Ezekre csapj le az idei könyvfesztiválon!

Hazai vagy külföldi, novella vagy regény? Mi ezeket a könyveket szerezzük be a könyvfesztiválon.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál az év legjobban várt könyves eseménye, ugyanis ilyenkor debütálnak a hazai és nemzetközi újdonságok, ráadásul az írókkal is személyesen találkozhatunk. Az április 19-én, vagyis ma kezdődő négynapos könyvfesztivált 25. alkalommal rendezik meg, idén is a Millenárison, az esemény díszvendége Szerbia lesz. Ajánlunk nektek néhány most megjelenő könyvet, amit mi már olvastunk és szerettünk vagy a hétvégén biztosan be fogunk szerezni.

Vámos Miklós: Töredelmes vallomás

Minél rövidebb, annál velősebb - Vámos Miklós írói pályája során rengeteget kísérletezett azzal, hogy minél kurtább novellákat szőjön. Eleinte a hetilapok egyre szigorúbb terjedelmi elvárásai miatt tette, aztán rájött, hogy ez fekszik neki. Jól tükrözi ezt az átalakulást az író legújabb könyvének, a lehető legőszintébb személyes történetekkel teli Töredelmes vallomás szerkezete is. Gyerekkorról, családi titkokról, kudarcokról, sikerekről, szerelmekről, közéletről, írásról, halálról, hol örömteli, hol kínos, hol fájó pillanatokról, egyszóval minden fontos élményéről természetesen, érzékletesen - itt-ott naturalista elemeket sem nélkülözve -, közvetlen és szellemes stílusban számol be az író. Teljesen hétköznapi, mégis különleges, megmosolyogtató vagy éppen komolyan elgondolkodtató vallomások ezek, amelyek kizökkentik az olvasót a felszínesség forgatagából. Nagy bátorság kell ahhoz, hogy ilyen kendőzetlenül írjon az ember saját magáról, ettől olyan szerethető ez a könyv.

Itt keresd Vámos Miklóst

Vámos Miklós könyvbemutatója április 22-én 15 órakor lesz az Athenaeum Kiadó standjánál.

Nevelj jedit! - a Képzelet pedagógiája, szerkesztette: Nagy Ádám

A mély intellektuális kalandokra hívó tanulmánykötet méltó és izgalmas folytatása A sci-fi politológiája és a Fantasztikus világok című könyveknek. A kötet szerzői egy-egy fantasztikus univerzumot elemezve mutatják be a tanulás világában használatos fogalmakat és intézményeket, azért, hogy segítséget kínáljanak az idegen és az ismeretlen leküzdésében a pedagógia terén. Elmerülhetünk például a jedik és sithek, a westerosi elit és a mesterek oktatási rendszereinek működésében; a muglik és varázslók világába kerülve pedig súlyos társadalmi problémákról és morális kérdésekről gondolkodhatunk el, de terítékre kerül az iskolai zaklatás jelensége is Stephen King világsikerű rémtörténetének, az Az vonatkozásában.

könyvhét01

“...ha a képzelet világaiban szembesülünk mindennap megélt problémákkal, talán érzékenyebbé is válunk rájuk: a rossz politikai rendszer gyengeségeit gyakran könnyebb észrevennünk a Star Wars univerzumában, mint kortárs világunkban, és a gyermekeket megalázó tanár módszerei is evidensebbek lehetnek a Roxfort varázsiskolájában, mint saját környezetünkben” - vallja Nagy Ádám, a Nevelj jedit! szerkesztője. Ez az egyik nagy erénye ennek a szórakoztató és ismeretterjesztő könyvnek, mely éppúgy szól a társadalmi, oktatási, pedagógiai kérdések iránt érdeklődőknek, mint azoknak, akiket rabul ejtett a sci-fi, a fantasy vagy a horror világa.

Robert Menasse: A főváros

Menasse regényének helyszínéül Brüsszelt választotta, nem véletlenül, ugyanis a könyv Európáról és az Európai Unióról szól, aminek létét az író illékonynak látja. David de Vriend, az auschwitzi túlélő, Fenia Xenopoulou, az európai uniós tisztviselő, Alois Erhart professzor, Mateusz Osviecki, a sorozatgyilkos és Brunfaut felügyelő a kontinens különböző országaiból származnak. Személyes történeteik szálai Brüsszelben fonódnak össze, érdekeik és mozgatórugóik hol egyeznek, hol pedig ellentmondanak egymásnak, így a regény végére nem mindenki kapja meg azt, amire vágyik. Rober Menasse, bécsi születésű író A főváros című regénye 2017-ben megkapta a Német Könyvdíjat.

Találkozz Menassével

Április 21-én, 16 órakor találkozhatsz Rober Menassével a Márai Sándor teremben, ahol Hegedűs István irányítja az íróval folytatott beszélgetést, később, 18 órakor pedig a Geopen standon dedikálja A főváros című könyvét.

Maria A. Ioannou: Katlan

„Cipősarkak keltette földrengés, szétterülő vízcseppek a járdán, alsónadrág a szárítókötélen, két apáca, rágógumi, kövek, bérkerékpárok, a távolban a bázis irányából elhúzó repülőgép, kalapos turisták, egy-két bajuszos helybeli, FOR RENT feliratú tábla, egy másik FOR SALE szöveggel, a kirakatban táska, szárított füge, néhány könyv, előtte várakozó nagymama. Ezt láthatta még a hangya, mielőtt váratlanul Paolo kérges tenyerében találta magát.”

A Katlan novellái groteszk szűrőn át néznek a világra, olyan hétköznapi küzdelmeket láttatnak, amik a lét elkerülhetetlen magányából fakadnak. A várost átszelő hangyaában, a tévégyilkos nőben, a szorosan egymás mellé nőtt kaktuszokban és az alkoholistában van valami közös – a világban való magukra utaltságuk.

Maria A. Ioannou ciprusi írónő, első kötete elnyerte a legjobb pályakezdőknek ítélt ciprusi állami irodalmi díjat, 2015-ben írt Katlan című prózakötete nálunk idén debütál.

Európa női szemmel

Az Európa női szemmel sorozat íróival, Maria A. Ioannouval, Clare Azzopardival, Carolina Schuttival és Ida Hegazi Hoyerrel április 21-én 14:30-tól a Supka Géza teremben Bán Zsófia és Szabó T. Anna beszélget. A Noran Libro standjánál pedig 13:30-tól 14:30-ig dedikálnak.

Edna O'Brien: Kis piros székek

A nyugat- írországi falvacskába montenegrói idegen érkezik, aki hitgyógyítónak nevezi magát, és hamarosan bűvkörébe vonja a lakóit, különösen Fidelma McBride-ot, aki beleszeret a karizmatikus ismeretlenbe, vonzalma azonban váratlan következményekkel jár.

A Kis piros székek magával ragadó, mitikus világokat megidéző története a gonoszról, reményről, árulásról és továbblépéséről szól. „Nem ismerjük a másikat. Titok minden ember. Nem ismerhetjük őket, legkevésbé azokat, akikhez a legbensőségesebb viszony fűz, mert a megszokás elhomályosítja a látásunkat, a remény pedig vakká tesz.”

Edna O' Brien munkásságát számos elismeréssel díjazták, köztük 2018-ban életművéért ő kapta az amerikai PEN Nabokov Életmű-díjat.

könyvhét02

Maja Lunde: A méhek története

A méhek szerepe és az eltűnésükkel járó problémák már régóta foglalkoztatják a sci-fi műfajának művelőit. Vajon mi történne, ha kihalnának? Lehetne-e mással helyettesíteni beporzást? Maya Lunde könyvében ezekre a kérdésekre keresi a választ.

William Angliában él 1852-ben, vetőmagkereskedő, egész életében azt remélte, hogy üzlete közelebb viszi őt a természettudományokhoz, de minden elveszni látszik, amikor megbetegszik. George-nak Ohio-ban van méhész telepe, vágya, hogy fia folytassa, amit ő elkezdett, de amikor 2007-ben hazajön az egyetemről, apjának csalódnia kell. 2098-ban, Kínában Tao a fák kézi beporzásán dolgozik, nem ő az egyetlen - aki betöltette a nyolcaik életévét, kötelezően munkába kell állnia az ültetvényen.

A norvég Maja Lunde könyvét 32 nyelvre fordították le, Németországban olyan sikert aratott, hogy 2017-ben az év legkelendőbb könyve lett. 

Ingyen mesék a BOOKR Kidstől

A BOOKR Kids, a díjnyertes magyar startup három éves szülinapját ünnepli. Ebből az alkalomból a KÖnyvfesztivál idején, április 19. és 22. között csütörtök reggeltől vasárnap éjjelig ingyenesen érheted el Mesetáruk mind a 250 meséjét. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra