13 vietnami étel, amit ismerned kell!

Nekünk talán extrának tűnik, de Vietnamban normálisnak számít a sűrített tejes kávé és a reggelire rendelt pho-leves.

Idén sem hagyott alább a vietnami kajaláz, az egzotikus fűszerezésű, chilis és illatos ételek közül elsősorban a pho levesek kedveltek itthon. A könnyen beszerezhető alapanyagoknak, Wang mesternek  vagy a nemrég nyílt Vin.Vin Citynek köszönhetően pedig már nem feltétlenül kell szomorú és olcsó kifőzdés kajaként gondolni az ázsiai konyhára. A Saveur gyűjtése alapján mutatjuk a legesszenciálisabb vietnami fogásokat a reggeli levestől a szendvicsen át a különféle tekercsekig.

Pho leves reggelire? Miért is ne!

A dél-koreai származású sztárséf, Danny Bowien például a reggeli menü részeként szolgálja fel Hanoi-stílusú pho levesét, amit azok a vietnami levesek ihlettek, melyeket a San Franciscó-i Turtle Towerben kanalazgatott diákként. Bowien csak egy rövid ideig forralja egyszerű csirkehús levesét, mert úgy érzi, hogy elszáll az íze, ha túl sokáig főzi azt. Az interneten keringő reggeli pho levesekbe kerül többek között egy kis hétvégéről maradt steak, aprított gyömbér, halszósz, avókadó olaj, fokhagyma, mogyoróhagyma, csillagánizs, chili szósz, jalapeno paprika, koriander, menta, thai bazsalikom és 2 buggyantott vagy főtt tojás is. Danny Bowien híres klasszikusának receptjét ide kattintva találjátok.

What's PHO breakfast? 😉 Totally not authentic, quick bowl of "Pho" that actually tastes close to the real thing! First, I pan-seared a small steak and set it aside. Then I sautéed thin slices of yellow onion, crimini mushroom, minced ginger & garlic in avocado oil for a few minutes. Added star anise, beef broth, and the sliced steak. Simmered everything for about 10 minutes, adding fish sauce to taste. Topped with 2 poached eggs, jalapeño, cilantro, mint, Thai basil, scallions & chili sauce. Boom, pho real. 🍳🌿🍖🌶 . . #phogetaboutit #breakfastpho #pho #ketopho #vietnamesefood #nsng #nosugarsnograins #lchf #lowcarb #highfat #steakforbreakfast #soupforbreakfast #keto #ketogenicdiet #paleo #paleodiet #wholefood #fatfueled #fatadapted #steakandeggs #glutenfree #grainfree #sugarfree #nonoodlesnecessary

Cara Eddo (@cara.eddo) által megosztott bejegyzés,

Maradékból is elkészíthető a pho bac

Kiváló felhasználási módja a megmaradt sült sertéshúsnak vagy a pácolt garnélaráknak a pho bac, ami nemcsak illatos, de rendkívül kiadós is. Ez az északi változat egyébként sokak számára egyet jelent az „eredeti” pho levessel, pedig erre inkább az egyszerűség, a tiszta alaplé és a kevesebb hozzávaló a jellemző. A pho bac-ot az édes és fűszeres vietnami mártással, a nuoc chammal szokás tálalni. A receptet ide kattintva találjátok.

Our lunch today. Pho so goood! #phobac #bunchagio #phohaisan #chagio #chagioton

@ imsashagirl által megosztott bejegyzés,

Hús és tészta lé nélkül, azaz a bun cha

Lauren Shockey írásában is helyet kapott a vietnami füstölt sertéshúsos saláta receptje, melyről a szerző azt állítja, hogy a pho után a bun cha az egyik leghíresebb Hanoi környéki étel, mely egy finom nyári ebédnek vagy könnyed vacsorának is kiváló. A bun cha rajongók szerint a húshoz a pálmacukorból, halszószból, lime-ból vagy rizsecetből és vízből kikevert mártogatólé, a nouc cham passzol a leginkább.

Salátalevélbe tekert garnéla

Inkább elő-, mint főétel, de nagyszerűen variálható. Sőt, az sem furcsa, ha a sertéshús mellé egy kis rákfarkinca is kerül a tekercsbe. Mint a legtöbb ételhez,a hozzáértők ehhez is az ízletes nouc cham szószt ajánlják. A tavaszi tekercs egyik szénhidrátcsökkentett változatának receptjét ide kattintva találjátok.

GettyImages-466669216
The Washington Post / Getty Images Hungary

Nyári tekercs mártogatóssal

A séf, Mai Pham 2001-es, Pleasures of the Vietnamese Table  című szakácskönyvében kedvencei közt említi a nyári tekercset és az ahhoz legjobban passzoló mogyorós szószt. Mai Pham szerint természetesen akkor igazán finom, ha a piacról beszerzett, eredeti ázsiai összetevőkből készítjük, de szerencsére ma már szinte az összes alapanyag kapható a nagyobb hipermarketekben is. A séf sárga szójababbal, hagymával, cukorral, rizsecettel, csirke alaplével és pörkölt, sótlan földimogyoróval készíti a nyári tekercs mártását. A teljes receptet ide kattintva találjátok.

Here's a pile of Soldiers® we'd like to get saucy with. How many Soldiers® can you do? 😋

Roll'd Australia (@rolld_australia) által megosztott bejegyzés,

Roppanós tavaszi tekercs

Bár a legtöbb hipermarketben és ázsiai élelmiszerboltban fagyasztva is kapható az egyik legismertebb ázsiai étel, azért ég és föld a különbség a házilag készített és a mirelit verzió között. Ha szeretnéd valami extrával lenyűgözni a családot, feltétlenül kattints erre a bulikajának is beillő receptre!

GettyImages-491942022
The Washington Post / Getty Images Hungary

Banh Mi, az ázsiai szendvics

Az Into the Vietnamese Kitchen írója, Andrea Nguyen szerint bagettszerűen könnyednek és frissnek kell lennie a vietnamiak és a franciák szerelemgyerekének tartott street foodnak, amibe többek között roppanós zöldségeket, fűszeres sertéshúst és koriandert tesznek. Bánh Mi szendvicsező egyébként van a belvárosi Wesselényi utcában is, itt átlagosan 1000 forintba kerülnek a különleges utcai kaják.

GettyImages-879710478
Neilson Barnard / Getty Images Hungary

Csípős-savanyú halleves harcsával

Főleg Vietnam déli részén felkapott fogás az ananásszal és az intenzív ízű tamarinddal felturbózott harcsaleves, amelyet általában rizzsel tálalnak. A frissítő, könnyen elkészíthető leves a hazai receptmegosztók körében is nagy sláger: mi most Kíváncsi szakács egy régebbi receptjét ajánlanánk kipróbálásra!

Sertésnyak vietnami módra

A magyarokhoz hasonlóan az ázsiaiak körében is népszerű a nyakhús, amit sokan a legjobb ízű húsrésznek mondanak. A szaftos ételek elkészítéséhez is kiválóan passzoló tarját Chris Shepherd, az Underbelly in Houston szerzője legalább négy órán át pácolta: többek között halszószban, lime kifacsart levében, cukorral, korianderrel, sóval, borssal és fokhagymával bekeverve. A vietnami tarja receptjét ide kattintva találjátok.

Karamellizált sertéshús citromfűvel, azaz a suon noung

Ennél a változatnál a fokhagymával együtt pirítjuk le az apróra vágott citromfüvet, mielőtt beletennénk a serpenyőbe a húst, amit aztán szójaszósszal, cukorral és alaplével sűrítünk be. Ehhez a recepthez jázminrizst ajánlanak a szakértők.

Sundays are for brunch! Char Siu BBQ Pork Collar Buns served with ginger scallion relish and dijon coffee mustard.

Bastian (@bastianmumbai) által megosztott bejegyzés,

Csirkeszárnyak vietnami mártogatóssal

Sörkorcsolyaként és főételként is működik a reszelt fokhagymába, gyömbérbe és chilibe forgatott csirkeszárny, amihez a klasszikus nuoc cham passzol igazán, de sokan szeretik a wokban összesűrített édes-savanyú mártással (cukor, sűrített paradicsom, lime, kevés víz) is.

GettyImages-632848582
Boston Globe / Getty Images Hungary

Marha vietnami módra

A recept elkészítésének lényege, hogy az apróra vágott húst egy nagyon forró wokban vagy serpenyőben kell kisütni. Az ételhez természetesen kell az elmaradhatatlan halszósz, repceolaj, vízitorma, rizsecet és lime-lé is, de vannak akik bambuszrüggyel pirítják le a húst. A receptet ide kattintva találjátok.

Vietnami kávé

A végére hagytunk egy különlegességnek számító desszertet, a sűrített tejből készült kávét, amit általában egy csipetnyi sóval, fahéjjal, kardamommal és 4 tojássárgájával ízesítenek. A fűszerek és az egyéb hozzávalók régiónként változhatnak, kivéve a sűrített tejet, ami a vietnámi fagylalt alapja. Itt találod a tuti receptet, kattints!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek