Talán már túl vagyunk a szottyos kínai-korszakon, sőt Wang mesternek köszönhetően már a belváros kellős közepén is ehetünk ázsiai finomságokat. Eheti ajánlónkban a vega kínai, a tortillába tölthető, másnaposságra kiváló fűszeres csirke és a kókusztejes tápiópuding receptjét találjátok!
Tofus-zöldséges tészta nemcsak vegáknak
A receptért felelős Katuci szerint ez a fogás alkalmas lehet világnézeti váltás előidézésére is, hiszen tofut sokan azért nem szeretik, mert ízetlen. Pedig csak akkor, ha nem jól csinálják. Itt a szójaszósz, a szezámmag és a zöldségek megadják azt a pluszt, amivel mindenkinek élvezhetővé válik.
Ami pedig különösen jó ebben az ételben, hogy 15 perc alatt tényleg elkészül, és a piacra sem kell mászkálni a hozzávalók után. A hipermarketekben széles választék van már a különböző ázsiai zöldségkeverékekből, érdemes feltankolni olykor belőlük, jó ha lapul otthon néhány csomag.
Hozzávalók:
30 dkg natúr tofu
40 dkg mirelit ázsiai zöldség (ezúttal thai)
egy kis darab friss gyömbér
1 csokor újhagyma
chili ízlés szerint
2 evőkanál szezámmag
2-3 evőkanál szójaszósz
10 dkg kínai tészta
2 evőkanál kókuszzsír vagy olaj
só
Elkészítés:
- A tofut felkockázzuk, az újhagymát felkarikázzuk. A zöldséget elővesszük a fagyasztóból.
- Egy nagy serpenyőt vagy wokot alaposan felhevítünk, majd beletesszük a zsiradékot. Rádobjuk a tofukockákat, és minden oldalukat szépen körbepirítjuk. Rászórjuk az újhagymát, majd jöhet a szezámmag is. Közben egy másik lábasban vizet forralunk a tésztának.
- A zöldséget is a tofuhoz adjuk, átforgatjuk, sózzuk, borsozzuk, frissen reszelt gyömbérrel és chilivel ízlés szerint ízesítjük. Meglocsoljuk a szójaszósszal, még kb. 4 percig sütögetjük, párolgatjuk, néha megkeverjük.
- A tésztát elkészítjük a leírása szerint. (Általában csak pár percre be kell áztatni a forró vízbe.) A kész tésztát a zöldséges tofuhoz keverjük, és már tálalhatunk is.
Kínai ötfűszeres csirkemell tortillába tekerve
"Azt szeretem a csirkemellben, hogy nagyon jól fűszerezhető, és nem kell órákon át pepecselni vele. Ezúttal az egyik kedvenc fűszerem, a kínai ötfűszer keverék került rá, jó sok hagymával. A keverék kiváló húsok fűszerezésére (marha, csirke, kacsa), de akár a mézeskalács tésztájába is tehetsz belőle" – állítja Katuci.
A boltokban a fűszerkeverék ezen a néven készen kapható, de akár magunk is előállíthatjuk, ezek kellenek bele: 1 rész fahéj, 1 rész csillagánizs, fél rész szecsuáni bors, fél rész édeskömény, negyed rész szegfűszeg.
Hozzávalók
50 dkg csirkemellfilé
2 fej vöröshagyma
1 nagy evőkanál kínai ötfűszer
só
1 evőkanál zsiradék (pl. kókuszzsír)
víz vagy fehérbor
Elkészítés
- A húst megmossuk, majd felcsíkozzuk.
- A hagymákat vékony szeletekre vágjuk.
- Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, rádobjuk a hagymát, nagyjából fél perc múlva mehet utána a hús is. Megsózzuk, és átsütögetjük a külsejét. Ha már kifehéredett, és kezd pirulni, megszórjuk a fűszerkeverékkel. (Ha szereted, adj még hozzá egy kevés friss reszelt gyömbért és csilit is!)
- Amikor elfő a hús a leve, mindig egy kevés vízzel vagy borral pótolgatjuk.
- Kb. 20-25 perc párolás és sütögetés után tálalhatjuk is.
Kókusztejes tápiókapuding gyümölcsökkel
Hozzávalók 6-8 személyre:
8 dkg apró szemű tápiókagyöngy
5dl víz
4 szelet friss gyömbér
1 zöldcitrom héja, egy-két darabban
2+1 dl kókusztej
5 dkg nyírfacukor
Csipet só
Tetejére: gyümölcsök, zöldcitromlével és mézzel összekeverve
Elkészítés:
1. A tápiókagyöngyöt 5 dl forrásban lévő vízbe tesszük.
2. Hozzáadjuk a friss gyömbérszeleteket, a zöldcitrom héját és egy csipet sót. Állandó keverés mellett körülbelül 10-15 percig főzzük, amíg megduzzad és teljesen áttetszővé válik.
3. Ekkor hozzáöntjük a 2 dl kókusztejet és még néhány percig főzzük, amíg besűrűsödik.
4. A gyömbért és a zöldcitrom héját eltávolítjuk.
5. A pudingot lehűtjük.
6. Tálalás előtt fellazítjuk a maradék kókusztejjel. Gyümölcsökkel kínáljuk.
Köszönjük a receptet Mautner Zsófinak, akivel tavaly nyáron készíthettük el ezt a nagyszerű desszertet.