszország közelsége miatt pizzában is jók a környéken, nekem a csigalassan kiszolgáló, egyszerű pirani Pizzeria Petica a kedvencem. Desszertnek pedig kóstolj tengeri sós csokit – ez az, és hangozzék elsőre bármilyen bizarrnak is, szuperfinom! A legkönnyebben a Piranske Soline sólepárlójának ajándékboltjában tudod beszerezni, Portoroztól nem messze, a szlovén-horvát határon. És ha már itt jársz, feltétlen nevezz be egy körbevezetésre, baromi érdekes ahogyan a sót a mai napig kézi erővel kitermelik!

Vacsora mellé bátran próbáld ki a szlovén borokat és kézműves söröket, nagyon jók mindkét műfajban. Borból a tengerparthoz (és az olasz határhoz) közel eső Goriška brdából, Vipava-völgyből és Koper környéki területekről származó tételekkel fogsz valószínűleg találkozni. Fehérből a Malvazija, a Rebula, a Pinela és a Zelen amit érdemes megkóstolni, vörösből pedig a Refoškot és a Terant. Utóbbiból testes, gyönyörű rubinvörös színű bor készül, a nyári nagy melegben óvatosan vele.

Sörből nekem a Bohinjból származó Lintvern sörfőzde a kedvencem, szörnyecskés címkéiről fogod megismerni. Nyári iszogatáshoz mi mást ajánlanék tőlük, mint a Man of the lake névre keresztelt summer ale-t. És persze ha hosszúra nyúlna az éjszaka, a helyi rövideket is kipróbálhatod saját felelősségre: a mi körtepálinkánk helyi megfelelőjét viljamovka néven kell kérni, ha pedig inkább az édes likőröket szereted, kortyolgass el egy feketeáfonyából készült borovnicát, ami így néz ki:

Szállás a tengerparton

Magánszállások, apartmanok: Tele vannak velük a fent emlegetett városkák, a megszokott lelőhelyeken (Booking.comon, az Airbnb-n és a Homeaway-en is) rengeteg apartman közül választhatsz. A legromantikusabbak a kis sikátoros utcákban található lakások (mondjuk ez vagy ez), de ha kocsival mész, a part fölötti dombok magánszállásait (például ezt vagy ezt) is vedd fontolóra. Általában ezek sokkal olcsóbbak mint a városiak-tengerpartiak, és még normálisan parkolni is lehet. Ha valami tetszik foglald le minél előbb, mert tapasztalataim szerint nagyon gyorsan betelnek a szabad helyek.

Kemping: Ha inkább kempingeznél, például a Portoroztól nem messze, egy félszigeten elhelyezkedő Camp Lucija, vagy az Izolánál található Belevedere Camping közül választhatsz, mindkettő közel van a strandhoz, és van medencéjük is.

Középkategória: Ha kényelmes, modern hotelt keresel, saját csúszdás stranddal, én az Izola központjától 15-20 perces sétára található Mirta Hotelt ajánlom. Egy nagy hotelkomplexum része (szóval ha nem szereted a nagyüzemi helyeket akkor keress tovább) közvetlenül a parton, teraszos szobákkal, svédasztalos reggelivel, szép kilátással, ingyen wifivel, spa és wellnesshasználattal. 

Luxus: Ha olyan hotelt keresel, ami egyszerre barátságos és elegáns, a Piran központjában több mint száz éve működő Piran Hotelt próbáld ki. Zseniális tetőterasz (képet róla a galériában találsz), wellness részleg, tengeri és városi panoráma. Ha pedig egy ötcsillagos csodaluxus hotelben képzeled el a pihenést, a portorozi Kempinski Palaceról mindenki szuperlatívuszokban mesélt nekem, próbálni még nem próbáltam.

Időjárás

Ha valaha nyaraltál már Észak-Olaszországban vagy a horvát Isztrián, el tudod képzelni milyen az idő nyáron erre, merthogy a szlovén tengerpart pont a kettő közé esik. Július-augusztusban nap közben 30 Celsius-fok körül alakulnak a maximumok, este 16 Celsius-fok az átlagos minimumhőmérséklet. Eső szempontjából július a legbiztosabb választás, mert egész évben az egyik legszárazabb hónap – ezzel szemben ha utószezonban gondolkodsz, tudj róla, hogy a szeptember a legcsapadékosabb. A tenger vize momentán 22 fokos, júliusban és augusztusban átlagosan 25 fokos (de még szeptemberben is 23 fokos, szóval ha épp nem esik akkor lehet strandolni).

Árak, fizetőeszköz

Szlovéniában a hivatalos fizetőeszköz az euró, az átlagárak a magyarokhoz hasonlók, bár nyilván minél felkapottabb egy üdülőhely annál drágább lesz minden. Én utazás előtt ezen a remek weboldalon szoktam utánanézni a helyi árszínvonalnak, neked is ajánlom. Eszerint egyébként átlagosan egy olcsó étteremben egy fogás 7 euró, egy kávé 1,30 euró, fél liter sör pedig a duplája.

Egynapos utak

Tengerparton lustálkodni jó, de egy hétig nekem már unalmas, Ezért szeretek fél-egy napos kirándulásokra menni. A szlovén tengerpart stratégiailag olyan jó helyen van, hogy akár Olaszországba is átruccanhatsz: közúton Trieszt, hajóval Velence érhető el könnyen.

Ha maradnál Szlovéniában, a tengerparttól közúton a Postojnai barlang és a fenti képen látható mesebeli Predjama vár kb. egy órányira, a bájos főváros, Ljubljana pedig másfél órányira, a híres Bledi-tó pedig két órányira fekszik. Következő cikkemben ezekről mesélek.

Oszd meg másokkal is!
Mustra