A 9 legmenőbb olasz étel - egyenesen Rómából

Articsóka, négyszög alakú pizza, borsos-sajtos spagetti: ha Rómában úgy ennél mint a rómaiak, ezeket az ételeket semmiképpen ne hagyd ki!

Rómában vakációzol idén? A városnézés mellett felejthetetlen gasztronómia élményekre vágysz? Mint minden felkapott turistacélpontban, úgy itt sem csak autentikus, helyi ízeket kínálnak az éttermek. Ha te ennek ellenére úgy ennél, mint a rómaiak, fogadd meg a BBC Good Food alábbi tanácsait!

Alleso di Bollito, a klasszikus főtt hús

A főtt húsok hatalmas népszerűségnek örvendtek Rómában, amikor a hentesek a marhahús megpuhítását receptjeik forradalmasításával próbálták elérni. Ezeknek az ételeknek a többsége azonban mára már divatjamúlttá vált. Az alleso di bollito azonban még ma is hódít a Testaccio piacon, ahol a hús szaftjával meglocsolt kenyérben kaphatod kézhez. A szendvics egyike a város nagy újjászületett klasszikusainak. 

Articsóka, Róma zöld nagykövete

Ez az ízletes növény Róma ételnagykövetévé vált. A carciofi alla giuida - vagyis a zsidó módra készült articsóka - minden gasztronómiai élmények nyomába eredő utazó toplistáján szerepel. Mind a helyiek, mind a turisták rajongásának hála az articsóka megtalálható a piacok standjain és az éttermek étlapjain is egész évben szerepel. 

shutterstock 722286292

carciofo romanescóért a hűvösebb hónapokban látogasd meg Rómát, ilyenkor van ugyanis szezonja az ünnepelt, helyi articsókának. A Ghettóban, a város történelmi zsidó negyedében a carcioli alla romana - articsóka olajjal és gyógynövényekkel - olyan népszerű, hogy biztosan minden menüben megtalálod.

Cacio e Pepe, a tészta amit nem szabad kihagynod

Ez a fogás a város legikonikusabb tésztaétele. A "cacio" a Pecornio Romani, azaz egy érlelt, sós, juhtejből készült sajt helyi elnevezése, a "pepe" pedig fekete borsot jelent. A két hozzávalót összekeverik egy kevés főzővízzel és a tésztával, amíg egyenletes mártást nem kapnak az ételen. Mennyei változatára bukkanhatsz például a Salmueria Roscioli étteremben.

shutterstock 261454427

Carbonara, a verhetetlen klasszikus

Rómában sok étel receptje kerül szenvedélyes viták középpontjába. Ilyen a carbonara is. Minden római szakácsnak és tésztafalónak határozott elképzelése van mind az eredetéről, mind az összetevőiről, és határozottan távol állt tőlük, hogy egyéb változatait elfogadják. Egyetlen dologban azonban mégis egyetértenek: a carbonarába semmilyen körülmények között nem szabad tejszínt tenni. 

Általában spagettivel vagy rigatonival, guanicaléval (pácolt tokaszalonnával) vagy pancettával, tojássárgájával vagy egész tojással, Pecornio Romanóként vagy Pecornio Romani és Parmigiano-Reggiano kombinációjaként, borssal készítik. A tojást felmelegítik, hogy sűrű mártást kapjanak, ami majd selymesen simul a tésztára.

shutterstock 508672534

Gelato, a fagylalt olaszul

Rómában fagylaltozók ezrei kínálnak klasszikus és újragondolt ízbombáikat. Bár számtalan hely közül válogathatsz, az biztos, hogy csak néhány hely használ természetes alapanyagokat fagylaltjai elkészítése során. Ha biztosra szeretnél menni, keresd a Otaleget, a Fatamorganát vagy a Fior di Lunát.

shutterstock 642062308

Maritozzi, az édesszájúak falatnyi mennyországa

Napjainkban Róma kedvenc elviteles reggelije a cornetto, ami egy iparilag előállított, margarin alapú croissant. Ez azonban nem mindig volt így. Előtte a maritozzi hódított, az édes, kovászos zsemle, amit tejszínhabbal töltenek. A Piazza Vittorio közelében, a Regoliban, egy történelmi pékségben a tejszínhabos maritozzik már a bejáratnál halomban állnak. Előre szólunk: ne aggódj, ha nem tudod kulturáltan elfogyasztani. 

shutterstock 612472322

Pizza al Taglio, a római módi pizza

A pizza Rómában meglehetősen tág fogalomnak számít, általában a lepénykenyérre és a kerek pizzákra használják. A pizza al taglio (vagyis pizzaszelet) valódi, római stílusú pizza, amit lapos serpenyőben vagy hosszúkás alakban kinyújtva sütnek meg. Minden esetben ollóval vagy késsel, szeletekre vágva kínálják, kisebb adagokban. A szeletet akár egy tálcára hajtogatva is kaphatod, de ez a fajta pizzázás mindig laza, asztali kiszolgálás nélküli evést jelent. 

shutterstock 104903768

Porchetta, mindent bele sertéshús

A porchetta csontozott, lassan sült sertéshús. Az elkészítése változhat, de általában belekerül a gyomor és a bélszín és sóval, borssal, gyógynövényekkel ízesítik. A porchettát szinte mindenütt megtalálhatod, még a szendvicsekben is helyet kap. Ha igazán ízletes, szaftos és tökéletes porchettára vágysz, látogass el a Panificio Bonci éttermébe a Vatikán közelében, és rendelj sertéshússal töltött szendvicset két szelet ropogós pizza bianca, a helyi lepénykenyér között.

shutterstock 352900625

Supplí, a római street food

A supplí Róma elviteles büféinek és pizzériáinak rizskrokettje. A klasszikus verzió darált marhahússal, kolbásszal vagy csirkezúzával (vagy akár ezek mindegyikével) készül. Mindezt paradicsomszósszal és rizzsel főzik össze, míg sűrű, krémes masszát kapnak. Ezután félreteszik kihűlni, majd tojás alakot formáznak belőle egy darab mozzarella köré, és olajban kirántják. A kész supplí belseje olvadt sajtot rejt.

A klasszikus paradicsomos, húsos recept a 20. század elejéről származik, manapság azonban a szakácsok új ízekkel dobják fel a rizst, mint a pecornio (olasz juhsajt) és a fekete bors vagy a radicchio és a gorgonzola izgalmas kombinációja. Akár a klasszikus, akár az újragondolt változatra vágysz, keresd a Suppliziót, a Pizzariumot és a Trapizzinót.

shutterstock 338816693
Oszd meg másokkal is!
Mustra